Mødedato: 21.09.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om flisekonkurrence

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde et forslag til en konkurrence mellem bydelene i København om, hvem der kan erstatte flest fliser og andre befæstede arealer, med grønt.

(Stillet af Enhedslisten)

 

Motivering

Klimaforandringerne er her nu og bliver værre og værre. Derfor har vi brug for alle tiltag, både små og store, for at nedbringe CO2-udslippet og køle København ned.

Når kommunen gennemfører projekter, er det ofte store omfattende projekter, med store budgetter og lang projekteringstid. Som fx tilkøb til skybrudsprojekter, naturgenopretning mm. Det er vigtige projekter. Men de behøver ikke at stå alene.

Teknik- og Miljøudvalget var i 2022 på studietur til Amsterdam og oplevede der, at man som led i begrønning af byerne, har en konkurrence mellem byerne i Holland om, hvem der kan fjerne flest fliser og erstatte det med grønt.

Det foregår konkret ved at borgerne kontakter kommunen, får tilladelse til at fjerne en eller flere fliser og plante grønt i stedet. Kommunen afhenter fliserne, der så kan genbruges andre steder. Og kommunen fører regnskab med, hvor mange fliser der fjernes hvert år. Det behøver ikke at være standard fliser, men kan også være klinker, brosten, asfalt, beton mv., som måles op i arealer der svarer til en standardflise.

Det er nemme, hurtige mikroprojekter som led i begrønning af byen, der samtidig engagerer borgerne.

Flisekonkurrencen kan fx gennemføres i samarbejde med det lokale foreningsliv og med lokaludvalg, miljøpunkter, planteskoler, gårdlaug, grundejerforeninger, m.fl., der kan bistå borgerne med forslag til hvilke planter, der er gode at plante op af facader, hvilke planter der er gode for biodiversiteten og hvilke planter, der forventes at kunne holde til de nye vejrforhold.

De lokale foreninger kan inddrages i forhold til at udbrede viden og bidrage med frivillige, der kan bistå med arbejdet og med evt. oplæring i at passe planterne efterfølgende.

Samtidig kan genbrugsstationerne bruges til at hente jord, aflevere haveaffald, bytte stiklinger og planter, finde tilbehør mm.

Det er naturligvis vigtigt, at der ved kommunens sagsbehandling af tilladelser til at fjerne fliser o.lign. tages hensyn til fremkommelighed for mennesker med handicap og andre.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. september 2023

SF fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af et nyt 2. at-punkt (ÆF1):

”2. at der i forbindelse med forslaget til en flisekonkurrence, undersøges mulighed for, særligt i brokvartererne, at plante op ad facaderne ved at løfte belægning mellem fortovsfliser og facade.”

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af et nyt 3. at-punkt (ÆF2):

”3. at der i forbindelse med forslaget til en flisekonkurrence fremlægges en model for, hvordan det kan gøres på kommunale arealer uden at driften kommer til at påhvile København, fx med erfaringer fra gadehaver på Østerbro.”

 

Der blev fremsat ønske om delt afstemning. 

 

Medlemsforslagets 1. at-punkt blev vedtaget med 45 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, F, B, V, Å, I og O.

Imod stemte: C.

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF 1) om tilføjelse af et nyt 2. at-punkt blev godkendt med 53 stemmer. Ingen medlemmer stemte imod. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I og O.

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse af et nyt 3. at-punkt blev godkendt med 45 imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, F, B, V, Å, I og O.

Imod stemte: C.

Til top