Mødedato: 22.05.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om Ungepolitik målrettet udsatte unge i Københavns Kommune

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger at udarbejde en sag til politisk behandling med udkast til en fælles Ungepolitik målrettet udsatte unge i Københavns Kommune.

(Stillet af Venstre)

Motivering

Hjørring Kommune har i flere år beskæftiget sig med Ungegarantien, som arbejder med strategiske mål for unge, og er et netværk bestående af skoler, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, der arbejder for at sikre gode vilkår for alle unge i Hjørring Kommune.

Københavns Kommune gør meget på ungeområdet og flere forvaltninger arbejder sammen om projekter og strategier for børn og unge. Med Budget 2025 blev der fx prioriteret en ny tværfaglig indsats målrettet unge uden job og uddannelse i Valby, Vesterbro og Kongens Enghave. Den nye politiske aftale vedr. ændringer af ressortområder i kommunen vil betyde, at Københavns Kommune får en mere samlet ungeindsats. Dog vil flere forvaltninger stadig arbejde med unge, der har komplekse problemstillinger. Københavns Kommune har dog på nuværende tidspunkt ikke en fælles kommunal Ungepolitik målrettet udsatte unge på tværs af alle forvaltninger, som kan sætte en strategisk retning og mål for udsatte unge.

Unge i Københavns Kommune kan være udsat på flere områder, og deres behov for støtte kan variere. Børne- og Undervisningsministeriets data over unge i alderen 15-24 år uden tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet viser, at København i 2024 havde 3.794 af disse unge. De unge er en nuanceret gruppe og flere analyser har understreget, at nogle af disse har brug for ekstra og særlig støtte for at komme videre i job og uddannelse, hvor andre finder vejen selv. Der kan også være unge, som er i job og uddannelse, men er i risiko for frafald eller som oplever mistrivsel.

Ved at have en fælles Ungepolitik målrettet de mest udsatte unge, vil der komme en øget opmærksomhed på ungeområdet – til gavn for både for de mest udsatte unge, men også de unge, der har brug for mindre støtte på vejen mod et voksenliv.

Forvaltningerne vil med en ungepolitik også få mulighed for at synliggøre, hvad der sker på deres fagområde, og al viden om aktiviteter og indsatser på området vil i en Ungepolitik kunne blive samlet og overskueliggjort. Dermed kan det politiske niveau blive bedre rustet til at træffe beslutninger på området, og der kan skabes en platform for at videreudvikle den generelle ungeindsats i Københavns Kommune.

Politikken kan ligeledes fremhæve de værdier og den vision, der ligger til grund for alt arbejde om unge i Københavns Kommune og tydeliggøre, at unge er et fælles ansvar på tværs af fagområder.

 

Til top