Mødedato: 22.08.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Etablering af fælles regionalt EU-kontor

Se alle bilag

Politisk beslutningsgrundlag til etablering af fælles regionalt EU-kontor forelægges til efterretning.

Det blev i budget 2013 aftalt, at Økonomiudvalget i 2013 skal præsenteres for et beslutningsgrundlag om mulighederne for at etablere et regionalt Bruxelles-kontor i regi af Copenhagen Business Region. Dette beslutningsgrundlag ligger nu klar.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen tager beslutningsgrundlag for etablering af fælles regionalt EU-kontor til efterretning og lader finansieringen heraf indgå i drøftelserne om Budget 2014.  

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune har et stadigt stigende fokus på sammen med regionens øvrige offentlige og erhvervspolitiske aktører, at skabe gode rammer for at styrke vækst og innovation, således at Hovedstadsregionen kan komme op på niveau med sammenlignelige regioner.

Ønsket om øget innovation og vækst indtager ligeledes en prominent rolle på EU's dagsorden, men Hovedstadsregionen udnytter i dag langt fra de mange muligheder for at hente midler og viden via EU-systemet. Samtidig er Hovedstadsregionens udviklingsmidler under pres, bl.a. er der udsigt til at regionen i budgettet for 2014-2020 tildeles markant færre (30-40 %) EU-strukturfondsmidler til vækst og udvikling, end de 500 mio. kr. i det nuværende budget.

Derudover er EU's indflydelse på den regionale og kommunale dagsorden blevet stadigt større over årene. Både Danske Regioner og KL peger på, at halvdelen af en gennemsnitlig mødedagsorden er præget af EU-beslutninger.

Betydningen af at være til stede i EU afspejles også ved de over 300 regionale kontorer, der er repræsenteret i Bruxelles i dag. Blandt dem de 4 øvrige danske regioner, der sammen med deres kommuner, har etableret kontorer bemandet med mellem 4-12 årsværk.  

Løsning

Økonomiforvaltningen har sammen med Region Hovedstaden og KKR Hovedstaden udarbejdet et beslutningsgrundlag for etablering et fælles regionalt EU-kontor, som skal understøtte regionens internationale vækststrategi ved at gribe det betydelige uudnyttede potentiale, der ligger i at virksomheder og videninstitutioner deltager i EU-projekter. EU-kontoret skal således kunne løfte følgende opgaver:

1)      fremme jobskabende vækst,

2)      tiltrække væsentlige EU-midler til hovedstadsregionen, der kan understøtte vækstskabende initiativer,

3)      øge regionens synlighed (branding),

4)      styrke indflydelsen på EU’s strategier og initiativer herunder programudmøntning (f.eks. ved deltagelse i arbejdsgrupper og calls), såvel som styrke politikeres og administrationers viden om og ageren i EU.


EU-kontorets aktiviteter og ydelser

Konkrete eksempler på, hvilke ydelser og leverancer kontoret kunne stå for er f.eks.:

  • udvikling af processer for små og mellemstore virksomheders involvering i EU-projekter (mulighed for funding til gavn for deres innovations- og konkurrenceevne)
  • og afdækning af finansieringsmuligheder til brug for vækstinitiativer i hovedstadsregionen samt formidling af specialiseret viden og rådgivning om EU programmer og ”calls” inden for udvalgte områder

Succeskriterier for EU-kontorets virke bør måles op imod kvantitative og kvalitative mål som f.eks. antal EU-midler tiltrukket til hovedstadsregionens offentlige aktører og virksomheder, synlighed og øget kendskab til regionens styrkepositioner, indflydelse på EU-tiltag, tilfredshed blandt kontorets brugere mv.

Økonomi

Et fælles regionalt EU-kontor skal ejes og finansieres ligeligt af hhv. Region Hovedstaden og kommunerne i KKR Hovedstaden (evt. gennem enkeltkommuner, hvor Københavns Kommune kan spille en særlig ejer rolle).

Finansiering

Den kommunale andel af udgifterne (50 %) forventes finansieret via en økonomisk fordelingsnøgle i størrelsesordnen 2-3 kr. pr. indbygger. For Københavns Kommune betyder det en årlig udgift på 1,1 - 1,7 mio. kr. Det må imidlertid forventes, at omkostningerne til kontoret vil være lavere i dets første år, hvor praktiske forhold skal på plads, ansættelser udmøntes og projekter løbes i gang.

Videre proces

Det politiske beslutningsgrundlag (Bilag 1) præsenteres for samtlige 29 kommuner i Hovedstadsregionen på KKR Hovedstadens møde den 30. august 2013. Finansiering søges tilvejebragt via kommunernes og Region Hovedstadens budget for 2014.    

Såfremt den nødvendige finansiering tilvejebringes, forventes det fælles regionale EU-kontor at være i fuld drift fra sommeren 2014 (bestyrelse, vedtægter, lokaler, ansættelser mv.).

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen tager beslutningsgrundlag for etablering af fælles regionalt EU-kontor til efterretning og lader finansieringen heraf indgå i drøftelserne om Budget 2014.  


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

O afgav følgende protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti stiller sig tvivlende over for, om dette tiltag bidrager til målsætningen om nedbringelse af kommunens administrationsomkostninger.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2013

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Dansk Folkeparti ønskede at videreføre deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Det Konservative Folkeparti valgte at tilslutte:

”Dansk Folkeparti stiller sig tvivlende over for, om dette tiltag bidrager til målsætningen om nedbringelse af kommunens administrationsomkostninger.”

Til top