Mødedato: 21.09.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forelæggelse af Integrations- og medborgerskabspolitik for 2023-2026

Se alle bilag

Med denne sag forelægges Borgerrepræsentationen en ny Integrations- og medborgerskabspolitik for 2023-2026 samt et høringsnotat med svar på forslag og bemærkninger, som er indkommet i forbindelse med en offentlig høring om politikken. Politikken er udarbejdet af en arbejdsgruppe med deltagelse af alle forvaltninger efter en omfattende inddragelse af civilsamfundet.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender Københavns Kommunes Integrations- og medborgerskabspolitik 2023-2026,
  2. at Borgerrepræsentationen  tager  høringsnotat med svar på forslag og bemærkninger, som er indkommet i forbindelse med en offentlig høring om politikken,  til orientering.

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

Problemstilling

Den nuværende Integrationspolitik 2019-22 er udløbet. Med denne indstilling skal der tages stilling til Københavns Kommunes nye Integrations- og medborgerskabspolitik for 2023-26.

Løsning

Hermed forelægges et udkast til Københavns Kommunes nye Integrations- og medborgerskabspolitik for 2023-26.Politikken er udarbejdet af en arbejdsgruppe af forvaltninger efter en omfattende inddragelse af civilsamfundet.

Rammen for den nye politik blev drøftet på et indledende borgermøde i august 2022. Herefter udarbejdede arbejdsgruppen et udkast til en politik, som blev forelagt alle fagudvalg og efterfølgende sendt i offentlig høring i marts - april 2023. 

I forbindelse med høringen afgav 24 høringsparter høringssvar.

Politikken er efterfølgende opdateret på baggrund af høringen og genbehandlet i alle fagudvalg, herunder af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, som har koordineret udarbejdelsen af politikken.

Vedlagte høringsnotat indeholder alle forvaltningers svar på forslag og bemærkninger, som er indkommet i forbindelse med høringen om politikken. Alle svar er godkendt i respektive politiske fagudvalg.

Om Integrations- og medborgerskabspolitikken
Målgruppen for Integrations- og medborgerskabspolitikken er ”københavnere med integrationsbehov”. Betegnelsen anvendes som samlebetegnelse for københavnere, der, af forskellige årsager, har behov for støtte i form af en eller flere indsatser til fremme af integration og medborgerskab. Samtidig fremgår det, at det er et mindretal af københavnere med etnisk minoritetsbaggrund, som har integrationsbehov. Politikken er bygget op omkring fem tværgående pejlemærker og fem principper for integration og medborgerskab i Københavns Kommune. De foreslåede pejlemærker og principper indeholder en forståelse af integration i direkte forlængelse af integrationsloven. I forlængelse af pejlemærker og principper beskriver Integrations- og medborgerskabspolitikken de væsentligste udfordringer og visioner på seks centrale serviceområder i kommunen:

  • Beskæftigelsesområdet
  • By- og boligområdet
  • Børne- og ungdomsområdet
  • Kultur- og fritidsområdet
  • Socialområdet
  • Sundheds- og omsorgsområdet

Politikken gælder for en fireårig periode i 2023-2026, og det er hensigten, at den skal være et bindeled, der fremmer en sammenhæng, når nye indsatser oprettes, eller når integration og medborgerskab indtænkes i normalindsatsen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. 

Videre proces

Efter evt. godkendelse offentliggøres politikken og fremsendes til alle høringsparter.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

 


Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. september 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top