Mødedato: 22.08.2002, kl. 17:30

Renovering af kaj 182

Renovering af kaj 182

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 22. august 2002

 

BR 405/02

Renovering af kaj 182

Renovering af kaj 182

Indstilling om, at kaj 182 på Langelinie fra Den Lille Havfrue til Lystbådehavnens indsejling renoveres i samarbejde med Københavns Havn, samt at der gives en kapitalbevilling på 2,3 mio. kr. finansieret af det i Vej & Park afsatte rådighedsbeløb (konto 2.22.3 vejanlæg).

(Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at kaj 182 på Langelinie fra Den Lille Havfrue til Lystbådehavnens indsejling renoveres i samarbejde med Københavns Havn

at der gives en kapitalbevilling på 2,3 mio. kr. finansieret af det i Vej & Park afsatte rådighedsbeløb (konto 2.22.3 vejanlæg)

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2002

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

Forvaltningen foreslår, at kaj 182 på Langelinie fra Den Lille Havfrue til Lystbådehavnens indsejling renoveres i samarbejde med Københavns Havn. Som led i renoveringen foreslås den nye kaj anlagt i to niveauer og med etablering af handicap-ramper. Ombygningen vil bl.a. medføre en væsentlig forbedring af tilgængeligheden til havnerundfarterne.

Igangsætning af arbejdet forventes at kunne ske i november 2002. Arbejdet forventes afsluttet i maj 2003.

De samlede anlægsomkostninger beløber sig til ca. 6,7 mio. kr. Heraf udgør Bygge- og Teknikforvaltningen's udgifter - efter aftale med Københavns Havn - 2,3 mio. kr., som foreslås finansieret over Vej & Parks anlægsramme.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med projekteringen af renoveringen af Langelinieanlægget fra Nordre Toldbod til Den Lille Havfrue tog forvaltningen i 2001 kontakt med Københavns Havn for at få klarlagt årsagen til de voksende huller i den eksisterende belægning langs med kajmuren på strækningen mellem Den Lille Havfrue og Lystbådehavnens indsejling. Københavns Havn iværksatte på den baggrund en dykkerundersøgelse af bolværkerne og har efterfølgende besluttet at renovere hele bolværket på den nævnte strækning.

De nuværende terrænforhold på kajpromenaden er således, at det er nødvendigt med rækværk langs med vandet, dels på grund af stor afstand ned til vandoverfladen dels på grund af store og uregelmæssige sidefald på dele af kajarealet. Hertil kommer, at adgangsforholdene til havnerundfartens både er uhensigtsmæssige for gangbesværede.

Forvaltningen og Københavns Havn har sammen udarbejdet et forslag til en ny udformning af kajen i 2 niveauer, jf. bilag 2. Det foreslås således, at terrænet ændres, og der etableres en 3 meter bred promenade langs med vandet i ca. 1 meters højde over dagligt vande. Mod land foreslås etableret en højereliggende promenade afgrænset med en støttemur og et rækværk. Der etableres trætrapper mellem den høje og den lave promenade. Den lave promenade forsynes med handicapvenlige ramper i begge ender, således at handicappedes adgang til bådfarterne lettes, og en tættere kontakt med vandet muliggøres.

Fra den lave promenade, der udformes som en kaj med træhammer, men uden rækværk, bliver der adgang til bådfarterne, ligesom der bliver opsat bænke på støttemuren, så ophold tæt på vandet bliver muligt.

Den høje promenade bliver udstyret med bænke som i dag. Det nuværende rækværk langs med kajen renoveres og placeres på støttemuren.

Ved anløbspladserne forsynes bolværket med højvandspæle og markering for bådfarterne med anløbstider med mere.

Belægningen på både den høje og den lave promenade udføres som på det øvrige langelinieanlæg i asfalt afsluttet med nedtromling af gule sten. Der anvendes miljøcertificeret tropisk træ til trapper og bolværk mv.

Samarbejde med Københavns Havn

Det er aftalt med Københavns Havn, at "havnen" leder arbejdet med udbud, detailprojekteringen og entreprisestyring med deltagelse af Bygge- og Teknikforvaltningen. Anlægsarbejdet udbydes samlet og forventes udført som en samlet entreprise, hvor byggeledelsen varetages af ekstern rådgiver efter aftale mellem Københavns Havn og Bygge- og Teknikforvaltningen.

Der er udarbejdet aftale om byrdefordeling mellem Københavns Havn og Bygge- og Teknikforvaltningen for projektudvikling og realisering. Aftalen er betinget af Borgerrepræsentationen's godkendelse af projektet.

Københavns Havn ejer det eksisterende bolværk, og er pligtig til at bære omkostningerne til vedligeholdelse og fornyelse af dette. Bygge- og Teknikforvaltningen er forpligtiget til at vedligeholde og forny belægninger, udstyr og beplantning på promenaden. Byrdefordelingen på dette anlægsprojekt tilsigter i at Bygge- og Teknikforvaltningen bærer udgifter til forbedring af promenadens indretning, og at Københavns Havn bærer omkostninger til fornyelse af bolværket. Udgifter, som skulle afholdes 2 gange, hvis projekterne gennemførtes hver for sig, er delt mellem Københavns Havn og Bygge- og Teknikforvaltningen efter fælles skøn, således at Københavns Havn afholder udgifter svarende til selvstændig renovering.

Økonomi

De samlede anlægsomkostninger for renoveringen beløber sig til ca. 6,7 mio. kr. Heraf udgør Bygge- og Teknikforvaltningen's del 2,3 mio. kr. fordelt på følgende anlægselementer:

Udgiftspost

Mio. kr.

Byggeplads

0,16

Nedbrydning

0,11

Støttemur

0,41

Belægning

0,5

Udstyr

0,24

Diverse mindre arbejder

0,28

Uforudsigelige udgifter

0,27

Projektering, udbud og byggeledelse

0,33

I alt excl. moms

2,3

Udgifterne til ændring af selve anløbspladserne afholdes af bådfarterne.

Projektet foreslås finansieret over Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3 Vejanlæg) fordelt med 0,8 mio. kr. i 2002 og 1,5 mio. kr. i 2003. Projektet er ikke på investeringsplanen for 2002 eller 2003. Forvaltningen vurderer imidlertid, at der - på trods heraf - er plads på anlægsrammen, da flere anlægsprojekter i 2002 er blevet billigere end budgetteret.

Miljøvurdering

Forvaltningen vil sikre, at der i udbudsmaterialet bliver stillet krav om anvendelse af miljøcertificeret tropisk træ - med krav som FSC eller Keurhout Hallmark - herunder at dette dokumenteres allerede på tilbudsdagen. Det er på denne baggrund hensigten at erklære entreprenører, der ikke kan stille denne dokumentation, for ukonditionsmæssige og derved forhindre deres deltagelse i de videre forhandlinger.

Havnebunden er forurenet, hvorfor den inden for det nye bolværk vil blive indkapslet med fyld. Anlægget vil således - efter etableringen - ikke medføre miljømæssige konsekvenser.

Høring

Ombygningen af det eksisterende bolværk har været sendt til høring i kystinspektoratet, som har vurderet, at der er tale om et driftsarbejde, hvortil der ikke skal søges tilladelse.

Bådfarterne i havnen er blevet hørt om den nye udformning af kajen, og har tilsluttet sig denne.

For så vidt angår Langeliniefredningen, har forvaltningen vurderet, at arbejderne ligger inden for de driftsarbejder, der i henhold til fredningsbestemmelserne, kan gennemføres uden behandling i fredningsnævnet eller hos andre myndigheder.

Der er ikke gennemført offentlig høring. Handicaporganisationerne vil blive hørt i forbindelse med detailprojekteringen.

Andre konsekvenser

Der tages hensyn til turisterne, herunder bådfarterne, ved at hovedparten af byggeriet bliver søgt gennemført i vinterhalvåret.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Kaj 182, eksisterende forhold

Bilag 2: Plan over fremtidig kaj 182

Bilag 3: Principsnit i fremtidig kaj 182

Bilag 4: Referencefoto

Ole Bach

Til top