Mødedato: 22.05.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om atomkraft

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Overborgmesteren at skrive et brev til regeringen med en opfordring til at fremsætte forslag om at ophæve forbuddet mod, at atomkraftteknologi må indgå i energiplanlægningen og at fjerne barrierer for forskning i atomkraftteknologier.

(Stillet af Venstre)

Motivering

Venstre ønsker, at København - som landets hovedstad og med store ambitioner for den grønne omstilling - skal være et hotspot for forskning i atomkraftteknologier. Ligeledes bør det heller ikke udelukkes, at et moderne atomkraftværk i Øresundsregionen kan spille en afgørende rolle i forhold til at sikre klimavenlig energiforsyning til københavnerne og ydermere bidrage til forsyningssikkerheden.

Der er de seneste årtier sket en rivende teknologisk udvikling indenfor atomkraft. Og udviklingen fortsætter, for atomkraft er en stabil og bæredygtig energikilde, der ikke er afhængig af vind og vejr og udleder meget lidt CO2. Fremtidens atomkraft er bl.a. baseret på flydende salt og kan ikke nedsmelte. Samtidig vil værkerne være markant billigere at etablere end værker etableret på traditionel teknologi, som ikke har forandret sig nævneværdigt gennem mange årtier. 

To danske virksomheder Copenhagen Atomics og Saltfoss Energy, bosat i Storkøbenhavn arbejder med at udvikle næste generation af atomkraftteknologi. Men folketingets beslutning fra 1985 om, at atomkraftteknologi ikke må indgå i den danske energiplanlægning, spænder ben for deres muligheder for at teste deres teknologi i Danmark. Det er ærgerligt, at en 40 år gammel folketingsbeslutning baseret på erfaringerne fra gammel teknologi spænder ben for et nyt klima- og industrieventyr for hovedstaden og for Danmark.

Klimastrategi 2035 indeholder et mål om at mindske brugen af træbiomasse med en tredjedel i 2035 og med halvdelen i 2050 ved at etablere varmepumper og elkedler. Venstre mener, det vil være oplagt, at den elektrificering af fjernvarmen bliver tilvejebragt ved, at moderne atomkraftteknologi også kan indgå i energiplanlægningen. Det forventes, at de små atomkraftværker, som er på tegnebrættet, skal masseproduceres og være flydende, så de let kan flyttes hen, hvor behovet er og kobles på energinettet. Dermed er placeringen ikke afgørende. Der er dog ingen tvivl om, at Øresundsregionen har et stort energibehov, og at det ikke bliver mindre. Derfor vil en placering for det første anlæg netop være oplagt her.

Til top