Medlemsforslag om akutberedskab for sikring af fremkommelighed i byen for borgere med nedsat førlighed
Medlemsforslag
Det foreslås,
-
at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af øvrige relevante forvaltninger, at udarbejde en sag til politisk behandling, der undersøger, hvordan kommunen kan sikre fremkommelighed i byen for borgere med handicap – Især i situationer, hvor elevatorer og lignende, der er en forudsætning for borgere med handicaps mobilitet, ikke fungerer og dermed begrænser deres mobilitet og mulighed for at komme til og fra arbejde.
Sagen skal også belyse muligheden for at etablere et kommunalt akutberedskab, der kan assistere borgere med nedsat førlighed i tilfælde, hvor elevatorer o.l. svigter, og hvor fremkommeligheden dermed forringes væsentligt.
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde et budgetnotat til Budget 2026 på baggrund af resultaterne af ovenstående sag.
(Stillet af Helle Jønch (Løsgænger))
Motivering
For mange borgere med handicap er funktionsdygtige elevatorer en absolut forudsætning for at kunne færdes i byen og opretholde en normal hverdag – herunder komme på arbejde, til lægen eller deltage i samfundslivet. Når elevatorer i eksempelvis ejendomme, stationer eller arbejdspladser er ude af drift, bliver disse borgere reelt stavnsbundet til deres hjem.
Det gælder både offentlige og private bygninger. Og det sker i praksis. Konsekvenserne er alvorlige for de personer, der er afhængige af hjælpemidler som kørestole eller scootere, og som ikke har adgang til alternativer.
FN’s Handicapkonvention forpligter Danmark til at sikre tilgængelighed og fremkommelighed for alle borgere – herunder også i krisesituationer eller ved tekniske svigt. Det må være en kommunal kerneopgave at sikre, at personer med handicap ikke stilles markant ringere, blot fordi en elevator ikke virker.
Der findes i dag ikke mulighed for at tegne en abonnementsordning eller lignende, som sikrer hjælp til transport – med både borger og befordringshjælpemiddel – når elevatorer eller lignende nødvendigheder svigter. Kommunen bør derfor undersøge muligheden for at etablere et beredskab, der kan træde til midlertidigt og akut i disse tilfælde.
Et kommunalt akutberedskab kan f.eks. bestå i, at kommunen midlertidigt stiller en transportløsning til rådighed, som sikrer, at borgeren kan komme på arbejde eller deltage i øvrige nødvendige gøremål – men hvor udgiften viderefaktureres til den ansvarlige aktør (fx bygningsejer), som ikke har været i stand til at genoprette elevatorens drift hurtigt nok.
Budgetnotatet bør bl.a. undersøge:
- hvordan udgifter til akutindsatsen kan viderefaktureres til ansvarlige private aktører.
- hvordan administration, kommunikation og eventuelle tab ved manglende betaling kan minimeres.
- hvordan driften kan etableres uden en langsigtet belastning af det kommunale budget.
Formålet med forslaget er ikke at overtage ansvaret for tilgængelighed fra private aktører, men at sikre, at borgernes rettigheder til mobilitet og deltagelse i samfundet reelt kan opretholdes – også når elevatorer midlertidigt svigter.