Mødedato: 21.11.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ambulancekørsel uden udrykning i busbaner

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med muligheden for at tillade akutte ambulancekørsler uden udrykning (kategori B-kørsel) i busbaner.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med muligheden for at tillade akutte ambulancekørsler uden udrykning i busbaner ved at undersøge, hvor mange kommuner der er interesseret i en sådan løsning for så i fællesskab med disse kommuner og eventuelt sammen med KL at rette henvendelse til Transport- og Boligministeriet for at få ændret lovgivningen på området,

  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag om ambulancekørsel i busbaner fra Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti som stillet på møde i Borgerrepræsentationen den 11. april 2019, jf. bilag 2.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 11. april 2019 et medlemsforslag, der pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge muligheden for, at ambulancer med kategori B-kørsler kan benytte busbanerne i Københavns Kommune, og såfremt dette viser sig muligt at udarbejde en model for dette, jf. se bilag 2.

Løsning

Manglende hjemmel i lovgivningen til ambulancekørsel uden udrykning i busbaner

Det vil kræve en ændring af lovgivningen, hvis ambulancer uden udrykning skal have tilladelse til at benytte busbaner. Region Hovedstaden har den 19. marts 2019 rettet henvendelse til Transport-, Bygge- og Boligministeriet om sagen.

Ministeriet har 20. august 2019 svaret, at de ikke finder anledning til at ændre på udrykningsbekendtgørelsen på baggrund af Regionens henvendelse, og finder ej heller, at de af Region Hovedstaden påpegede hensyn giver anledning til en revision af bekendtgørelsen. Ministeriet skriver derudover, at det er ministeriets grundlæggende opfattelse, at der bør foreligge særligt vægtige grunde til at udvide anvendelsesområdet for busbanerne. Ministeriet vurderer, at det kan være vanskeligt at begrunde, hvorfor politi, brandbiler, øvrige beredskabskøretøjer, hjemmehjælperbiler osv., som alle forsøger at komme borgerne til hjælp hurtigst muligt, ikke må benytte busbaner, hvis ambulancekørsler uden udrykning kan.

I livstruende og kritiske situationer kan ambulancer med udrykning køre i busbanerne, jf. bekendtgørelse om udrykningskøretøjer, men dette er p.t. ikke tilladt for akutte ambulancekørsler uden udrykning.

I Region Hovedstadens system opereres der med en opdeling i områderne ”Byen”, ”Midt”, ”Syd” ”Nord” og ”Bornholm”. Området ”Byen” dækker store dele af Københavns Kommune samt Frederiksberg (dog ikke Valby, Vesterbro og Amager).

Forvaltningen har rettet henvendelse til Region Hovedstaden med henblik på at få oplyst, hvor mange ambulancekørsler uden udrykning, der gennemføres i København.

Region Hovedstaden oplyser, at der i årene 2016-2019 er ca. 90 kørsler i døgnet i området. Kørslerne fordeler sig relativt jævnt over døgnet, da der køres ca. tre ambulancekørsler uden udrykning i timen i området, jf. bilag 3. Antallet af ambulancekørsler uden udrykning i område ”Byen” er relativt stabilt.

Alternativ løsning i form af ambulancedrift med nulemissionskøretøjer ikke aktuel
Forvaltningen har forhørt sig hos Region Hovedstaden for at få klarlagt, om regionen planlægger at anvende nulemissions-ambulancer, idet nulemissionskøretøjer har mulighed for at køre i busbanerne inden for den gældende lovgivning, hvis kommunen tillader det. Regionen har oplyst forvaltningen om, at Region Hovedstadens Akutberedskab ikke på nuværende tidspunkt har overvejelser om at lade ambulancedriften ske ved nulemissionskøretøjer, jf. bilag 4.

På baggrund af ovenstående vurderer forvaltningen, at der ikke er grundlag for at arbejde videre med muligheden for at tillade ambulancekørsel uden udrykning i busbaner.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen ikke foretage sig yderligere i sagen.

 

Søren Wille                             / Hans Christian Karsten

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke arbejder videre med muligheden for at tillade akutte ambulancekørsler uden udrykning i busbaner,
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag om ambulancekørsel i busbaner fra Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti som stillet på møde i Borgerrepræsentationen den 11. april 2019, jf. bilag 2.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. oktober 2019

Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
“At Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med muligheden for at tillade akutte ambulancekørsler uden udrykning i busbaner ved at undersøge, hvor mange kommuner der er interesseret i en sådan løsning for så i fællesskab med disse kommuner og eventuelt sammen med KL at rette henvendelse til Transport- og Boligministeriet for at få ændret lovgivningen på området.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. november 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top