Mødedato: 21.08.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til Europaskolen

Borgerrepræsentationen (BR) skal tage stilling til anlægsbevilling og indgåelse af betinget aftale om køb af nøglefærdig 3-sporet Europaskole på 14.000 m2.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at den betingede aftale om køb af en nyopført nøglefærdig 3-sporet Europaskole på 14.000 m2 beliggende på hjørnet af Ny Carlsberg Vej og Pasteursvej, Valby, godkendes, jf. (FORTROLIGT) bilag 1,
  2. at der gives en anlægsbevilling til erhvervelse af skolen, inventar, montering mv., jf. (FORTROLIGT) bilag 2, tabel 7,
  3. at den samlede anlægssum er baseret på en årlig udvikling i Byggeomkostningsindekset for Boliger svarende til KL's anlægs p/l, og såfremt den faktiske stigning i byggeomkostningsindekset afviger herfra, indarbejdes evt. merudgifter i kommunens budget for 2019,
  4. at der gives en anlægsbevilling til modtagelse af indtægter på 310 mio. kr. (2014 p/l) fra sponsorer, jf. (FORTROLIGT) bilag 2, tabel 1,
  5. at Københavns Kommune bemyndiges til at udarbejde en fælles samarbejdsaftale med sponsorerne, Industriens Fond, Foreningen Realdania, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden, og
  6. at overskydende midler i Økonomiudvalgets driftsusikkerhedspulje til Europaskolen reserveres til anlægssagen om Europaskolen, herunder til finansiering af evt. stigninger i Byggeomkostningsindekset for Boliger ift. KL's anlægs p/l.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune ønsker at understøtte den økonomiske vækst og udvikling i byen ved at tage medansvar for at sikre, at byens virksomheder mv. har adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det kræver, at København vedbliver at være en attraktiv by, hvor det er nemt at bosætte sig. Undersøgelser viser, at skolepladser for børn af internationale medarbejdere spiller en vigtig rolle i lysten til at bosætte sig i København. 

På den baggrund blev det i forbindelse med budget 2013 besluttet at afsætte drifts- og anlægsmidler til oprettelse af en Europaskole i København, og at der skulle ansøges eksterne fonde om medfinansiering af anlægsudgiften. Den 23. august 2012 traf Borgerrepræsentationen endvidere en principbeslutning om, at Europaskolen permanent skulle søges placeret på Carlsberg-området i Valby.

Økonomiforvaltningen (ØKF) og Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) har i forlængelse af beslutningerne forhandlet med Carlsberg Byen Ejendomme I P/S med henblik på at indgå aftale omkring opførelse og overdragelse af nøglefærdig 3-sporet Europaskole på Carlsberg-området.

Borgerrepræsentationen (BR) fik på sit møde den 12. december 2013 (2013-0181315) forelagt den samlede finansiering af Europaskolen i København og traf samtidig beslutning om, at Europaskolen starter op i august 2014 med to spor i midlertidige faciliteter.

Løsning

Projektbeskrivelse

Der indgås betinget aftale med selskabet Carlsberg Byen Ejendomme I P/S om køb af en nyopført, nøglefærdig 3-sporet Europaskole på 14.000 m2 beliggende på hjørnet af Ny Carlsberg Vej og Pasteursvej i Valby.

Byggeriet opføres i et område, der i kommuneplan 2011 er udlagt til blandet bolig og serviceerhverv, herunder skole. Europaskolen vil være beliggende i en karrébebyggelse, fordelt på flere etager. Skolens udearealer vil være fordelt på terræn og på tag.

Den nye skole skal opføres efter et særligt udformet byggeprogram, hvor såvel krav fra Københavns Kommune som krav fra Europaskolens særlige curriculum er opfyldt. Europaskolens leder og andre med erfaringer fra Europaskolesystemet har bidraget til udarbejdelse af programmet. Dette grundlag fastlægger de overordnede pædagogiske rammer for skolen samt form og funktion, tillige med indretningen af udearealer.

Europaskolen får et bruttoetageareal på 14.000 m², heraf 2.000 – 3.000 m² beliggende i kælder, og tilhørende udearealer på ca. 3.000 m². Carlsberg Byen Ejendomme I P/S opfører parkeringskælder under Europaskolen med trappe og elevatoradgang til skolen. 

Europaskolens nærmere udformning vil blive fastlagt i forbindelse med afholdelse af en totalentreprisekonkurrence som Carlsberg Byen Ejendomme I P/S forestår. Konkurrencen gennemføres som en omvendt licitation. Sponsorer, Københavns Kommune og Carlsberg Byen Ejendomme I P/S, vil deltage i bedømmelsen af vinderprojektet.

Sælger er ansvarlig for, at totalentreprisen udbydes i overensstemmelse med gældende lovgivning for offentligt byggeri og udbud samt Københavns Kommunes krav om arbejdsklausuler, CSR bilag samt beskæftigelse af praktikanter.

De nærmere vilkår mellem Carlsberg Byen Ejendomme I P/S og Københavns Kommune er reguleret i betinget købsaftale, jf. (fortroligt) bilag 1.

Den betingede aftale er udtryk for de vilkår, som parterne efter et længere forhandlingsforløb har kunnet opnå enighed om, herunder bestemmelser om overtagelse og betaling af byggeriet, sikkerhed og ændringshåndtering, jf. særligt aftalens §§6, 7, 10 og 12. Aftalen indeholder således vilkår, som afviger fra dem, som Københavns Kommune sædvanligvis påtager sig, når kommunen er bygherre, herunder:

  • at sælger under visse omstændigheder har ret til at udskyde overtagelsesdagen fastsat til den 1. maj 2018 (aftalens §6). Dette kan få den konsekvens, at Københavns Kommune ikke får byggeriet til den aftalte tid,
  • at købesummen betales i rater fra den 1. i måneden efter Borgerrepræsentationens godkendelse af aftalen til og med overtagelse af byggeriet (aftalens §7), og at raterne frigives til sælger, når betingelserne i aftalens §7 er opfyldt, men at der ikke i øvrigt stilles sikkerhed i form af bankgaranti eller lignende fra sælgers side (aftalens §7). Dette kan give udfordringer i tilfælde af konkurs samt ved uenighed omkring byggeriets stade,
  • hvorledes ændringer i byggeriet håndteres, herunder betaling (aftalens §10), idet Københavns Kommune bl.a. skal betale 5% i ekstra honorar ved mindreudgifter samt ved merudgifter som følge af sælgers egne forhold,
  • håndtering af eventuelle udgifter til skybrudssikring (aftalens §10), der som følge af eventuelle krav i den endeligt vedtagne lokalplan kan blive pålagt Københavns Kommune som en ekstraudgift og 
  • at sælger overdrager skolen til køber samtidig med entreprenørens aflevering af byggeriet til sælger, dog under visse forudsætninger (aftalens §12), idet Københavns Kommune er dårligere stillet med hensyn til mangler, betaling samt købesummens frigivelse.

Aftalen er fra både købers og sælgers side betinget af flere forhold, jf. aftalens §13.

Som følge af, at blandt andet bygherreansvaret påhviler Carlsberg Byen Ejendomme I P/S er der indgået nærmere aftale om samarbejdet mellem Københavns Kommune, sponsorerne og Carlsberg Byen Ejendomme I P/S.

Tidsplan

Efter BR's godkendelse af nærværende indstilling vil Carlsberg Byen Ejendomme I P/S indbyde markedet til orienteringsmøde og prækvalifikation med efterfølgende totalentreprisekonkurrence.

Den betingede købsaftale er fra begge parters side betinget af, at parterne er enige om tildelingsbeslutning og indgåelse af aftale med totalentreprenør efter gennemførelse af udbud.

Aftalen er herudover blandt andet betinget af, at kontraktindgåelse med totalentreprenør sker senest den 15. juni 2015.

Byggeriet forventes opstartet primo 2016 med endelig ibrugtagning medio 2018. Skolen forventes således klar til skolestart 2018/2019.

BUF, Københavns Ejendomme (KEJD) og kommunens bygherrerådgiver vil følge ovenstående proces tæt for at sikre, at det nøglefærdige byggeri lever op til aftalte krav.

Brugerinddragelse

I den indledende planlægningsfase har en arbejdsgruppe, forestået af BUF med KEJD som bestillerrådgiver og ekstern teknisk rådgiver, i samarbejde med en repræsentant fra Europaskolen og rektor for Skt. Annæ Gymnasium udarbejdet oplæg til byggeprogram for Europaskolen.

Økonomi

Anlægget af Europaskolen er finansieret via et samarbejde mellem Københavns Kommune og fire sponsorer.

Industriens Fond bidrager til anlægsprojektet med 32 mio. kr. inkl. fondsmoms. Beløbet indekseres ikke og udbetales i 2017.

Nordea-Fonden bidrager til anlægsprojektet med 32 mio. kr. inkl. fondsmoms. Beløbet indekseres ikke og udbetales i 2017.

Novo Nordisk Fonden bidrager til anlægsprojektet med 88 mio. kr. inkl. fondsmoms. Beløbet indekseres ikke og blev udbetalt i 2013.

Realdania bidrager til anlægsprojektet med 150 mio. kr. inkl. fondsmoms. Beløbet er i 2013 priser og indekseres fra 2013 til 2018. Beløbet udbetales i 2014.

Der afholdes fondsmoms af beløbene.

Hertil kommer Københavns Kommunes medfinansiering til projektet med 152,4 mio. kr. i 2014-priser, der blev afsat i Budget 2013.

Anlægsøkonomien dækker køb af nyopført nøglefærdig 3-sporet Europaskole, inventar, montering mv.

Indeksering

Ifølge den betingede købsaftale indekseres købesummen (excl. grundkøbesum) med udviklingen i Byggeomkostningsindekset for Boliger fra april 2012 til betaling/deponering sker, hvilket svarer til Københavns Ejendommes sædvanlige praksis i byggesager.

Københavns Kommune forventer, at Byggeomkostningsindekset for Boliger følger den samme udvikling som KL’s anlægs pris og lønskøn (p/l). Hvis den faktiske udvikling i byggeomkostningsindekset viser sig at være højere end KL´s anlægs p/l indarbejdes evt. merudgifter i kommunens budget for 2019.

Driftsmidler

Driftsudgifterne til Europaskolen finansieres hovedsageligt af demografimodellen, der skal dække de almindelige udgifter til skoledrift. Det vil sige udgifter til undervisning, husleje og andre ejendomsudgifter. Desuden er der i forbindelse med budget 2013 afsat driftsmidler til de forventede højere driftsudgifter af Europaskolen p.g.a. skolens særlige profil, opstart samt flere timer. Der er afsat 6,9 mio. kr. i 2014 med en faldende profil herefter. En del af disse midler er afsat i en driftsusikkerhedspulje under Økonomiudvalget (ØU) til finansiering af de ekstraordinære udgifter til opstarten af Europaskolen. Der er afsat 5,587 mio. kr. i 2014 med faldende profil til 0,494 mio. kr. i 2021 og igen med stigende profil til 0,803 mio. kr. i 2028 og fremefter. 

Der vil i forbindelse med næste sag om bevillingsmæssige ændringer blive taget stilling til en evt. udmøntning af
nødvendige midler fra driftsusikkerhedspuljen til BUF. BUF forventer, at der vil være overskydende midler i puljen, hvilket blandt andet skyldes, at den nye folkeskolereform medfører flere timer i folkeskolen. Det indstilles derfor, at overskydende driftsmidler i denne usikkerhedspulje reserveres til anlægssagen om Europaskolen, herunder til finansiering af evt. afvigelser mellem den faktiske udvikling i Byggeomkostningsindekset for Boliger og KL’s anlægs p/l. I så fald vil midlerne blive udmøntet ved senere indstilling.

Videre proces

Efter godkendelse i Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget fremlægges indstillingen for Borgerrepræsentationen.

Når Borgerrepræsentationen har godkendt nærværende indstilling vil Københavns Kommune indgå formel samarbejdsaftale med Industriens Fond, Nordea-Fonden, Novo Nordisk Fonden og Realdania om Europaskolen, herunder officielt bekræfte modtagelsen af bevillingerne.

 

        Bjarne Winge                  Else Sommer  

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget, at udvalgene over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at den betingede aftale om køb af en nyopført nøglefærdig 3-sporet Europaskole på 14.000 m2 beliggende på hjørnet af Ny Carlsberg Vej og Pasteursvej, Valby, godkendes, jf. (fortroligt) bilag 1
  2. at der gives en anlægsbevilling til erhvervelse af skolen, inventar, montering mv., jf. (fortroligt) bilag 2, tabel 7
  3. at den samlede anlægssum er baseret på en årlig udvikling i Byggeomkostningsindekset for Boliger svarende til KL´s anlægs p/l, og såfremt den faktiske stigning i byggeomkostningsindekset afviger herfra, indarbejdes evt. merudgifter i kommunens budget for 2019
  4. at der gives en anlægsbevilling til modtagelse af indtægter på 310 mio. kr. (2014 p/l) fra sponsorer, jf. (fortroligt) bilag 2, tabel 1
  5. at Københavns Kommune bemyndiges til at udarbejde en fælles samarbejdsaftale med sponsorerne, Industriens Fond, Foreningen Realdania, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden, og
  6. at overskydende midler i Økonomiudvalgets driftsusikkerhedspulje til Europaskolen reserveres til anlægssagen om Europaskolen, herunder til finansiering af evt. stigninger i Byggeomkostningsindekset for Boliger ift. KL´s anlægs p/l
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2014

Indstillingen blev godkendt.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. august 2014


Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. august 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top