Mødedato: 22.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til samarbejdsaftalen mellem Det Kongelige Teater og Københavns Kommune.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater godkendes, jf. bilag 1.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

I 2000 modtog staten en gave fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal bestående af et operahus på Dokøen i Københavns inderhavn.

Det blev dengang vurderet at en opera, ikke bare for staten, men også for Københavns Kommune ville være et aktiv. Der blev derfor indgået en aftale mellem staten og kommunen om, at foruden staten skulle Københavns Kommune også bidrage til finansieringen af drift og aktivitet ved at yde tilskud til Det Kongelige Teater. Der blev derfor i 2004 indgået en aftale om Købehavns Kommunes årlige driftstilskud til Operaen, der i dag udgør 47.969.000 kr.

Det er en forudsætning for driftstilskuddet fra Københavns Kommune, at operaen og dens virksomhed er vedkommende og tilgængelig for byen København og dens borgere.

Udbetaling af tilskud sker i dag i henhold til tre prioriterede indsatsområder fra 2004-aftalen: initiativer for nye etniske grupper, for børn og unge, samt udendørsarrangementer på Dokøen.

Både Det Kongelige Teater og Københavns Kommune har udtrykt ønske om, at indsatsområderne revideres, da de i dag ikke, i samme grad som tidligere, afspejler kommunens indsatsområder eller teatrets aktuelle aktiviteter. Partnerne har derfor udarbejdet et forslag til en samarbejdsaftale, som udstikker reviderede indsatsområder og samtidig sikrer en løbende dialog mellem teatret og Københavns Kommune, så nye fælles initiativer kan tage form i et samarbejde mellem parterne.

Løsning

Der blev afholdt en workshop på direktionsniveau mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater i foråret 2015, hvor et nyt samarbejdsgrundlag blev drøftet.

På baggrund af workshoppen har Økonomiforvaltningen inviteret kommunens forvaltninger til at bidrage med input til 1. en ny organisering af samarbejdet mellem parterne, 2. input til de overordnede indsatsområder i samarbejdsaftalen og 3. konkrete initiativer, som fremover formuleres i løbende aktivitetsplaner mellem parterne. Følgende indstilling, samt tilhørende samarbejdsaftale, er således bredt forankret blandt forvaltningerne. 

Samarbejdsaftalen er udarbejdet af Kultur- og Fritidsforvaltningen med inddragelse af Det Kongelige Teater og efter samme model som tilskud til øvrige store kulturinstitutioner.

Samarbejdsaften dækker perioden 2016-2019 og beskriver de overordnede indsatsområder, der skal involvere kommunen og dens borgere. Indsatsområder er som følger:

Børn og Unge: Det Kongelige Teater iværksætter og udvikler målrettede aktiviteter for børn og unge i København. Der ønskes særligt fokus på børn og unge både gennem skole- og gennem fritidssamarbejder.

Events, festivaler og turisme: Det Kongelige Teater tager initiativ til forpligtende samarbejder med øvrige kunstneriske aktører i Købehavns Kommune om f.eks. Operakoncerter om sommeren og øvrige samarbejder med det københavnske teatermiljø og andre relevante parter, for at understøtte København som en stærk kulturhovedstad til gavn for hele landet, dets image og besøgende.

Outreach: Det Kongelige Teater åbner institutionens rum og scener for byens og hele landets borgere på nye måder, så en bredere del af landets befolkning inviteres indenfor og introduceres til teatrets rum og virke.

Netværk: Det Kongelige Teater skaber via Københavns Kommunes mangfoldige netværk et tættere samarbejde til de øvrige kulturaktører der bidrager til hovedstandens kulturelle profil, dels med henblik på vidensudveksling og for at udbygge teatrets relationer for eventuelle fremtidige partnerskaber. 

Der lægges op til, at ovenstående indsatsområder konkretiseres i en aktivitetsplan, som opdateres årligt. I 3. kvartal hvert år afholdes et møde mellem direktørerne for Det Kongelige Teater, Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, hvor særlige fokusområder for det kommende år drøftes. Alt efter mødets tematik inviteres direktører fra de relevante fagforvaltninger til deltagelse. Direktørmødet forankres i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

I forlængelse af Direktørmødet indkalder Kultur- og Fritidsforvaltningen repræsentanter fra de øvrige fagforvaltninger og Det Kongelige Teater hvert år i november måned for at konkretisere aktivitetsplanen og udveksle information om aktuelle indsatsområder af fælles interesse. Drøftelsen dokumenteres med et referat, som danner grundlag for det følgende års statusrapport og redegørelse for aktiviteter.

Opfølgning for indsatsområderne og aktivitetsplan foregår én gang om året normalt i maj måned på et virksomhedsmøde (ca.18 måneder efter aktivitetsplanen godkendes). Grundlag for opfølgningen er budget og statusrapporten, der redegør for det foregående års aktiviteter. Møder om aktivitetsplanen forankres fremover i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Det skal derudover tilføjes, at det er en forudsætning for tilskud fra Københavns Kommune, at Det Kongelige Teater og deres samarbejdspartnere, herunder sponsorer, i videst muligt omfang prioriterer at opfylde Københavns Kommunes forventninger til ordnede løn- og arbejdsvilkår, jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 17. marts 2016.

Økonomi

Samarbejdsaftalen har ingen økonomiske konsekvenser. Det årlige tilskud til Det Kongelige Teater udgør fortsat 47.969.000 kr. og er under forudsætning af Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget for det pågældende år.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender samarbejdsaftalen, træder den i kraft i indeværende år. Første direktørmøde, samt møder vedrørende aktivitetsplanen vil således blive afholdt i 2016. Samarbejdsaftalen vil desuden blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget til orientering. 

 

Mikkel Hemmingsen                       / Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater godkendes, jf. bilag 1.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Samarbejdet bør i højere grad komme de københavnske børn til gode, så de i løbet af deres skoletid får mulighed for at opleve teaterets kunstarter.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten noterer sig, at Københavns bidrag til Det Kgl. Teater - Danmarks Nationalscene - er det samme beløb, som regeringen i forbindelse med Økonomiaftalen for 2017 forlanger, at København afleverer i omprioriteringsbidrag.”

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre ønsker, at driftsaftalen med Det Kongelige Teater skal forpligte Det Kongelige Teater henover sommerperioden til at åbne Operaens scene op overfor eksterne aktører/festivaler i samspil med nogle af de aktører, events og festivaler, som Københavns Kommune og Kultur- og Fritidsudvalgets i forvejen yder støtte/tilskud til.”

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget ønsker under henvisning til de punkter, som fremgår af samarbejdsaftalen, at Det Kongelige Teater i højere grad holder åbent i sommerperioden, og at det kan indgå i den aktivitetsplan, som Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle som opfølgning på samarbejdsaftalen.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. juni 2016

 

Et forslag fra Radikale Venstre om at henvise sagen til behandling i Økonomiudvalget blev vedtaget med 36 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: B, F, O, V og Ø.

Imod stemte: A og C.

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi er stærkt bekymrede over forhandlingsforløbet såvel som fraværet af konkrete krav og mål i aftalen, herunder konkrete forpligtelser, der sikrer andre københavnske kulturaktørers mulighed og adgang til at bruge Det Kongelige Teaters scene. Ikke mindst muligheden for at forpligte Det Kongelige Teater på at åbne scenen op henover sommerperioden er mangelfuld. Derfor vil vi gerne have mulighed for at drøfte sagen nærmere, og drøfte hvordan vi kan skærpe kravene yderligere til Det Kongelige Teater i samarbejdsaftalen. 

Vi finder det desuden kritisabelt, at det politiske niveau ikke er blevet involveret i udarbejdelsen af samarbejdsaftalen tidligere i processen.”

 

 

Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

 

”I forbindelse med samarbejdsaftalen med Det Kongelige Teater bør det, på et relevant tidspunkt, overvejes hvorvidt størrelsen på den forholdsvis høje kommunale støtte fortsat er den rette.”

 

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Samarbejdet bør i højere grad komme de københavnske børn til gode, så de i løbet af deres skoletid får mulighed for at opleve teaterets kunstarter.”

 

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Enhedslisten noterer sig, at Københavns bidrag til Det Kgl. Teater - Danmarks Nationalscene – er det samme beløb, som regeringen i forbindelse med Økonomiaftalen for 2017 forlanger, at

København afleverer i omprioriteringsbidrag.”

 

 

Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Radikale Venstre ønsker, at driftsaftalen med Det Kongelige Teater skal forpligte Det Kongelige Teater henover sommerperioden til at åbne Operaens scene op overfor eksterne aktører/festivaler i samspil med nogle af de aktører, events og festivaler, som Københavns Kommune og Kultur- og

Fritidsudvalgets i forvejen yder støtte/tilskud til.”

Til top