Mødedato: 22.04.2004, kl. 17:30

Anlægsbevilling til etablering af fritidsklub i den tidligere Pumpestation i Præstøgade 21

Anlægsbevilling til etablering af fritidsklub i den tidligere Pumpestation i Præstøgade 21

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 22. april 2004

 

 

BR 184/04

Anlægsbevilling til etablering af  fritidsklub i den tidligere Pumpestation i Præstøgade 21

Anlægsbevilling til etablering af  fritidsklub i den tidligere Pumpestation i Præstøgade 21

 

 

Indstilling om, at der gives anlægsbevilling på 17,2 mio. kr. til etablering af en fritidsklub med 250 pladser i den tidligere Pumpestation i Præstøgade 21 på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 5.16.3, rådighedsbeløb til Klubber og andre socialpædagogiske tilbud

Der tages forbehold for en endelig statslig godkendelse som følge af regeringens indførelse af en godkendelsesordning af nye kommunale bygge- og anlægsarbejder.

                                                                 (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

at      der gives anlægsbevilling på 17,2 mio. kr. til etablering af en fritidsklub med 250 pladser i den tidligere Pumpestation i Præstøgade 21 på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 5.16.3, rådighedsbeløb til Klubber og andre socialpædagogiske tilbud

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at     den nye institution oprettes som en kommunal institution

eller alternativt

at     den nyindrettede bygning udlejes til SBBU og indgår som en del af den selvejende institution Haunstrupgård

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 10. marts 2004

Første "at" samt tredje "at" om etablering af fritidsklubben som en del af den selvejende institution Haunstrupgård blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet der tages forbehold for en endelig statslig godkendelse som følge af Regeringen indførelse af en godkendelsesordning af nye kommunale bygge- og anlægsarbejder."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. marts 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Indre Østerbro har voksende kapacitetsproblemer på fritidsklubområdet på grund af det stigende børnetal i bydelen i de seneste år. Fritidsklubbørn under 12 år er omfattet af kommunens pasningsgaranti.

 

For at afhjælpe disse problemer søgte Uddannelses- og Ungdomsudvalget Borgerrepræsentationen om en anlægsbevilling til at udvide filialen i Hjørringgade 35 til den selvejende fritids- og ungdomsklub Haunstrupgård med 40 midlertidige fritidsklubpladser. Borgerrepræsentationen bevilligede denne på sit møde den 11. juni 2003 (BR240/03).

 

Klubfilialen i Hjørringgade har i dag 80 midlertidige fritidsklubpladser. Filialen er placeret i lejede lokaler med en lejekontrakt, der udløber den 1. juli 2006 uden mulighed for forlængelse.

 

Ifølge Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens prognose vil der være et behov for 130 nye fritidsklubpladser i 2004 – tallet er inklusive erstatning for de 80 pladser fra Hjørringgade. Forudsat der ikke etableres nye pladser, vil dette behov være vokset til 190 i 2007. Forvaltningen vurderer derudover, at der i de kommende år tillige vil være et stigende behov for junior- og ungdomsklubpladser, så klubben inden for få år vil kunne udnyttes fuldt ud.

 

Med henblik på at afhjælpe kapacitetsproblemerne på klubområdet på Østerbro, herunder finde en permanent løsning for de midlertidige 80 fritidsklubpladser i Hjørringgade, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forhandlet med Københavns Energi om at leje og evt. købe den tidligere Pumpestation i Præstøgade 21. Det er i den forbindelse aftalt, at forvaltningen foreløbig kan leje bygningen på samme vilkår som Københavns Brandvæsen, der hidtil har lejet bygningen. Sideløbende hermed arbejdes med at afklare betingelserne for et evt. køb af bygningen, som i givet fald vil blive fremlagt i en senere indstilling.

 

Samtidig har forvaltningen i samarbejde med en arkite kt udarbejdet et forslag, hvor Pumpestationen indrettes til en klub med plads til 250 børn og unge. I første omgang vil klubben blive normeret til ca. 130 børn i fritidsklubben. Klubben vil gradvist blive opnormeret i takt med behov og ved etablering af en junior- og ungdomsklub i bygningen.

 

På denne baggrund søges om en anlægsbevilling på 17,2 mio. kr. til etablering af en fritidsklub i den tidligere Pumpestation i Præstøgade. Der skal samtidig træffes beslutning om, hvorvidt klubben skal drives som en kommunal institution eller som en selvejende institution under SBBU som en del af Haunstrupgård.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På grund af det stigende børnetal på Indre Østerbro i de senere år, oplever bydelen stigende kapacitetsproblemer på fritidsklubområdet, hvor der er pladsgaranti for børn under 12 år.  Indre Østerbro er den bydel, hvor tilgangen i børnetallet er størst.

 

På den baggrund er filialen i Hjørringgade 35 til den selvejende fritids- og ungdomsklub Haunstrupgård blevet udvidet med 40 midlertidige fritidsklubpladser i sommeren 2003. Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 11. juni 2003 (BR240/03) en anlægsbevilling til midlertidig indretning af lokalerne.

 

Klubfilialen i Hjørringgade har 80 midlertidige fritidsklubpladser. Lokalerne i Hjørringgade er lejet af en privat udlejer. Lejekontrakten udløber den 1. juli 2006 uden mulighed for forlængelse.

 

Ifølge Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens prognose vil der være et behov for 130 nye fritidsklubpladser i 2004 – tallet er inklusive de 80 midlertidige pladser i  Hjørringgade. Dette behov vil vokse til 190 i 2007. Forvaltningen vurderer, at der i de kommende år tillige vil være et stigende behov for junior- og ungdomsklubpladser.

 

Med henblik på at afhjælpe kapacitetsproblemerne på klubområdet på Østerbro, herunder finde en permanent løsning for de 80 midlertidige klubpladser i Hjørringgade, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forhandlet med Københavns Energi om leje/overtagelse af den tidligere Pumpestation i Præstøgade 21 inkl. en tilhørende funktionærbolig. Der er i den forbindelse indgået lejekontrakt med Københavns Energi på samme vilkår, som Københavns Brandvæsen, der hidtil har benyttet bygningen, - dvs. at der ikke betales egentlig leje men alene svares forbrugsudgifter, skatter og afgifter mv. Det er samtidig en forudsætning, at forudsætningerne for et evt. køb afklares snarest muligt med henblik på, at der fremlægges en særskilt indstilling til et evt. køb/mere permanent leje.

 

Sideløbende hermed har forvaltningen i samarbejde med en arkitekt udarbejdet et forslag, hvor Pumpestationen i første omgang indrettes til en fritidsklub med plads til 130 børn. Med indretningsforslaget er der mulighed for at indplacere i alt 250 børn/unge i Pumpestationen. Klubben vil gradvist blive opnormeret i takt med behov og ved etablering af en junior- og/eller ungdomsklub i bygningen.

 

På den baggrund søges om en anlægsbevilling på 17,2 mio. kr. til etablering af en fritidsklub i den tidligere Pumpestation i Præstøgade.

 

Planforhold

Ejendommen er ifølge Kommuneplanen 2001 udlagt til O3-område, hvilket muliggør anvendelse til institution eller andre sociale formål.

 

Pumpestationen er klassificeret med bevaringsværdi 3 og funktionærboligen med bevaringsværdi 4, hvorfor der som udgangspunkt ikke må bygges til eller ændres udvendigt på bygningerne.

 

Der er ikke udarbejdet lokalplan på ejendommen.

 

Projektet

Den tidligere pumpestation står i dag ubenyttet hen. Bygningen er 10,5 m høj over terræn, men har en indvendig højde på 13 m, da hele bygningen er gravet een etage ned. Bygningen består i princippet af 2 store og 2 mindre rum. Det ene store rum er kun belyst af et par ovenlysvinduer, medens de øvrige kun er ensidigt belyst af vinduer placeret mod syd eller vest. Bygningen er på i alt 577 m², hvoraf de 500 m² er placeret 2,5 m under terræn.

 

Pumpestationen er projekteret således, at der gennem etablering af lette dæk kan indrettes en institution i 3 niveauer med plads til 250 børn/unge. Derved vil det eksisterende areal i bygningen blive suppleret med 200 m² på terrænniveau og 100 m² over terræn, mens 100 m² overgår til status af kælder. Det fremtidige bruttoareal i bygningen vil være 960 m².

 

De lette dæk er friholdt fra eksisterende vægge og opstillet på en stålkonstruktion.   Det sker for at udnytte det sparsomme lysindtag fra facaderne. De eksisterende vinduer i den store hal vil dog ikke give tilstrækkelig lys på alle 3 niveauer. Derfor etableres et stort ovenlys i næsten hele tagkippens længde, de eksisterende store vinduer mod syd udstyres med forsatsrammer, ligesom der etableres tilsvarende store vinduer i den lille hal.

 

På de lette dæk opstilles flytbare skillevægge beklædt med lydabsorberende materialer. Der er i tilknytning til de nye dæk opstillet elevator, der sikrer, at bevægelseshæmmede kan få adgang overalt.

 

Projektet har følgende forslag til indretning på de 3 niveauer:

 

I kælderniveau indrettes køkken/café, værksteder, toiletter, depotrum og teknikrum mv. Den eksisterende varmecentral i kælderen suppleres således, at den kan opfylde de nye behov. Dele af varmecentralen forsyner i dag Østerbro Brandstation, der ligger ved siden af Pumpestationen. Anlægget forudsættes bevaret på sin nuværende position, indtil det er helt nedslidt eller indtil der ændres på forudsætningerne.

 

1. sal vil rumme køkken/bar, mødested, tv/pc-spillokale, et lokale til billard, bob og bordtennis, opholdsrum, personalerum, kontorer og garderober.

 

2. sal indrettes computerarbejdsplads, lektierum og opholdsrum.

 

 

Den fremtidige drift af den nye klub i Præstøgade 21

Den nye klub i Præstøgade kan enten - i overensstemmelse med normal praksis for nye institutioner - etableres som en kommunal institution, eller den kan etableres som en selvejende institution under SBBU, som en del af Haunstrupgård.

 

I forbindelse med forhandlingerne om udvidelsen af klubfilialen i Hjørringgade som en del af den selvejende Klub "Haunstrupgård" under SBBU, har det fra klubbens side været en forudsætning, at udvidelsen var midlertidig, og at der kom en permanent løsning på klubproblemerne på Indre Østerbro.

 

Disse forudsætninger fremgår af den indstilling om udvidelsen af filialen i Hjørringgade, som blev godkendt på Borgerrepræsentationens møde den 11. juni 2003 – herunder at mulighederne for en permanent løsning i Præstøgade blev undersøgt.

 

Af indstillingen fremgår videre, at filialen var beliggende i et privat lejemål, der automatisk udløb 1. juli 2006 samtidig med, at lokalestandarden var utilfredsstillende. Forvaltningen fandt det derfor kun forsvarligt at udføre en begrænset istandsættelse af lokalerne.

 

På den baggrund var det intentionen at afvikle den midlertidige filial i Hjørringgade, når der var etableret en permanent løsning på Indre Østerbros klubproblemer. 

 

I forbindelse med arbejdet med anlægsbevilling til etablering af den nye fritidsklub har der i november 2003 været kontakt med Haunstrupgård om planerne for den nye klub, hvilket dels har resulteret i en del henvendelser fra forældre m.fl., dels har resulteret i et møde den 12. januar 2004 mellem forvaltningens ledelse og Haunstrupgårds og SBBU's bestyrelser.

 

Af såvel de fremsendte skrivelser som af de synspunkter, der blev fremført på mødet den 12. januar 2004, fremgår, at forældre og børn er glade for filialen i Hjørringgade, at man har gjort et stort arbejde i forbindelse med udvidelsen, samt ikke mindst at man har haft opfattelsen af, at en kommende permanent klub skulle erstatte Haunstrupgård inkl. filialen/alternativt, at Haunstrupgård skulle stå for driften af den nye klub.

 

Forvaltningen er enig i, at Haunstrupgård og medarbejderne i filialen har gjort et godt stykke arbejde under vanskelige vilkår i forbindelse med  udvidelsen af filialen.

 

Uanset dette er der imidlertid ikke fra forvaltningens side givet tilsagn om, at Haunstrupgård kunne overtage driften af Præstøgade, ligesom der ikke er givet tilsagn om at lade den nuværende Haunstrupgård "erstatte" af Præstøgade. En sådan løsning ville i givet fald reelt betyde, at der i Præstøgade kun ville komme en nettotilvækst på i alt 35 pladser, hvilket vil være helt utilstrækkeligt til at dække de kommende års pladsbehov.

 

Samtidig er der på anlægsbudgettet kun midler til etablering af nye klubpladser – der er ikke afsat midler til erstatning af eksisterende pladser, en udgift der alene her svarer til en anlægsudgift på 9-10 mio. kr.

 

Det har derfor været en klar forudsætning for forvaltningen, at den nye klub i Præstøgade med den deraf følgende investering var en reel løsning på klubproblemerne på Østerbro – inkl. en erstatning for den midlertidige filial i Hjørringgade – og ikke en erstatning for de eksisterende pladser i Haunstrupgård.

 

Den nye klub i Præstøgade vil kunne drives enten som en kommunal institution eller som en selvejende institution under SBBU som en del af Haunstrupgård.

 

For de selvejende institutioner, er antallet af børn og unge fastlagt i driftsoverenskomsten. Ændringer i børnetallet kan derfor kun ske, såfremt bestyrelsen accepterer en ændring af driftsoverenskomsten, hvilket kan være tidskrævende. Når der i et område er behov for merindskrivning eller opnormering, vil der derfor være tendens til, at det er de kommunale institutioner, hvor der vil finde en opnormering sted.

 

For kommunale institutioner har kommunen arbejdsgiveransvaret. Dette ansvar er for de selvejende institutioner henlagt til institutionsbestyrelserne. Uanset at forvaltningen også har det pædagogiske tilsyn i forhold til de selvejende institutioner, kan det derfor i forhold til forældreklager, lederens kompetencer, pædagogisk kvalitet osv. være mere omstændeligt at ændre forholdene i en selvejende institution – bestyrelsen skal høres samtidig med, at den sidder med arbejdsgiveransvaret.

 

I kraft af MUS-samtalerne med de kommunale ledere har forvaltningen en mere direkte føling med ledergruppen, hvilket giver mulighed for fælles initiativer vedrørende udvikling af ledere, medarbejdere mm.

 

Det er ikke vurderingen, at der generelt er afgørende pædagogiske forskelle mellem selvejende og kommunale institutioner, eller at der i tilbudet til de indskrevne børn knytter sig særlige fordele til den ene eller den anden driftsform.

 

I forhold til personalenormering, driftsbudgetter mv. er der ikke forskel mellem kommunale og selvejende institutioner ud over, at de selvejende institutioner får et særligt administrationsbidrag på ca. 2,5 % af driftsbudgettet. For en klub med 250 medlemmer giver det et administrationsbidrag på ca. 160.000 kr. årligt. For en god ordens skyld skal der dog gøres opmærksom på, at der også er en administrationsudgift i centralforvaltningen for så vidt angår de kommunale institutioner.

 

Derudover ejer de selvejende institutioner selv deres inventar. Uanset at kommunen betaler alle anlægsudgifter inkl. inventar til en ny institution, vil inventaret, når det er afskrevet (typisk over 10 år), i kraft af de løbende driftstilskud (inkl. beløb til udskiftning af inventar) tilhøre den selvejende institution, og dermed være en del af institutionens formue. Inventarudgifterne til en ny klub til 250 medlemmer udgør ca. 1 mio. kr.

 

Etableres den nye institution i Præstøgade som en selvejende institution under SBBU, som en del af Haunstrupgård, vil klubben få en samlet normering på i alt  385 børn og unge.

 

Det forventes, at bygningen kan tages i brug i slutningen af 2004 enten som en kommunal eller selvejende klub. Lokalerne i den midlertidige filial i Hjørringgade vil i givet fald kunne anvendes til andre formål indtil medio 2006.

 

 

Tidsplan

Under forudsætning af de fornødne godkendelser forventes byggeriet påbegyndt i forsommeren og afsluttet omkring ultimo 2004.

 

 

Økonomi

De samlede udgifter til etablering af en fritidsklub med 250 pladser  i Pumpestationen beløber sig til i alt 17,2 mio. kr. ved indeks 177. Udgiften pr. plads ved 250 pladser er 68.800  kr. (ekskl. evt. udgifter til køb).

 

Udgifterne forventes afholdt i 2004.

 

Der kan anvises dækning for udgiften på 17,2 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 5.16.3, rådighedsbeløb til Klubber og andre socialpædagogiske tilbud.

 

 

Miljøvurdering

I forbindelse med indretning af klublokaler søges mest muligt af den eksisterende bygning genanvendt i sin oprindelige form. Hovedparten af byggearbejderne vil foregå indendørs, bortset fra nødvendig isolering af tagkonstruktionen. Der forventes ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

Der har den 12. januar 2004 været møde mellem forvaltningens ledelse og Haunstrupgårds og SBBUs bestyrelser m.fl. Det er i den forbindelse aftalt, at SBBU´s bestyrelse inden fremsendelsen til udvalget får tilsendt udkast til indstilling. SBBU har den 17. februar 2004 fremsendt sin  udtalelse om etablering af klubben i den tidligere Pumpestation i Præstøgade.

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Situationsplan, etageplaner, tværsnit af bygningen samt facadetegning

·        Bilag 2: Udtalelse fra SBBU af 17. februar 2004

 

 

Peter Rasmussen

                                                                                     Jørn Larsen

 


Til top