Mødedato: 21.11.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Muligheder for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en redegørelse og administrationsgrundlag for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer i Københavns Kommune.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at et nyt administrationsgrundlag for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer i Københavns Kommune, som beskrevet i løsningsafsnittet godkendes,
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget stillet af SF på Borgerrepræsentationens møde den 6. juni 2019.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 6. juni 2019 et medlemsforslag fra SF om begrønning af byens rum med spiselige planter og frugtbærende buske og træer (bilag 2). Med medlemsforslaget ønskes, at begrønningen tilføres en yderligere gevinst, ved at nyplantede planter, buske og træer så vidt muligt skal være spiselige eller bære spiselige frugter, så de grønne områder udnyttes endnu bedre, og københavnerne i hverdagen kan få glæde af at have lokale fødevarer ikke langt fra hoveddøren. Teknik- og Miljøforvaltningen blev pålagt at udarbejde en indstilling, med inddragelse af relevante forvaltninger, som redegør for mulighederne for, hvordan begrønning i Københavns Kommune kan ske med spiselige planter og frugtbærende buske og træer, herunder hvilke planter, buske og træer, der vil egne sig til formålet, og hvordan det kan implementeres organisatorisk og økonomisk (bilag 2).

Løsning

Redegørelse for mulighederne for at begrønne med spiselige planter og frugtbærende buske og træer

Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt mulighederne og har på den baggrund udarbejdet udkast til et administrationsgrundlag for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer, samt hvordan denne type af begrønning kan implementeres. Indstillingen har været i høring hos kommunens andre forvaltninger.

Muligheder for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer
I dag plantes spiselige planter og frugtbærende buske og træer hovedsageligt i naturområder og parker, eksempelvis Amager Fælled. Forvaltningen vurderer, at der herudover er en række grønne områder i byen, hvor der er muligheder for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer: På kirkegårde og legepladser, ved daginstitutioner, skoler og plejehjem samt på arealer i tilknytning til kommunens bygninger eller faciliteter, eksempelvis idrætsanlæg. Forvaltningen har tidligere undgået at plante frugttræer på legepladser, da nedfalden frugt tiltrækker insekter, som eksempelvis hvepse. Forvaltningen vurderer, at der fortsat kan være en risiko for eventuelle hvepsestik forbundet med nedfalden frugt, men fordelene ved begrønning med frugttræer og buske overstiger denne risiko. Det er normalt ikke en mulighed at plante kultiverede frugttræer i gader eller på torve og pladser, dvs. frugttræer, som er forædlet med henblik på at fremme smagen og størrelse på frugter. Disse træer bruges typisk i plantager, der sælger frugt og i private haver, hvor man gerne vil kunne høste f.eks. æbler. Det skyldes primært, at frugttræer er mindre træer, der typisk ikke bliver højere end 3 – 5 meter. De vil derfor ikke kunne opstammes til de krævede 4,5 meter, som gælder for vejarealer, hvor der færdes biler, busser, lastbiler mm. – eller de 2,8 meter, som gælder, hvor der færdes gående og cykler. Endvidere er der en generel udfordring med nedfalden frugt i gaderummet i forhold til især sikker færdsel for cyklister og fodgængere samt skader på parkerede biler. Dog vil der kunne plantes eksempelvis frugtbærende træer på mindre, grønne arealer i tilknytning til et vejareal, så længe træets højde og bredde overholder lovgivningen og ikke er til gene i gaderummet.

Byen har brug for både store træer (f.eks. lind, eg og bøg) til at give karakter og struktur og for mindre træer (f.eks. tjørn og frugttræer) til at give variation i oplevelsen af det grønne. Jo flere forskellige træarter, der findes i byen, jo mere robust er byens træbestand i forhold til plantesygdomme, der næsten kan udrydde en træart, som det sås med elmesygen, hvor 20 % af gadetræerne blev fældet. Frugttræer skal derfor ses som et supplement til begrønning af byen, som er med til at øge kvaliteten af bynaturen i København. Dette er i tråd med de to overordnede visioner i Strategien for Bynatur i København 2015-2025 om at skabe mere bynatur og at øge kvaliteten af bynaturen i København. 

Administrationsgrundlag for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer
Forvaltningen foreslår, at et administrationsgrundlag for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer udformes, så det understøtter Strategien for Bynatur samt de eksisterende administrationsgrundlag for naturområder, parker og kirkegårde. I Strategien for Bynatur fremgår det, at Københavns Kommune er forpligtet til at bremse tilbagegangen af biodiversiteten, de hjemmehørende arter og naturtyper, og indsatsen kan være forskellig alt efter, hvor vi befinder os i byen. Naturområderne skal bestå af hjemmehørende arter og vildhed, kontinuitet og autenticitet skal være i fokus. I parker, på kirkegårde samt i by- og gaderum kan biodiversiteten være lavere og der kan anvendes eksotiske arter og kultiverede planter, der tilgodeser funktionelle og æstetiske krav. I naturområderne (Amager Fælled, Kagsmosen, Ryvangens Naturpark og Utterslev Mose) kan der således kun plantes hjemmehørende arter som f.eks. vildæble, fuglekirsebær, hyld, ribs og hindbær, som understøtter biodiversiteten. I parkerne og på kirkegårdene kan der plantes dels hjemmehørende arter som f.eks. vildæble, fuglekirsebær, hyld, ribs og hindbær og dels kultiverede arter som f.eks. æble, pære, kirsebær, solbær og stikkelsbær. De hjemmehørende arter kan med fordel stå i sammenhængende bevoksninger, mens de kultiverede arter kræver mere plads og en særlig pleje og kan f.eks. etableres i små frugthaver. På legepladser, daginstitutioner, skoler og plejehjem vil der kunne plantes både hjemmehørende og kultiverede arter af buske og træer samt spiselig planter som f.eks. krydderurter. På andre arealer i tilknytning til kommunens bygninger eller faciliteter f.eks. idrætsanlæg kan der plantes både hjemmehørende og kultiverede arter af buske og træer. Forvaltningen har udformet et udkast til administrationsgrundlag, som er i tråd med forvaltningens øvrige administrationsgrundlag, der vedrører træer og beplantning (bilag 3). Administrationsgrundlaget fastlægger, at forvaltningen i forbindelse med ny beplantning skal have øget fokus på at anvende planter og frugtbærende buske og træer, hvor det er muligt.  

Implementering af begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer
Mange af de spiselige planter og frugtbærende buske og træer kan indgå i nye anlægsprojekter og bruges i plantninger, uden at det medfører en merudgift i forhold til andre typer af begrønning. Dog skal der, ved etablering af deciderede frugthaver med kultiverede frugttræer og buske, indføres en ny plejeform, som ikke findes i kommunens parker i dag. Det skyldes, at kultiverede frugttræer kræver mere beskæring af træernes kroner, så der kan komme lys og luft til frugterne og for at undgå svampesygdomme. Ved etableringen af frugthaver vil der derfor skulle afsættes midler til driften af haverne. Midler hertil vil skulle søges i de årlige budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget høringssvar fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Forvaltningerne ser positivt på forslaget og vil arbejde for at indarbejde begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer fremadrettet i begrønningen af nye anlægsprojekter og eksisterende grønne anlæg i det omfang, økonomien og projekternes karakter tillader det.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen indarbejde administrationsgrundlag for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer i det videre arbejde med begrønning af byen.

 

Søren Wille                 /Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at et nyt administrationsgrundlag for begrønning med spiselige planter og frugtbærende buske og træer i Københavns Kommune, som beskrevet i løsningsafsnittet godkendes,
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget stillet af SF på Borgerrepræsentationens møde den 6. juni 2019.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. oktober 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. november 2019             

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Liberal Alliance fremsatte følgende protokolbemærkning:

”I Liberal Alliance hæfter vi os ved forvaltningens svar om at indkøb af spiselige træer og buske ikke medfører en merudgift i forhold til andre typer af begrønning. Den del af forslaget støtter vi. Vi støtter dog ikke op om at bevilge ekstra midler til drift af deciderede frugthaver. ”

Til top