Mødedato: 22.08.2002, kl. 17:30

Renovering af Kildepladserne XIII og XIV

Renovering af Kildepladserne XIII og XIV

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 22. august 2002

 

BR 408/02

Renovering af Kildepladserne XIII og XIV

Renovering af Kildepladserne XIII og XIV

Indstilling om, at der meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 21 mio. kr. til renovering af Kildeplads XIII og XIV.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 21 mio. kr. til renovering af Kildeplads XIII og XIV.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2002

Godkendt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Kilde XIII og XIV udgør 2 af 8 kildepladser i området "Kilderne" under Vandværket ved Islevbro. Flere af kildepladserne under dette vandværk er blevet lukket permanent eller midlertidigt på grund af forurening, og de to kildepladser leverer i dag en betydelig mængde af det vand, som behandles på vandværket.

En gennemgribende renovering af indvindingsanlæggene på de to kildepladser er påkrævet, da flere af boringerne og de øvrige tekniske anlæg er af ældre dato og renoveringstrængende. Indenfor de senere år har det således været nødvendigt at tage flere af boringerne ud af drift på grund af nedbrud.

På baggrund af undersøgelser udført i 2000 er der udarbejdet anbefalinger omkring den fremtidige indvindings størrelse og fordeling på de to kildepladser, som også vil blive lagt til grund for det konkrete renoveringsprojekt.

Der er i 2002 indgået en rammeaftale mellem Københavns Amt og Københavns Kommune om den fremtidige indvinding i området "Kilderne". Med baggrund i denne aftale lægges der op til en fornyet 30-årig tilladelse for de to kildepladser på sammenlagt 1.740.000 m3 årligt.

Kildepladserne indstilles til totalrenovering med nye boringer, tekniske installationer samt relining af den eksisterende trykledning.

SAGSBESKRIVELSE

Kilde XIII og XIV udgør 2 af 8 kildepladser i området "Kilderne" under Vandværket ved Islevbro. Flere af kildepladserne under dette vandværk er blevet lukket permanent eller midlertidigt på grund af forurening. Indvindingen på de to kildepladser var i 2001 1,7 mio. kubikmeter, hvor den samlede indvinding til Islevbro for 2001 udgjorde 6,1 mio. kubikmeter. Kildepladserne leverer således en betydelig mængde af det vand, som behandles på dette vandværk.

En gennemgribende renovering af indvindingsanlæggene på de to kildepladser er påkrævet, da flere af boringerne og øvrige tekniske anlæg er af ældre dato og renoveringstrængende. Indenfor de senere år har det således været nødvendigt at tage flere af boringerne ud af drift på grund af nedbrud.

I 2000 fik Københavns Energi gennemført en undersøgelse baseret på en matematisk grundvandsmodel, som skulle belyse risikoen for forurening af kildepladserne fra forureningskilder i oplandet. På baggrund af modelberegninger er der udarbejdet anbefalinger omkring den fremtidige indvindings størrelse og fordeling på de to kildepladser, som også vil blive lagt til grund for det konkrete renoveringsprojekt. Konklusionen går i korthed ud på, at den nuværende indvinding kan fastholdes, idet det dog anbefales, at en del af indvindingen flyttes fra Kilde XIII til Kilde XIV. Endvidere anbefales der en skærpet overvågning i oplandet ved etablering af 1-2 moniteringsboringer mellem Kilde XIII og Gladsaxe Erhvervskvarter.

Et hjørne af Kilde XIII, som i dag rummer en enkelt boring, er beliggende i Københavns Kommune. Dette forhold sammenholdt med, at indvindingsoplandet strækker sig ind over kommunegrænsen, betyder, at Københavns Kommune som grundvandsmyndighed, dvs. Miljøkontrollen, inddrages i sagens behandling.

Der er i 2002 indgået en rammeaftale mellem Københavns Amt, Miljøkontrollen i København (som grundvandsmyndighed) og Københavns Energi om sidstnævntes indvinding i området "Kilderne". Rammen for hele området udgør 4,5 mio. m3 årligt. For Kilde XIII og XIV opereres med en fremtidig indvinding på 1.740.000 m3 årligt.

Med baggrund i rammeaftalen har Københavns Energi ansøgt Københavns Amt om en samlet fornyet 30-årig indvindingstilladelse for de to kildepladser. Den endelige tilladelse vil først foreligge, når kildepladserne er færdigrenoverede og relevant dokumentation er fremlagt til og behandlet af amtet.

Kildepladserne indstilles til totalrenovering med nye boringer, tekniske installationer samt relining af den eksisterende trykledning.

 

Renoveringsprojekt

Renoveringen af kildepladserne vil omfatte en fornyelse af samtlige boringer. Endvidere vil der ske en omlægning fra det nuværende vakuumsystem, hvor vandet suges op via et centralt vakuumanlæg, til et tryksystem med dykpumper i de enkelte boringer. Tryksystemet muliggør en styring af indvindingen og dennes fordeling på de enkelte boringer, ligesom der ved dette system er mindre risiko for forurening ved utætheder på boringer eller råvandsledninger. Omlægningen nødvendiggør etablering af en ny PE-trykledning på hver af kildepladserne på i alt 1,7 km.

For at sikre en lang levetid af det bestående ledningsanlæg mellem de 2 kildepladser og fra disse til værk (i alt 3,3 km), planlægges rørføringen at blive relinet med en moderne PE-rørløsning.

Alle ledninger forsynes med sende- og modtagestationer for rensegris. En mekanisk rensning af ledningerne (rensegris) sparer skyllevand, når ledningerne er forurenet. Tillige sikrer en rensegris et stadigt og sikkert højt hygiejnisk niveau.

Entreprenørarbejder og leverancer vil blive udbudt i licitation og projekteringen vil blive udført ved ekstern rådgiver.

MILJØVURDERING

Ved indvinding af grundvand fra de nyrenoverede kildepladser vil der blive taget hensyn til, at indvindingen vil foregå så bæredygtigt som muligt.

Med omlægningen fra hævert- til tryksystem bliver der mulighed for at styre indvindingens størrelse og fordeling mellem de enkelte boringer. Indvindingen vil herved kunne ske på en måde, som imødegår risikoen for kvalitetsforringelse ved mobilisering af naturligt forekommende stoffer, der blandt andet kan opstå ved for kraftige lokale grundvandssænkninger.

Også muligheden for at overvåge vandkvaliteten samt gennemføre risikovurderinger og beregninger på forureningsspredning vil blive forbedret ved omlægning til tryksystem.

Kilde XIII og XIV ligger begge op til Kagsåen, der indgår i Harrestrup Å-systemet. Kagsåen, som er klassificeret med lempet målsætning, påvirkes af indvindingen på kildepladserne. Denne påvirkning skal dog holdes op mod, at de negative naturmæssige konsekvenser af vandindvindingen andre steder oftest er væsentligt større.

Affald: Skrottede betondele og beton med armeringsjern, stålrør og maskindele, beholdere af stål, ventiler, bolte, flanger mv., rørstykker af støbejern, eventuelt savspåner og sand/støv fra sandblæsning og skærestøv (diamantskæring).

Alt affald vil blive bortskaffet i henhold til den lokale kommunes regler angående bortskaffelse.

Luftforurening: Støv fra eventuel skæring og sandblæsning.

Støj: Støj fra eventuel sandblæsning, støj fra skæring og det øvrige moderniseringsarbejde.

Andet: Der vil blive taget særlige forholdsregler ved arbejde tæt på beboelse og veje (borerig, jordarbejde m.m.).

Moderniseringen af anlægget har følgende miljømæssige fordele:

Genbrug: Der forventes ikke genbrugt dele fra de mekaniske anlæg og røranlæg. Eltavler og el-tekniske installationer forventes ikke at kunne genbruges (el-skrot), mens kabler i jorden forventes genbrugt, forudsat brugbar stand. De eksisterende pumpebygninger genbruges som redskabs- og mandskabsbygninger.

Støj: Vil være som ved bestående anlæg.

Energi: Ingen væsentlig forøgelse af energiforbruget. Skønnes at være som nu.

Andet: De nye anlæg vil blive etableret med dykpumper og anlæg, der er mindst muligt sårbare overfor nærhed til beboelse og lokale veje (personindtrængning og forurening).

Samlet miljøvurdering

Samlet vurderes det, at der med det beskrevne vil være truffet tilstrækkelige foranstaltninger til forebyggelse af genevirkninger fra det endelige anlæg og til sikring af miljøet i byggefasen.

KONOMI

Den samlede udgift, baseret på prisniveau april 2002, er anslået til 21 mio. kr.

Skønsmæssigt overslag: (beløb i mio. kr.)

Boringer (antaget 15 stk.) med foringsrør m.m. 6,0

Brøndinstallationer med rør, dykpumpe, ventiler m.m. 3,0

Nye trykledninger på kildepladser (1,7 km) 2,5

Relining af transportledninger (3,3 km) 3,5

El-installationer 1,4

Bygningsarbejder 1,4

Projektering 2,0

Uforudsete udgifter 1,2

I alt 21,0

Udgiften påregnes afholdt i årene 2002 til 2004, fordelt med 8 mio. kr. i 2002 og 6,4 mio. kr. i 2003 og 6,6 mio. kr. i 2004.

Under forudsætning af godkendelse af andet "at" i indstillingen om Renovering af filter- og iltningsanlæg på Slangerup vandværk, kan der i 2002 anvises kassemæssig dækning på Københavns Energis investeringsplan på konto 01.22.04.3.37.

Udgiften i 2003 vil, forudsat godkendelse af tredje "at" i indstillingen om Renovering af filter- og iltningsanlæg på Slangerup vandværk, være indarbejdet på samme konto i budgetforslagets investeringsplan.

I 2004 vil udgiften blive søgt optaget sammesteds i investeringsplanen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

Peter Elsman

/ Niels Juul Jensen

 

Til top