Medlemsforslag om lavere max-størrelse for sammenlægning af lejligheder
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen, at forberede en sag til politisk behandling om muligheden for, at max-grænsen for sammenlægninger af lejligheder i København sænkes til fx 130 kvadratmeter,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen at undersøge hvad praksis har været i de seneste år for sammenlægning af lejligheder, hvor mange lejligheder, hvad størrelse, i hvilke bydele mv.,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen at udarbejde en vurdering af om det er muligt at fravige max-grænsen i særlige tilfælde, fx i områder, hvor der er mange små lejligheder, men mangel på store lejligheder.
(Stillet af Enhedslisten, Alternativet og Helle Jønch (Løsgænger))
Motivering
I dag tillader Københavns Kommune, at lejligheder bliver sammenlagt, så de max. får en størrelse på 150 m2. Staten har bestemt, at kommunerne kan sætte en max-grænse på 130 kvadratmeter, så nye lejligheder der lægges sammen max. kan blive 130 kvadratmeter store. Forslagsstillerne mener, at kommunen ideelt set bør have mere vidtgående muligheder for at regulere boligstørrelserne, men vi ønsker samtidig at udnytte den nuværende regulering til at understøtte en boligsammensætning, der matcher det fremtidige behov bedst muligt.
Af boligredegørelse 2024 s. 82 fremgår, at de forventede 120.000 nye borgere frem mod 2060 kan omsættes til ca. 81.000 nye familier (en rent teknisk betegnelse der også kan dække én person). Af dem forventes 57.000 at være enlige uden børn, og 15.000 at være par uden børn, 5.300 par med børn og 2.400 enlige med børn. Det forholder sig dermed således, at fremtidens pres på boligmarkedet ikke navnlig vil blive udgjort af børnefamilier – men tværtimod i langt større grad af enlige. Set i det lys er det meget væsentligt, at vi fremadrettet skaber et match mellem den store efterspørgsel på boliger i moderat og mindre størrelse og det faktiske udbud.
Af boligredegørelse 2023 s. 23 fremgår det samtidig, at selvom der de seneste 15 år er opført ca. 20.000 små og mindre boliger, så er antallet er kun steget med knap ca.10.000 – primært som følge af sammenlægninger af boliger. Sammenlægning af boliger kan dermed modvirke den boligsammensætning, der ønskes politisk.
For en del familier er en bolig på fx 85 m2 brutto, en tilpas størrelse og vil ofte være mere økonomisk overkommelig end en stor bolig på fx 150 m2 brutto.
Men for større familier og for fx bofællesskaber og kollektiver kan en lejlighed på fx 130 m2 brutto være det der passer dem bedst.
For at få det bedst mulige beslutningsgrundlag ønsker forslagsstillerne at få overblik over de seneste års lejlighedssammenlægninger. Herunder bl.a. hvor store var de boliger der blev lagt sammen og hvor store boliger har sammenlægningen resulteret i. Gerne med både brutto og netto m2. I hvilke bydele er boliger blevet lagt sammen, hvilke typer lejligheder og andre relevante oplysninger.
I nogle dele af byen er der meget få store familieboliger og rigtig mange små boliger. Derfor bør der være en mulighed for i nogle situationer at tillade lejlighedssammenlægninger på op til 150 m2. Der ønskes også oplysning om, hvilke saglige kriterier der vil kunne lægges vægt på i forbindelse med en undtagelsesbestemmelse. Vil det fx kunne være i forhold til handicap, hvor der kan være behov for mere plads til en familie.