Mødedato: 22.08.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Evaluering og stillingtagen til offentlig café på rådhuset

Se alle bilag

Caféen på rådhuset åbnede som en offentlig café i maj 2018, som et étårigt forsøgsprojekt. Ved den samlede opgørelse er det konstateret, at caféen generer et underskud for både Meyers og Københavns Ejendomme & Indkøb. Der skal træffes beslutning om, hvorvidt den offentlige café skal lukkes permanent.  

Indstilling

Indstilling om,  

  1. at det godkendes, at den offentlige café på rådhuset lukkes permanent.

(Gruppeformandskredsen)

Problemstilling

Den 30. november 2017 vedtog Borgerrepræsentationen et medlemsforslag om at åbne rådhusets kantine op for offentligheden, som et étårigt forsøgsprojekt under navnet Rådhuskælderen (Bilag 1).

Konceptet er en offentlig café med fællesspisning, som har åbent lejlighedsvis, ved eksempelvis store kulturelle arrangementer i København. Ved forsøgsprojektets start vurderede Meyers ud fra en faglig vurdering, at de ikke kunne holde caféen åbent på daglig basis, blandt andet på grund af den store konkurrence mellem restauranter/caféer i området.

Som en del af forpagtningsaftalen mellem Meyers og Københavns Ejendomme & Indkøb (KEID), skal KEID modtage 10% af indtjeningen, som caféen generer. Det blev i indstillingen (bilag 1) om etableringen af caféen estimeret, at de 10% ville dække KEIDs udgifter til oprettelse og drift (primært vagtbemanding ved åbning) af caféen, hvilket ikke er blevet realiseret.

I hele forsøgsperioden har antallet af gæster og caféens indtjening været meget lav, og Meyers oplever store økonomiske udfordringer ved at holde caféen åben. Eksempelvis, har Meyers holdt caféen åben i 27 dage i august 2018, hvor de havde et gennemsnit på to betalende gæster pr. åbning.

Åbningsdage for 2018 og 2019 er blevet aftalt i dialog mellem KEID og Meyers. Dagene er udvalgt, hvor det giver mening for Meyers i forhold til deres daglige drift af medarbejdernes kantine på rådhuset, for at sikre en besparelse af udgifter. Åbningsdagene i 2019 lå ikke på dage, hvor der var kulturelle arrangementer København, da Meyers i 2018 ikke fik nogen effekt heraf. I 2018 har der været 64 åbningsdage og i 2019 har der været 8 åbningsdage (bilag 2).

Meyers har gennemført flere tiltag for at sikre, at det ikke er manglende promovering, der kan være årsag til caféens underskud. Meyers’ tiltag vurderes at stå på mål med forventning hertil. Der har blandt andet været annoncering på sociale medier (med 2575 likes til følge), været placeret skilte ved cykelstien ved Rådhuspladsen, uddelt flyers i Rådhushallen ved rundture samt annonceret via Meyers’ interne nyhedsbrev.

KEID har løbende været i dialog med Meyers om, hvilke tiltag Meyers har kunnet gøre, for at gøre caféen mere attraktiv. Herudover har KEID været i dialog med Koncernkommunikation for at afdække, i hvilken grad KEID må bidrage i markedsføringen af caféen uden at overtræde kommunalfuldmagten. Ifølge kommunalfuldmagten §14, stk. 5 ”må [kommunernes erhvervsfremmeaktiviteter] ikke virke konkurrenceforvridende i forhold til det private erhvervsliv, […]”, hvilket betyder, at Københavns Kommune ikke må lave reklamefremstød for caféen i rådhuskælderen.

Den 26. april 2019 godkendte ØKF-direktionen, at den offentlige café holder lukket efter forsøgsprojektet afslutning, indtil forslaget forelægges ØU og BR i august 2019. 

Løsning

Det vil være meget fordyrende for forpagteren af rådhusets medarbejderkantine, hvis caféen permanent åbnes op for offentligheden. Meyers vurderer fra deres faglige synspunkt, at caféen bør lukkes permanent, eftersom forventningerne for caféen ikke er blevet indfriet, og de har generet et underskud på 91.475 kr. i hele forsøgsperioden. Derudover må denne merudgift også forventes at få effekt på tilbudsgivningen næste gang forpagtningen af rådhusets medarbejderkantine skal udbydes.

Økonomi

KEIDs udgifter fordeles mellem engangsudgifter til håndværkere i forbindelse med åbningen, og løbende vagtudgifter for hver dag, caféen har haft åbent for betalende gæster. Vagten er nødvendig, fordi der via caféen er adgang til rådhuset udenfor dennes åbningstider. Det koster 2.250 kr. pr. åbningsdag i vagtudgifter.

Meyers omsætning i hele prøveperioden var i alt 41.953 kr. Således vil KEID samlet få indtægter på 4.195,3 kr. for både 2018 og 2019, som svarer til de 10% vedtaget i forpagtningsaftalen.

KEIDs indtægter

 

 

 

Indtægter 2018

3.980,1 kr.

 

 

Indtægter 2019

215,2 kr.

 

 

 

 

 

I alt: 4.195,3 kr.

 

KEIDs udgifter

 

 

 

Diverse håndværkeropgaver inden åbningen af Rådhuskælderen (bilag 2)

129.285,04 kr.

 

 

Vagtudgifter 2018

105.750 kr.

 

 

Vagtudgifter 2019

18.000 kr.

 

 

 

 

 

I alt: 253.035,04 kr.

 

 

 

 

Samlede udgifter for KEID i 2018-2019

 

248.839,74 kr.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil forslaget om permanent lukning af den offentlige café på rådhuset, blive forelagt Økonomiudvalget den 13. august og Borgerrepræsentationen den 22. august 2019.

Hvis indstillingen ikke godkendes, skal der udarbejdes en ny indstilling, hvor der tages stilling til etablering og finansiering af handicaptilgængelighed, da dette ikke blev etableret ved forsøgsprojektets start. En café der er åben for offentligheden, er forpligtet til at leve op til reglerne om tilgængelighed jævnfør Bygningsreglementet (BR 18) og kommunens handicappolitik.  I indstillingen om etableringen af caféen i rådhuskælderen (bilag 1) blev der foreslået tre løsningsmodeller til etablering af handicaptilgængelighed i prislejet 2,0-6,0 mio. kr. 

Derudover skal der tages stilling til, om KEID skal have en bevilling til at dække underskuddet, for at kunne fortsætte caféen på en økonomisk ansvarlig måde.  

 

Peter Stensgaard Mørch                             / Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Gruppeformandskredsen anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,  

  1. at Borgerrepræsentationen godkender, at Rådhuskælderen lukkes permanent.

 

Gruppeformandskredsens beslutning i mødet den 7. juni 2019

 

Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Gruppeformandskredsen anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,  

  1. at det godkendes, at den offentlige café på rådhuset lukkes permanent.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.       

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre tager til efterretning, at det ikke har været muligt at drive en café i Rådhuskælderen ud fra de opstillede rammer. Vi mener, det forsat er vigtigt, at Rådhuset er et åbent hus, herunder gerne med en velfungerende café. Vi er derfor åbne for på et senere tidspunkt at give mulighed for at åbne en café på Rådhuset, men det kræver nogle andre rammer, herunder langt bedre synlighed for offentligheden.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Tallene taler for sig selv, og vi kan selvfølgelig ikke drive en café uden gæster. Men måske havde evalueringen set anderledes ud, hvis rådhusets pressekorps havde gjort sig anstrengelser for at udbrede nyheden om, at det rent faktisk var muligt at blive beværtet i rådhusets offentlig café.”

Til top