Mødedato: 21.09.2000, kl. 17:30

Busfremkommelighedsprojekter på Frederikssundsvej

Busfremkommelighedsprojekter på Frederikssundsvej

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 21. september 2000

 

BR 390/2000

Busfremkommelighedsprojekter på Frederikssundsvej

Busfremkommelighedsprojekter på Frederikssundsvej i år 2000. (Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives kapitalbevilling på 1,77 mio. kr. til busfremkommelighedsprojekter på Frederikssundsvej i Københavns Kommune i år 2000

at der gives indtægtsbevilling på 770.000 kr. til busfremkommelighedsprojekter på Frederikssundsvej i Københavns Kommune i år 2000

at 1,0 mio. kr. i 2000 overføres fra driftskonto 2.11.1, Vejvedligeholdelse, til anlægskonto 2.22.3, Vejanlæg

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2000

Anbefalet

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

Økonomiudvalgets beslutning den 5. september 2000

Anbefales.

 

 

RESUME

HT og Københavns Kommune gennemførte i 1999 et samarbejdsprojekt omkring bussernes fremkommelighed i Københavns Kommune. Dette samarbejde resulterede i etablering af busprioritering på 15 udvalgte lokaliteter til gavn for busfremkommeligheden i Københavns Kommune.

Bygge- og Teknikudvalget har i foråret 2000 bevilget 5,43 mio. kr. til en række konkrete busfremkommelighedsprojekter, hvor HT bidrager med 2,43 mio. kr.

HT og Bygge- og Teknikforvaltningen ønsker – ud over de netop vedtagne projekter – også at gennemføre et busfremkommelighedsprojekt på Frederikssundsvej i indeværende år.

Ud fra erfaringerne fra sidste år foreslås et projekt, der omhandler en modernisering af en række sammenhængende signalregulerede kryds på Frederikssundsvej. Projektet vil kunne gennemføres i udgangen af 2000.

Af bilaget fremgår det mere detaljeret, hvad projektet indeholder samt den forventede effekt af hvert enkeltstående projekt.

I projekterne for de enkelte delstrækninger er der tale om investeringer, der forventes at være tjent ind på under et år. Dette skyldes, at tiltagene til busprioriteringen har virkning umiddelbart efter idriftsættelsen, men også at der er tale om meget relevante projekter med begrænsede investeringsomkostninger.

Projektet vil også give en mindre forbedring af biltrafikkens afvikling på strækningen i forhold til i dag.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Frederikssundsvej blev som et pilotprojekt i 1998 og 1999 ombygget med tilskud fra Trafikministeriets Trafik- og Miljøpulje. Ombygningen bestod i, at antallet af kørespor på en stor del af strækningen blev reduceret til et spor i hver retning samt i etablering af et midterareal i afvigende belægning. Begrundelsen var, at der på Frederikssundsvej var en højere andel af ældre tilskadekomne i trafikken end normalt, og at projektet skulle gøre det sikrere for specielt ældre at krydse vejen.

Der var i ældreprojektet ikke afsat midler til nogen form for busfremkommelighedstiltag på Frederikssundsvej, og derfor har HT og Vej & Park nu udarbejdet et forslag til tiltag, der forbedrer den kollektive - og i mindre omfang den individuelle - trafiks fremkommelighed. Der er på strækningen 12 signalregulerede kryds uden nogen form for aktiv busprioritering eller trafikstyring og 3 signalregulerede kryds med aktiv busprioritering. Projektet går ud på at indføre moderne trafikstyring på strækningen.

I 1999 samarbejdede HT og Københavns Kommune om gennemførelse af 15 projekter, hvis effekt for busfremkommeligheden skal evalueres i år 2000. Der blev gennemført projekter med mange forskellige løsninger. Den foreløbige vurdering af 1999-projekterne er, at der generelt er opnået en positiv effekt til gavn for bussernes fremkommelighed. (Erfaringerne fra disse projekter har derfor dannet baggrund for, hvilke tiltag der benyttes på Frederikssundsvej).

Uddybning af indstilling

Projekterne, der ønskes gennemført i år 2000, er ud fra en analyse af bussernes køretider på Frederikssundsvej koncentreret om de tre delstrækninger, hvor bussernes fremkommelighed er dårligst. De tre strækninger er:

  • (Mørkhøjvej-) Husum Torv - Husumvej
  • Veksøvej – Degnemose Allé (primært i retning mod byen)
  • Hulgårdsvej – Mågevej/Glasvej

Projektets formål er at forbedre kapaciteten i signalanlæggene på de nævnte tre delstrækninger, hvor der i dag er "flaskehalsproblemer". Hermed forbedres fremkommeligheden og trafikken doseres på en sådan måde, at der ikke lukkes flere køretøjer ind på strækningerne, end der kan afvikles i signalanlæggene. Signalanlæggenes indbyrdes samordning tilpasses, så busserne kan drage nytte af samordningerne (grønne bølger) mellem signalanlæggene.

Projekterne omfatter ændringer af signalprogrammerne i visse signalanlæg, flytning af stoppesteder samt etablering af enkelte busbaner.

1. Mørkhøjvej – Husum Torv - Husumvej

Analyserne viser, at bussernes dårlige fremkommelighed på denne strækning i retning mod byen skyldes køkørsel samt signalanlæggene ved Husum Torv og Husumvej. Busserne forsinkes endvidere i signalanlægget ved Mørkhøjvej.

I retning fra byen er det primært på strækningen mellem Husumvej og Husum Torv, at fremkommeligheden er dårlig. Årsagen til den dårlige fremkommelighed på denne strækning er forsinkelser i de signalregulerede kryds samt i mindre omfang køkørsel.

Projekterne til forbedring af fremkommeligheden på denne strækning vil omfatte følgende tiltag:

  • Dossering af trafikken i retning mod byen på strækningen ved Mørkhøjvej, så trafikstrømmen tilpasses bedst muligt til kapaciteten på strækningen mellem Husum Torv og Husumvej
  • Køen af biler flyttes til strækningen vest for Mørkhøjvej, hvor der etableres busbane, så busserne kan passere inden om eventuelle bilkøer
  • Busserne sendes af sted før den øvrige trafik på strækningen mellem Husum Torv og Husumvej i begge retninger ved hjælp af et bussignal. Stoppestederne på strækningen placeres således, at både krydset ved Islevhusvej og Husumvej kan passeres i samme grønne bølge i begge retninger

2. Veksøvej – Degnemose Allé

Mellem Veksøvej og Degnemose Allè, i retning mod byen, er de primære årsager til bussernes dårlige fremkommelighed forsinkelser i signalanlæggene ved Veksøvej, Havdrupvej og Brønshøj Torv samt køkørsel specielt mellem Brønshøj Torv og Degnemose Allé.

Forslaget til forbedring af fremkommeligheden på denne strækning vil omfatte følgende tiltag:

  • Koordinering af kapacitet i krydsene ved Åkandevej, Veksøvej og Havdrupvej, således at der ikke ophobes biler i krydsene
  • Etablering af grøn bølge for busserne mellem Havdrupvej og Brønshøj Torv samt flytning af stoppestedet mod byen ved Astrupvej til før krydset ved Havdrupvej
  • Førgrønt for busserne ved Havdrupvej i retning mod byen
  • Dossering af trafik ved Brønshøj Torv, således at antallet af køretøjer tilpasses kapaciteten bedst muligt

3. Hulgårdsvej – Mågevej/Glasvej

De primære årsager til bussernes dårlige fremkommelighed på strækningen mellem Hulgårdsvej og Mågevej/Glasvej er relateret til ophold ved lysreguleringerne.

Der er opstillet et løsningsforslag af fremkommelighedsproblemerne på denne strækning, der vil omfatte følgende tiltag:

  • Koordinering af omløbstid i alle signalanlæg på strækningen
  • Dossering af trafikken i krydset ved Hulgårdsvej/Tomsgårdsvej, således at kapaciteten i krydset i retning mod byen svarer til kapaciteten i samme retning i krydset ved Provstevej/Uglevej
  • Trafikstyring af signalanlægget ved Provstevej/Uglevej

Tidsplan

Det forventes, at projekterne kan udføres i år 2000 og evalueres i 2001.

Økonomi

Den samlede økonomi på 1,77 mio. kr. fordeler sig overslagsvis på følgende måde:

Udgiftspost

Kr.

Anlægsudgifter for projekter

1.200.000

Projektering

200.000

Før- og efter undersøgelse

200.000

Uforudseelige udgifter

177.000

I alt

1.770.000

Udgifterne deles med 770.000 kr. til HT og med 1,0 mio. kr. til Københavns Kommune. Københavns Kommunens andel finansieres fra budgetforligets trafikmidler.

Bygge- og Teknikforvaltningen har tidligere godkendt, at 2,0 mio. kr. af budgetforligets trafikmidler for 2000 disponeres til busprioritering. Af disse 2,0 mio. kr. er der tidligere bevilget 1,0 mio. kr. til busfremkommelighedsprojekter i 2000, hvorfor der nu resterer 1,0 mio. kr. til samme formål.

Da budgetforligets trafikmidler er bevilget som driftsmidler (konto 2.11.1, Vejvedligeholdelse), foreslås den resterende 1,0 mio. kr., som skal anvendes til dette projekt, overført til anlægsrammen (konto 2.22.3, Vejanlæg).

Såvel udgift som indtægt foreslås afholdt over Vej & Parks anlægsramme på konto 2.22.3, Vejanlæg.

BILAG VEDLAGT

Bussernes fremkommelighed på Frederikssundsvej 2000

/Ole Bach

Til top