Mødedato: 22.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Metroselskabet I/S: Vedtægtsændringer og årsrapport 2015

Se alle bilag
Vedtægtsændringer samt årsrapport for 2015 fremlægges til beslutning og efterretning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at de foreslåede vedtægtsændringer i Metroselskabet I/S godkendes, jf. bilag 1,
  2. at Metroselskabet I/S' årsrapport 2015 tages til efterretning, jf. bilag 2.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Metroselskabet I/S ejes af Københavns Kommune med 50 pct., staten v/Transport- og Bygningsministeriet med 41,7 pct. og Frederiksberg Kommune med 8,3 pct. Selskabets formål er at varetage projektering og anlæg af en Cityring og at stå for drift og vedligehold af den samlede Metro i København.

På Metroselskabets interessentskabsmøde den 29. april 2016 anbefalede selskabets ejere syv vedtægtsændringer vedrørende:

  1. Forretningsstrategien forelægges til godkendelse på interessentskabsmødet.
  2. Revisionskomiteens formand kan deltage på det interessentskabsmøde, hvor årsregnskab og ledelsesberetning godkendes.
  3. Forenkling af rapporteringsprocessen samt præcisering af, at Metroselskabet varetager projektering og anlæg udover Cityringen.
  4. Præcisering af, at revisionsprotokol kun skal forelægges for bestyrelsen ved protokoltilførsel.
  5. Præcisering af tidspunkt for indsendelse af årsrapport.
  6. Præcisering af tidspunkt for indsendelse af halvårsrapport.
  7. Præcisering af, at Metroselskabet varetager projektering og anlæg vedrørende Cityringsafgreningerne til Nordhavn og Sydhavn.

Formelt ligger Københavns Kommunes kompetence til at godkende vedtægtsændringer i Metroselskabet I/S hos Borgerrepræsentationen, jf. beslutning af den 20. august 2015, dagsordenspunkt 9 (delegationssagen).

Metroselskabet I/S har fremsendt årsrapporten for 2015 til Københavns Kommunes orientering.

Metroselskabets årsresultat for 2015 blev et underskud på 2.695 mio. kr. Selskabets egenkapital var 737 mio. kr. og de samlede aktiver 17,3 mia. kr. (egenkapitalandel 4 pct.) ultimo 2015.

Løsning

Vedtægtsændringer

De syv vedtægtsændringer, som Metroselskabets ejere anbefalede på interessentskabsmødet den 29. april 2016, vurderes at være formuleringsmæssige opstramninger og justeringer, som blandt andet skal sikre, at Metroselskabet fremover overholder deadlines for indsendelse af regnskaber til Erhvervsstyrelsen.

I bilag 1 ses Metroselskabet I/S’ vedtægter, hvor ændringerne anbefalet på interessentskabsmødet er markeret med gult.

Frederiksberg Kommune har p.t. også en politisk godkendelsesproces af vedtægtsændringerne, mens staten v/Transport- og Bygningsministeriet som følge af vedtægtsændringernes karakter af præciseringer og justeringer havde et godkendelsesmandat på Metroselskabets interessentskabsmøde.

Årsrapport 2015

Metroselskabets årsrapport 2015, som er vedlagt i bilag 2, blev godkendt af selskabets ejere på interessentskabsmødet den 29. april 2016.

Årsrapporten forelægges Borgerrepræsentationen med følgende bemærkninger:

Metroselskabet realiserede et årsresultat i 2015 på -2.695 mio. kr. på grund af nedskrivninger på anlæg af Metro (-3.358 mio. kr.). Markedsværdireguleringer af gæld og swap porteføljen var positiv (825 mio. kr.). I 2014 var årets resultat -5.966 mio. kr.

Metroselskabets 2015 resultat før afskrivninger, nedskrivninger, renter og skat (EBITDA) var et overskud på 240 mio. kr. I 2014 var EBITDA 288 mio. kr., dvs. 48 mio. kr. (19 pct.) bedre end i 2015.

Passagertallet i Metroen i 2015 var 57,2 mio., hvilket er 1,3 mio. (2 pct.) flere passagerer end i 2014 samt i tråd med Metroselskabets passagerbudget. I 2016 forventes 60 mio. passagerer at tage Metroen.

Metroen havde en driftsstabilitet på 98,8 pct. i 2015, hvilket er bedre end resultatmålet på 98 pct.

Opmærksomhedspunkter

Årsrapporten beskriver Metroselskabets håndtering af miljøområdet, arbejdsmiljø, arbejdsklausuler, sociale klausuler, lærlinge m.v. i afsnittet ’Samfundsansvar ved anlæg af metroen’ på siderne 36-41, hvilket er fint i tråd med Københavns Kommunes politikker og retningslinjer på områderne. Det skal bemærkes, at Metroselskabet har valgt at beskrive problematikken med den utilfredsstillende udvikling i arbejdsulykkerne på Cityringen, inkl. et par eksempler på konkrete tiltag til forbedring.

Der var i gennemsnit 54 lærlinge på Cityringsbyggeriet i 2015.

Forvaltningen har endvidere bemærket, at Metroselskabet i afsnittet ’Samfundsansvar ved drift af metroen’ (side 21-23) har formuleret et par mere uddybende underafsnit om sikkerheden i metroen, hvilket er relevant i forhold til de seneste alvorlige terrorbegivenheder i Paris og Bruxelles.

Langtidsbudgettet for 2016, der ses på side 111-113 i årsrapporten, har fået indregnet de tidsmæssige og økonomiske konsekvenser af de kommende aftaler med entreprenørerne om Sydhavnsmetroen. Den maksimale gæld i henhold til 2016 langtidsbudgettet forventes at være 27,9 mia. kr. i 2029 i løbende priser. Metroselskabet forventes at være gældfrit i 2065, dvs. en forlængelse med yderligere 3 år.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Staten v/Transport- og Bygningsministeriet, Frederiksberg Kommune og Metroselskabet I/S orienteres om Borgerrepræsentationens beslutning.

 

Mikkel Hemmingsen        

                                           / Bjarne Winge                 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de foreslåede vedtægtsændringer i Metroselskabet I/S godkendes, jf. bilag 1,
  2. at Metroselskabet I/S' årsrapport 2015 tages til efterretning, jf. bilag 2.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. juni 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”SF opfordrer Metroselskabet til at være meget proaktiv omkring planlægningen og indretningen af Ny Ellebjerg Station, hvor Valby lokaludvalg netop har fået udarbejdet en rapport, der i allerhøjeste grad tilsiger, at der skal ske en samlet planlægning nu mellem DSB, Movia, Metroselskabet, Banestyrelsen, ministeriet og Københavns Kommune.”

Til top