Mødedato: 22.03.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlæg af adgangsvej på Østre Gasværksgrunden, Østerbro

Se alle bilag
Som led i omdannelsen af Østre Gasværksgrunden til et nyt bykvarter skal der tages stilling til forslag om at anlægge en adgangsvej til bykvarteret, igangsættelse af indledende arbejder samt frigivelse af anlægsmidler til arbejdet.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 4,5 mio. kr. til anlæg af en adgangsvej til det nye bykvarter på Østre Gasværksgrunden og indledende arbejder. De 4,5 mio. kr. er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Økonomiudvalget godkendte 1. september 2015 startredegørelse med planerne for et nyt bykvarter med boliger, skøjtehal og rekreative områder på Østre Gasværksgrunden (scenarie 3), og i Budget 2016 (Borgerrepræsentationen 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat midler til at realisere planen. Borgerrepræsentationen vedtog 30. marts 2017 lokalplan 545 ”Østre Gasværk Kvarteret”, der giver mulighed for at realisere projektet.

Projektet er et fælles projekt mellem Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Teknik- og Miljøforvaltningens del af projektet er at etablere en park- og aktivitetsring, infrastruktur og stiforbindelser. Der skal med denne indstilling tages stilling til forslag om anlæg af en adgangsvej til det nye bykvarter og indledende arbejder samt frigivelse anlægsmidler, så arbejderne kan sættes i gang.

Løsning

Økonomiudvalget besluttede 1. september 2015 med startredegørelsen at udvikle et nyt bykvarter på den tidligere Østre Gasværks grund i overensstemmelse med scenarie 3 i helhedsplanen for grunden. Bykvarteret skal indeholde almene og private boliger, herunder plejeboliger, en ny permanent skøjtehal, et fælles parkeringsanlæg og offentligt tilgængelige grønne områder. En park- og aktivitetsring med rekreative faciliteter, legeplads og grønne arealer med bynatur og biodiversitet skal løbe langs hele områdets kant og binde de omkringliggende områder og den nye bebyggelse sammen, så der skabes fælles mødesteder for nuværende og nye brugere og beboere. Desuden skal der skabes en infrastruktur for trafikken til og fra området. Bilag 1 indeholder en oversigt over de tidligere beslutninger i sagen.

Økonomiforvaltningen skal forestå salg af byggeretter mv., Kultur- og Fritidsforvaltningen skal anlægge skøjtehal og parkeringsanlæg, og Teknik- og Miljøforvaltningen skal anlægge park- og aktivitetsring, infrastruktur og stiforbindelser.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter følgende arbejde:

Etablering af adgangsvej til bykvarteret
Forvaltningen etablerer en adgangsvej via Svendborggade til det nye bykvarter, jf. bilag 4. Adgangsvejen placeres inde på det areal, som i lokalplanen er fastlagt til den offentlige adgangsvej til Østre Gasværk Kvarteret. Forvaltningen anlægger vejen i to faser. Primo 2019 anlægges en midlertidig adgangsvej, så den er klar umiddelbart før Kultur- og Fritidsforvaltningen påbegynder anlæg af skøjtehallen. Når anlægsarbejdet på grunden er gennemført, vil forvaltningen etablere vejen som en permanent adgangsvej i overensstemmelse med lokalplanen.

Som en del af lokalplanen indgår, at en eksisterende legeplads ved Svendborggade, som ligger på den kommende adgangsvej, skal fjernes, når adgangsvejen til skøjtehallens byggeplads etableres. Legepladsen vil blive erstattet med en ny legeplads, som vil indgå i den kommende park- og aktivitetsring. Den nuværende legeplads bruges primært af dagplejere og naboer, som henvises til at bruge legepladserne på Århus Plads, Silkeborg Plads og i Musholmgade, jf. bilag 2, indtil den nye legeplads kan ibrugtages, som forventes at blive i 2020.

Konsekvenser for træer
Anlæg af adgangsvejen til Østre Gasværksgrunden på arealet er fastlagt i lokalplanen og forudsætter, at der fældes fire mindre træer. Et af træerne er et 10-12 år gammelt rønnebærtræ, som ifølge lokalplanen er bevaringsværdigt, jf. bilag 4. Træet må kun fældes efter Teknik- og Miljøudvalgets særlige tilladelse, og hvis det er påkrævet i forbindelse med nybyggeri, ligesom det er en betingelse, at der plantes et nyt træ. 

Forvaltningen anbefaler, at der meddeles tilladelse til at fælde det bevaringsværdige træ, da det står, hvor den midlertidige og senere den permanente adgangsvej til Østre Gasværk Kvarteret skal anlægges. I forbindelse med projektet vil Teknik- og Miljøforvaltningen plante et nyt træ nær adgangsvejen. Træet forventes plantet i 2021. 

Etableringen af adgangsvejen forudsætter ligeledes, at tre andre mindre træer; en platan, som blev plantet på stedet omkring 2006 og er ca. 20 år gammelt, samt en ahorn og en prunus, som begge er selvsåede og ca. 5 år gamle, jf. bilag 4, fældes. Ingen af disse træer er udpeget som bevaringsværdige, ikoniske eller fredede, jf. Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016).

Forvaltningen har vurderet, at de fire træer ikke kan bevares på deres placeringer på adgangsvejen, og at træerne ikke har en kvalitet eller karakter, der indebærer at flytning til anden placering er et relevant alternativ til fældning.

Der står i dag 13 tjørne langs adgangsvejen, som alle er udpegede som bevaringsværdige træer i lokalplanen. Disse vil blive bevaret og beskyttet mod beskadigelser i anlægsperioden. Når byrummet langs adgangsvejen færdiggøres, hvilket forventes at ske i 2021, vil forvaltningen i overensstemmelse med lokalplanen supplere med yderligere træer på den vestlige side af adgangsvejen og andre mindre grupper af træer.

Forundersøgelser for jordhåndtering og udarbejdelse af dispositionsforslag og projektforslag

Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter forundersøgelser for jordhåndtering og udarbejder dispositionsforslag og projektforslag for anlæg af park- og aktivitetsring, infrastruktur og stiforbindelser. Disse indledende arbejder igangsættes i februar 2018 med henblik på, at Teknik- og Miljøudvalget i maj 2019 kan tage stilling til konkrete projektforslag for disse dele af projektet.

Økonomi

I forbindelse med Borgerrepræsentationens møde den 1. september 2016 blev der omplaceret 69,5 mio. kr. (2016 p/l) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg. Beløbet er et rådighedsbeløb, og der skal efterfølgende frigives særskilte anlægsbevillinger til de enkelte anlægsprojekter, herunder til anlæg af den offentlige vej. På samme møde blev der frigivet 2,0 mio. kr. (2016 p/l) til projektudvikling af anlægsprojektet. Med denne indstilling indstilles yderligere 4,5 mio. kr. (2018 p/l) frigivet til anlæg og indledende arbejder. Beløbet frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. nedenstående tabel.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2018 p/l)

2018

2019

I alt

TMU

Østre Gasværksgrunden

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

2.000

2.500

4.500

I alt

-

-

-

2.000

2.500

4.500

 

 

 

TMU = Teknik- og Miljøudvalget.

Videre proces

Etablering af den midlertidige adgangsvej til skøjtehallens byggeplads forventes gennemført primo 2019, så adgangsvejen kan stå klar inden Kultur- og Fritidsforvaltningen påbegynder anlæg af skøjtehallen. De indledende arbejder forventes igangsat primo 2018.

Det forventes, at Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget inden sommerferien 2019 vil få fremlagt en fællesindstilling med forslag til etablering af park- og aktivitetsring, infrastruktur og stiforbindelser med henblik på igangsættelse af anlægsarbejdet og frigivelse af den resterende anlægsbevilling. Faciliteterne forventes ibrugtaget medio 2021.

 

Pernille Andersen                         Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der anlægges en adgangsvej til det nye bykvarter på Østre Gasværksgrunden, jf. bilag 4, og indledende arbejder beskrevet nedenfor, hvorved der fældes et bevaringsværdigt rønnebærtræ, som efter §7, stk. 13, i lokalplan nr. 545 ”Østre Gasværk Kvarteret” kun må fældes efter særlig tilladelse fra Teknik- og Miljøudvalget, når det er påkrævet i forbindelse med nybyggeri, jf. bilag 4.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 4,5 mio. kr. til anlæg af en adgangsvej til det nye bykvarter på Østre Gasværksgrunden og indledende arbejder. De 4,5 mio. kr. er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. februar 2018
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med otte stemmer mod to. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, I og O.
Imod stemte: Ø.
Undlod at stemme: Å.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet med otte stemmer mod to. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, I og O.
Imod stemte: Ø.
Undlod at stemme: Å.

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre beklager, at det ikke har været muligt at undgå fældning af træer i forbindelse med et helt nyt anlæg.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. marts 2018

 

Indstillingen blev godkendt med 38 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, V, C, O og I

Imod stemte: Ø og Å

 

Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti valgte at tilslutte sig:

 

”Partierne beklager, at det ikke har været muligt at undgå fældning af træer i forbindelse med et helt nyt anlæg.”

Til top