Mødedato: 22.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan Scherfigsvej 8, Østerbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Scherfigsvej 8 - Østerbro. Lokalplanen muliggør en ny boligbebyggelse ud til Svanemøllebugten, hvori også indgår almene boliger. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at lokalplan Scherfigsvej 8 - Østerbro (bilag 1) godkendes med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning,
  2. at udbygningsaftale med grundejeren (bilag 2) godkendes.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Bygherre ønsker at opføre en ny boligbebyggelse ud til Svanemøllebugten. Forslag til lokalplan Scherfigsvej 8 - Østerbro (bilag 1) blev sammen med udkast til udbygningsaftale godkendt i Borgerrepræsentationen den 14. december 2015. Forlaget blev herefter sendt i høring i perioden 5. februar til 1. april 2016. Forvaltningen modtog 7 henvendelser i høringsperioden. Høringen har givet anledning til ændringsforslag, som det fremgår under Løsning.

Løsning

Lokalplanen (bilag 1) muliggør en boligbebyggelse på ca. 16.700 m², hvoraf minimum 4.000 m² skal være almene boliger. Hovedparten af den eksisterende erhvervsbebyggelse rives ned med undtagelse af en enkelt kontorbygning, der tilføres op til to nye etager til en højde på op til 16 meter og ombygges til boliger. Den nye bebyggelse er udformet som tre punkthuse og tre boligblokke i et åbent kuperet landskab. De tre punkthuse med en højde på op til 20 meter placeres mod syd og nærmest det eksisterende villakvarter ved Strandøre og Strandpromenaden. De tre boligblokke, i op til 27 meters højde, placeres mod nord langs grænsen til Gentofte. Der stilles krav om en offentlig sti for gående og cyklister gennem området mellem Scherfigsvej og Strandpromenaden. En udbygningsaftale (bilag 2) sikrer, at et offentligt vejareal for enden af Strandpromenaden begrønnes.

Borgermøde

Forvaltningen afholdt borgermøde den 14. marts 2016. Der var en del opklarende spørgsmål til projektets udformning, der generel blev rost, men flere mente dog, at det virkede for højt mod Gentofte. Der var bekymring omkring tilkørsel til området og parkering, både i byggefasen og bagefter. Synspunkterne på borgermødet er sammenfaldende med synspunkterne i modtagne høringssvar, som forvaltningen har kommenteret nedenfor. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 5.

Høring – henvendelser modtaget i høringsperioden

De modtagne 7 henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Det bemærkes, at lokaludvalget ikke har afgivet høringssvar. Østerbro Lokaludvalg afgav høringssvar i forbindelse med den interne høring, og udtalte dengang, at der er tale om et godt projekt.

Hovedsynspunkterne i henvendelserne er anført nedenfor.

  1. Parkering. Der er i forvejen et stort pres på parkeringspladserne i området. Der ønskes ordentlige parkeringsforhold i forbindelse med projektet. Endvidere har bygherre nærmere vurderet parkeringsbehovet i projektet og foreslår parkeringsnormen justeret fra 1 plads pr. 130 m² etageareal til 1 plads pr. 115 m² etageareal, da der ikke er indkøbsmuligheder tæt på og relativ stor afstand til kollektiv trafik (900 meter til Svanemøllen Station).
  2. Trafik. Der udtrykkes bekymring for, at den nye boligbebyggelse vil skabe øget trafik i området, særlig i byggeperioden men også når de nye beboere flytter ind. Det foreslås at flytte opmarchbåsen i lyskrydset ved Strandvejen længere ned ad Strandøre og/eller etablere et nyt lyskryds ved Strandpromenaden/parkeringspladsen ved Svanemøllestranden, så det bliver lettere at komme ud fra Scherfigsvej. Der ønskes lav hastighed/stillevej på Strandpromenaden ved Svanemøllestranden. I byggeperioden foreslås tilkørsel til byggepladsen både via Strandpromenaden, via Scherfigsvej eller via Dessaus Boulevard i Gentofte Kommune.
  3. Intern adgangsvej. Bygherre foreslår, at en intern adgangsvej, der følger kommunegrænsen, holdes på den del af den samlede ejendom, der er beliggende i Københavns Kommune, da det ikke er afklaret, hvorvidt der kan anlægges vej på den del af ejendommen, der er beliggende i Gentofte Kommune.
  4. HOFOR nævner, at to ledninger, der løber gennem lokalplanområdet, stadig er i drift. HOFOR ønsker, at ledningerne sikres i lokalplanen.

Herudover nævnes emner som yderligere pres på Svanemøllestranden, krav/ønske om serviceerhverv i stueetagen, fokus på skybrudssikring og manglende samspil med den øvrige bebyggelse i kvarteret (farve og volumen) mv.

Forvaltningens bemærkninger

Ad 1) Lokalplanen kan kun regulere parkeringsforholdene i selve lokalplanområdet. Forvaltningen foreslår, at anmodningen fra bygherre imødekommes, så parkeringsdækningen ændres fra 1 parkeringsplads pr. 130 m² etageareal til 1 parkeringsplads pr. 115 m² etageareal, svarende til 16 ekstra parkeringspladser (bilag 6). Dette imødekommer ligeledes bekymringen i høringssvarene om pres på parkeringspladserne i lokalområdet. Parkeringsdækningen skal ligge indenfor rammerne i Kommuneplan 2015, der fastlægger parkeringsdækninger i området til mindst 1 pr. 200 m² og højst 1 pr. 100 m².

Ad 2) Forvaltningen forventer, at trafikken vil falde på Strandøre, når den nye Nordhavnsvej åbner, hvilket forventeligt vil gøre det lettere at komme ud fra Scherfigsvej. Forvaltningen vil derfor afvente åbningen af den nye Nordhavnsvej, inden der overvejes nye trafikale foranstaltninger.

Fartbegrænsningen på Strandpromenaden er 50 km/t som i bymæssig bebyggelse generelt. Der er tale om en lukket vejstrækning, hvor farten er begrænset, og forvaltningen vurderer derfor, at der ikke er behov for yderlige fartdæmpende tiltag. Det er forvaltningens vurdering, at de rekreative arealer ved Svanemøllestranden kan fungere med den forventede trafikmængde. I forhold til tilkørsel til lokalplanområdet forventes den at fordele sig med ca. 4/5 via Scherfigsvej og ca. 1/5 via Strandpromenaden.

Teknik- og Miljøforvaltningen kan ikke i forbindelse med lokalplanen regulere adgangen til byggepladser. Det er ikke muligt for Københavns Kommune at pålægge bygherren at skaffe adgang til sin byggeplads gennem en anden kommune. Hvis der i forbindelse med byggeperioden er problemer med adgangsforholdene på grund af parkerede biler, vil man midlertidigt kunne etablere parkeringsforbud og lignende. Det vil dog først ske på baggrund af en konkret vurdering i forbindelse med byggetilladelsen.

Ad 3) Forvaltningen foreslår at imødekomme bygherre, ved at tilkørselsvejen nord om bebyggelsen til den østligste bygningsblok ændres til en adgangsgivende sti, der placeres indenfor lokalplanområdet i Københavns Kommune, jf. bilag 6.

Ad 4) I lokalplanen er området med de offentlige forsyningsledninger markeret, og det fastlægges, at dette område ikke må bebygges eller beplantes med planter med dybde rødder.

Den foreslåede ændring af parkeringsnormen samt justering af adgangsvejen, jf. bilag 6, giver ikke anledning til supplerende høring.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Realisering af lokalplanen skønnes at give en kommunal skatteindtægt på ca. 2,5 mio. kr. årligt.”

Bygherre har anmodet om at indgå en udbygningsaftale i overensstemmelse med planlovens § 21b (bilag 2). I udbygningsaftalen forpligter bygherre sig til at omdisponere Strandpromenadens afslutning, således den fremstår mere grøn, samt at omlægge en del af den dobbeltrettede cykelsti til kommunegrænsen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen den i henhold til reglerne i planloven.

 

 Mikkel Hemmingsen                 /   Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Scherfigsvej 8 - Østerbro (bilag 1) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.     at udbygningsaftale med grundejeren (bilag 2) godkendes.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2016

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse at et supplerende at-punkt:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med to stemmer mod seks. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse af et supplerende at-punkt:
”At p-normen fastholdes på 1:130”.

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med en stemme mod syv. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F.
Imod stemte: A, B, C, V og Ø.

Indstillingen blev med det tekniske ændringsforslag, jf. bilag 8 anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig”.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 6. juni 2016:

”Vi mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig”.

Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. juni 2016

 

Indstillingen blev taget af dagsordenen ved mødets start.

Til top