Mødedato: 22.05.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Metro til Nordhavn - Metroselskabets indgåelse af kontrakter

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Metroselskabets indgåelse af kontrakter for etablering af metro til Nordhavn. Borgerrepræsentationen skal desuden tage stilling til opretholdelse af en økonomisk reserve i Københavns Kommune til projektet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at Metroselskabets ”Indstilling om godkendelse af grundlaget for indgåelse af de store anlægskontrakter på afgreningen fra Cityringen til Nordhavnen” godkendes, herunder at Metroselskabet indgår kontrakter med de vindende bydere Hochtief og Zublin A/S samt Ansaldo STS.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Metroselskabet har nu afsluttet udbuddet af de første store kontrakter på afgreningen fra Cityringen til Nordhavnen. Før kontrakterne kan underskrives, skal transportministeren og Københavns Kommune, i henhold til lovens bestemmelser, godkende Metroselskabets indgåelse af de store anlægskontrakter på afgreningen fra Cityringen til Nordhavnen.

Løsning

Økonomi, tidsplan og risici

Basisanlægsbudgettet for metro til Nordhavn er på 2.320 mio. kr. (2013 priser, uden reserver). Det fremgår af Metroselskabets indstilling til ejerne på grundlag af udbuddene og de foreliggende udkast til aftaler om tillægskontrakterne på Cityringen samt alle øvrige omkostninger. Basisanlægsbudgettet er på samme niveau som udredningens basisoverslag. Der er således alene forudsat anvendt 10 mio. kr. af projektets reserver. Ejernes indskud i Metroselskabet til metro til Nordhavn er baseret på en reserve i projektet på 230 mio. kr.

Udbuddet af højbanestrækningen fra Nordhavn Station til Orientkaj har måttet udskydes som følge af blandt andet Pihl & Søns konkurs, men denne kontrakt udgør en meget begrænset del af omkostningerne. De forventede omkostninger indgår i det samlede anlægsbudget. Da denne del af projektet vurderes at være den mindst risikofyldte af selskabet, vurderes det ikke at indebære store økonomiske risici for projektets samlede økonomi.

Metroselskabet har oplyst (jf bilag 2), at såfremt enten Cityringen eller Nordhavnsmetroen derfor skulle blive forsinket, vil begge anlæg kunne gennemføres uden indbyrdes afhængighed. Hvis Cityringen således skulle blive forsinket, vil Nordhavnsmetroen kunne færdiggøres uafhængigt heraf. Tilsvarende vil Cityringen kunne færdiggøres uafhængigt af en eventuel forsinkelse på Nordhavnsmetroen. Metroen til Nordhavnen er planlagt at åbne i december 2019. Selve åbningen af metro til Nordhavn er dog afhængig af, at Cityringen er færdig og åben, eller klar til åbning.

Kontrakterne mellem entreprenørerne og Metroselskabet for udførelse af anlægsarbejdet på den kommende Nordhavnsmetro er baseret på Almindelige Betingelser for Totalentreprise (ABT93), som også er gældende for kontrakterne for Cityringen. Dette betyder blandt andet, at entreprenøren som udgangspunkt skal udføre arbejdet til den aftalte pris, på det aftalte grundlag og til den aftalte tid. Eventuelle forsinkelser, som entreprenøren selv er skyld i, er det således entreprenørens ansvar at indhente. Forsinkelser, der ikke kan tilskrives entreprenøren, er bygherrens ansvar og kan give entreprenøren grundlag for krav om tidsfristforlængelse og eventuelt økonomisk kompensation.

Herudover indeholder kontrakten et stort antal milepæle, hvoraf nogle er bodsbelagte. Overskridelse af disse milepæle udløser dagbøder. Den vigtigste milepæl er færdiggørelse af kontrakten. De mellemliggende milepæle er primært knyttet til entreprenørens aflevering af arbejdet til andre entreprenører m.v.

Ligesom for Cityringen indgår der en afvigelse fra ABT 93, idet Metroselskabet har overtaget dialogen med myndighederne. Dette ændrer intet ved den ovenfor beskrevne risikofordeling i henhold til ABT 93. Dette betyder, at Metroselskabet har dialogen med myndighederne, på vegne af entreprenøren, og står for fremsendelse af ansøgninger om tilladelser og dispensationer m.v.

Arbejdsklausuler og sociale klausuler

Kontrakterne for Nordhavnsmetroen indeholder såvel arbejdsklausuler som sociale klausuler med tilknyttede bods og bonusbestemmelser. I kontrakterne for Nordhavnsmetroen er der krav om, at entreprenørerne og enhver af deres underentreprenører, der har fået overdraget arbejder, der er relateret til opfyldelse af anlægskontrakterne, skal overholde ILO 94. Det indebærer, at løn og ansættelsesvilkår skal være mindst lige så gode som de gældende overenskomster m.v. i det pågældende geografiske område.

For at sikre Metroselskabets muligheder for at kontrollere, at disse bestemmelser overholdes, er entreprenøren forpligtet til at dokumentere, at disse krav er opfyldt. Entreprenøren skal endvidere løbende kontrollere, om personer ansat hos underentreprenører har løn og ansættelsesvilkår, der lever op til kravene. Samtidig er det fastslået, at Metroselskabet har ret til at kontrollere, at kravene om overholdelse af ILO 94 og udstationeringsdirektivet er overholdt blandt andet gennem inspektioner hos entreprenørerne og underentreprenørerne samt på byggepladserne. Der er endvidere indført sanktionsmuligheder.

Metroselskabet vil tilskynde entreprenørerne til så vidt muligt at øge antallet af lærlinge/praktikanter ud over det krævede niveau, som er 28 årsværk. Det skal bemærkes, at entreprenøren kan opnå en bonus for hver ekstra lærling, der ansættes og en bod, hvis der ikke ansættes praktikanter/lærlinge i det aftalte omfang.

Nabokommunikation og dialog med børneinstitutioner

I forbindelse med vedtagelse af kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering for metro til Nordhavn den 7. februar 2013 anmodede Borgerrepræsentationen Metroselskabet om at udarbejde en plan for rettidig og dækkende offentliggørelse af relevante miljødata ved hver af anlægsarbejdets byggepladser, samt en plan for dialog med de berørte borgere og interessenter, herunder varslingsprocedure. I vedlagte bilag til Metroselskabets indstilling er der redegjort for Metroselskabets aktiviteter på de pågældende områder som opfølgning på anmodningen.

Borgerrepræsentationen anmodede desuden Metroselskabet om i samarbejde med de relevante parter, herunder Børne- og Ungdomsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, at udarbejde en plan for håndteringen af de børneinstitutioner, der bliver berørt af gener fra byggepladsen i Krauseparken. Metroselskabet vil tage initiativ til et sådant samarbejde, som vil blive videreudviklet i forbindelse med detailprojekteringen, hvor anlægsmetode og byggeriets varighed fastlægges, og hvor den nærmere tilrettelæggelse af anlægsarbejdet kan ske i samarbejde med såvel anlægsentreprenøren som myndighederne.

Støj og regulering 

Der er ikke i kontrakterne mellem Metroselskabet og entreprenørerne forudsat udvidede arbejdstider i forhold til, hvad der indgik i den gennemførte VVM-proces for metro til Nordhavn og Borgerrepræsentationens beslutning vedr. plangrundlag den 7. februar 2013. Der vil være døgnarbejde ved tunnelarbejdspladsen ved Nordhavn Station. Det fremgik af Borgerrepræsentationens beslutning den 7. februar 2013, at VVM-redegørelsen og den politiske godkendelse heraf ikke træder i stedet for konkret myndighedsbehandling efter anden lovgivning. Miljømyndigheden vil behandle de miljømæssige forhold efter de til enhver tid gældende regler på området, som indebærer regulering af arbejdet efter miljøbeskyttelseslovens § 42.

Efter vedtagelsen af ændringerne af lov om en Cityring, som udmønter den politiske aftale i Folketinget om ”Klare rammer for byggeriet af Cityringen”, vil støjgrænser, arbejdstider og kompensationsmuligheder for byggeriet af Cityringen blive fastlagt i en bekendtgørelse fra Transportministeriet. Det ændrede lovgrundlag vil også give mulighed for, at Transportministeriet i en bekendtgørelse kan regulere forholdene omkring byggeriet af metro til Nordhavn, således at Cityringen og afgreningen til Nordhavn reguleres ensartet, og borgerne vil have samme kompensationsmuligheder. Transportministeriet har dog ikke indeholdt Nordhavnsafgreningen i deres forslag til supplerende VVM. Der vil derfor være behov for at gennemføre en supplerende VVM-redegørelse for metro til Nordhavn før Transportministeriet kan udstede en bekendtgørelse, som også omfatter arbejdet med metro til Nordhavn.

Københavns Kommune har i sit høringssvar til ændring af Lov om en Cityring, som blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 10. april 2014, opfordret til, at kompetencen til at gennemføre en sådan supplerende VVM-redegørelse for metro til Nordhavn placeres hos Transportministeriet, sådan som det er tilfældet omkring Cityringen. Alternativt skal Københavns Kommune gennemføre den supplerende VVM-proces. Regulering af byggeriet af metro til Nordhavn med udgangspunkt i en bekendtgørelse fra Transportministeriet kan give mulighed for udvidede arbejdstider med f.eks. aftenarbejde i Krauseparken.

Indkøb af ekstra tog

I anlægsbudgettet for metro til Nordhavn indgår anskaffelse af to ekstra togsæt som supplement til de togsæt, der i øvrigt indkøbes til betjening af Cityringen og metro til Nordhavn, der indgår som en integreret del af Cityringen. Med aftalen om metro til Nordhavn blev det desuden besluttet at øge frekvensen på dele af Cityringen. Den øgede frekvens vil medføre et pres på behovet for togmateriel. Det vil derfor indebære en betydelig forbedring af rettidigheden og dermed den nødvendige kapacitet på såvel Cityringen som Nordhavnsmetroen, hvis der anskaffes et eller to ekstra tog.

En beslutning om anskaffelse af ekstra tog vil i givet fald kunne træffes, såfremt dette vurderes at ligge inden for projektets økonomiske rammer, når resultatet af udbuddet af højbanestrækningen foreligger. Anskaffelse af et eller to ekstra tog vil i givet fald indebære en ekstraomkostning på ca. 45/90 mio. kr., som vil blive afholdt indenfor projektets reserver.

Økonomi

København Kommune har indskudt 167 mio. kr. i Metroselskabet til metro til Nordhavn. Staten har indskudt 137 mio. kr. Under hensyn til statens regler om ny anlægsbudgettering er anlægsomkostningerne i udredningen om en metro til Nordhavn angivet med en korrektionsreserve på 30 pct. Københavns Kommune er ikke omfattet af statens ny anlægsbudgettering, hvorfor Københavns Kommune, har reserveret 137 mio. kr. på kassen til reserver til metro til Nordhavn jf. Borgerrepræsentationens beslutning 20. juni 2012. Denne reservation på kassen opretholdes. På grundlag af udbuddene og de foreliggende udkast til aftaler om tillægskontrakterne på Cityringen samt alle øvrige omkostninger til anlægsarbejdet ligger anlægsbudgettet på samme niveau som udredningens anlægsoverslag.

 Økonomiske nøgletal

Udredning
 2011-priser 

Udredning
 2013-priser 

Anlægsbudget
 2013-priser 

 Bygge- og anlægsarbejder

 1.310

1.360

1.390

 Transportsystem, anlæg

 430

450

450

 Andre arbejder og udgifter

 50

50

50

 Overordnede generelle omkostninger

 430

450

430

 Basisoverslag

 2.220

2.310

2.320

 Reserver, 10 pct.

 220

230

230

 Reserver, 20 pct.

 440

460

460

 Samlet anlægsoverslag

 2.880

3.000

3.010


Der er således ved kontraktindgåelsen forudsat anvendt 10 mio. kr. af projektets reserver i forhold til basisoverslaget. Ejernes indskud i Metroselskabet til metro til Nordhavn er baseret på en reserve i projektet på 230 mio. kr., svarende til 10 pct. af basisoverslaget.  By & Havn har indbetalt 900 mio. kr. til Metroselskabet svarende til den ekstra indtægt fra arealsalg og OPP-projekt, som forventes at være en følge af etableringen af Nordhavnsmetroen. Den resterende del af anlægsomkostningerne, det vil sige godt 1 mia. kr., er forudsat finansieret gennem det øgede driftsoverskud fra Nordhavnsmetroen. 

Videre proces

Når ejernes godkendelse foreligger, indgår Metroselskabet kontrakter med de vindende tilbudsgivere. 

Metroselskabet vil igangsætte en dialog med inddragelse af de relevante forvaltninger med henblik på belysning og håndtering af de konkrete gener fra byggeriet for børneinstitutioner omkring Krauseparken.

Højbanestrækningen vil blive udbudt i efteråret 2014. På baggrund af resultatet af dette udbud vil der blive taget stilling til indkøb af ekstra togsæt. 

Forvaltningen overvejer for indeværende mulighederne for at igangsætte en supplerende VVM-proces for metro til Nordhavn på baggrund af ændringerne af ”Lov om en Cityring”. 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Metroselskabets ”Indstilling om godkendelse af grundlaget for indgåelse af de store anlægskontrakter på afgreningen fra Cityringen til Nordhavnen” godkendes, herunder at Metroselskabet indgår kontrakter med de vindende bydere Hochtief og Zublin A/S samt Ansaldo STS.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. maj 2014

Lars Berg Dueholm forlod lokalet under dagsordenspunktets behandling på grund af inhabilitet.

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten er glade for, at der er skrevet hårde sociale klausuler ind i kontrakterne, men er utilfredse med, at det konkrete antal lærlinge, der bliver beskæftigede gennem de 4 år kun er 28, og havde gerne set en genforhandling af kontrakterne med henblik på at hæve det tal. Dette er rejst i selskabets bestyrelse.”

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. maj 2014

 

Lars Berg Dueholm deltog ikke i sagens behandling på grund af inhabilitet.

 

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

 

”SF ønsker, at begrundelsen for, at antallet af praktikpladser ved byggeriet er fastsat til 28 årsværk, kommer frem.”

 

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen i Økonomiudvalget:

 

”Enhedslisten er glade for, at der er skrevet hårde sociale klausuler ind i kontrakterne, men er utilfredse med, at det konkrete antal lærlinge, der bliver beskæftigede gennem de 4 år kun er 28, og havde gerne set en genforhandling af kontrakterne med henblik på at hæve det tal. Dette er rejst i selskabets bestyrelse.”

 

 

Til top