Mødedato: 21.09.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Vedtægt for Københavns Ungeråd

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til vedtægter for Københavns ungeråd.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende forslag til vedtægter for Københavns Ungeråd.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

I november 2016 afsatte Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) midler til etablering og drift af et ungeråd i Københavns Kommune. Etablering af ungerådet er et led i Børne- og Ungdomsforvaltningens implementering af ”Sammen om Byens” fem principper for øget dialog og samarbejde med københavnerne om byens udvikling. Vedtægterne for ungerådet skal godkendes politisk (jf. Borgerrepræsentationen (BR) den 28. januar 2016 og BUU den 23. november 2016).

Løsning

Midlerne til ungerådet er afsat i en fireårig periode - til og med 2020. 2017 udgør opstartsåret, hvor grundlaget og rammerne for ungerådet defineres af unge københavnere. Knap 20 unge har meldt sig som HørtUngKBH ambassadører. Disse har til opgave at komme med forslag til og bud på, hvordan Københavns ungeråd kan organiseres mv. Ambassadørerne har siden januar 2017 arbejdet på opgaven med at definere ungerådet.

Denne opgave er blevet løst med inddragelse af erfaringer fra bl.a. Københavns ældreråd, ungeråd i hhv. Aarhus og Silkeborg, organisationen Netværket af Ungdomsråd (NAU) samt en høring i styregruppen for Sammen om Byen. Endvidere har repræsentanter fra HørtUngKBH ambassadørerne og Børne- og Ungdomsudvalget  diskuteret og drøftet de politiske ønsker til rammerne for et ungeråd.  På baggrund af dette har HørtUngKBH ambassadørerne udarbejdet et sæt vedtægter, som danner grundlag for arbejdet i Københavns ungeråd.

Vedtægter for Københavns ungeråd

Vedtægterne for det kommende ungeråd omfatter blandt andet, at ungerådet arbejder uafhængigt af partipolitiske, økonomiske og religiøse interesser. Ungerådet vil bestå af 35 medlemmer og op til 15 suppleanter, som vælges blandt unge i alderen 12-20 år med bopæl i eller under uddannelse i Københavns Kommune.

Formålet med ungerådet er dels at sikre, at unge har medindflydelse på udviklingen i Københavns Kommune og opnår demokratisk forståelse. Dels at de politiske beslutninger kvalificeres i dialog med de unge gennem en systematisk inddragelse af unges viden, idéer og behov.

Ungerådsmedlemmerne vælges for en etårig periode og kan efterfølgende stille op til genvalg. Valg til ungerådet afvikles digitalt. Både før og under valget inddrages en række uddannelsesinstitutioner i Københavns Kommune med henblik på at øge valgdeltagelsen og give mulighed for at knytte valget til en generel demokratiundervisning på skolen.

Ungerådet understøttes af baggrundsgrupper, som er forankret i de forskellige bydele. Baggrundsgruppen fungerer som et forum, hvor de unge, som er valgt til ungerådet, kan diskutere med andre unge fra deres eget område. Baggrundsgrupperne har til opgave at bidrage til forberedelse af dagsorden og indhold på ungerådsmøderne.

Ungerådet kan af egen drift tage sager op, men vil også kunne inviteres ind som hørings- eller inddragelsespart af Borgerrepræsentationen og af kommunens udvalg eller forvaltninger eller en anden part. 

Af bilag 1 fremgår vedtægterne til godkendelse.

Samspil med øvrige indsatser for inddragelse af unge

Ungerådet vil så vidt muligt tænkes sammen med de øvrige indsatser for inddragelse af og samarbejde med unge i Københavns Kommune, fx samarbejdet med Københavns Fælleselevråd, Socialforvaltningens Ungepanel og kommunens deltagelse i Ungdommens Folkemøde.


Forankring på tværs af forvaltninger

Jævnfør Sammen om Byens fem principper for øget københavnerdialog, så skal kommunens fagforvaltninger i enhver kerne- og udviklingsopgave træffe beslutning om, hvorvidt og hvordan, der skal indledes en københavnerdialog. Det er hensigten, at ungerådet skal være hørings- og inddragelsespart for samtlige forvaltninger. Kommunens forvaltninger skal derfor involvere og engagere ungerådet, hvor det vurderes relevant at tilføre de unges specifikke viden og input. Dette forudsætter koordinering på tværs af forvaltningerne. Det tværgående samarbejde omkring Sammen Om Byen vil være følgegruppe for ungerådet med henblik på at etablere en indgang på tværs af forvaltningerne og understøtte, at rådet inddrages.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen behandles i Borgerrepræsentationen, bl.a. med henblik på at styrke ungerådets forankring på tværs af forvaltningerne.

 

Tobias Børner Stax                     /Mette Seneca Kløve

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2017


Klaus Mygind (F) stillede forslag om følgende ændringer i udkastet til vedtægt:

 

At §2, stk. 1 får denne nye fulde ordlyd: ”Ungerådet har til formål at sikre, at de københavnske unges visioner for fremtidens København bliver hørt på en repræsentativ og inddragende måde”.

 

At §2, stk. 4 får denne nye fulde ordlyd: ”Ungerådet har til formål at sikre de unge et formelt sted, hvor de kan drøfte og løfte sager, som de finder relevante".

 

At §3, stk. 3 får denne nye fulde ordlyd: ”Ungerådet vælger blandt de 35 medlemmer tre talspersoner via flertalsafstemning. Talspersonerne vælges for hele valgperioden og repræsenterer hele ungerådet fx i forhold til pressen og i dialogen med Borgerrepræsentationen og politiske udvalg”.

 

At §6, stk. 2 får denne nye fulde ordlyd: ”Ethvert medlem af ungerådet kan fremsætte forslag om et emne, der ønskes behandlet på et møde. Talspersonerne beslutter på baggrund af vejledning fra sekretariatet, hvilke emner der skal behandles på et møde. Ethvert medlem kan begære, at talspersonernes beslutning om behandling af emner sættes til afstemning i ungerådet. Ved flertal kan talspersonernes beslutning omgøres.”

 

At ”hvert år” i §6, stk. 3 slettes.

 

At §6, stk. 5 får denne nye fulde ordlyd: ”Ungerådet kan, hvis det ønsker det, nedsætte ad hoc udvalg og arbejdsgrupper til at varetage særlige opgaver, herunder fx kontakt med lokaludvalgene".

 

Samtlige ovenstående ændringsforslag blev godkendt uden afstemning.

Vedtægten blev herefter - med samtlige ovenstående ændringsforslag - godkendt i sin helhed.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. september 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top