Mødedato: 21.06.2018, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om forsøg med trafikregulering

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen at udarbejde et katalog med forslag til trafikreguleringer i Københavns Kommune, der kan tilskynde bilpendlere til at bruge kollektiv transport eller cykel frem for at køre i egen personbil i kommunen.
  2. At forslagene til trafikreguleringer koordineres med åbningen af Metrocityringen i efteråret 2019, således at de nye muligheder for at vælge offentlig transport frem for biltrafik understøttes.  
  3. At en foreløbig 1. udgave af forslagskataloget er udarbejdet den 30. august, så det kan indgå i budgetforhandlingerne for 2019.

 

 (Stillet af SF)

 

Motivering

Med åbningen af Metrocityringen løftes den kollektive trafik i København markant. Åbningen er derfor en oplagt anledning til at indføre reguleringer i København, der medfører, at personer, der indtil nu har kørt i individuelt i personbil til og fra arbejde i København, motiveres til i stedet at bruge den kollektive trafik.

Borgerrepræsentationen har tidligere taget stilling til, hvordan busdriften skal ændres i forbindelse med åbningen af Metrocityringen, så buspassagerer flyttes over i metroen. Med dette forslag ønsker vi at sætte fokus på, hvordan bilpendlere flyttes over i metroen, så der skabes bedre plads på gadeplan.  

Den nye metroring kan transportere ca. 400.000 mennesker dagligt. Hensigten er, at den skal flytte bilpendlere fra gadeplan ned under jorden og derved skabe mere plads på gadeniveau til ophold, fodgængere, cykler, erhvervsbiltransport, handicaptransport og anden biltransport, der er nødvendig for, at byen fungerer.

Der foreligger dog en risiko for, at den nye plads på gaden blot opfyldes af andre, nye pendlere, som fristes af den forbedrede fremkommelighed på vejene. Dette så vi bl.a. i forbindelse med pladsudvidelsen af Motorring 3 fra tre til fire spor. Her er fremkommeligheden nu dårligere end før pladsudvidelsen. Skal vi undgå en gentagelse af denne erfaring, er det både relevant og nødvendigt med en regulering af gadetrafikken.

Vi ønsker med dette forslag at skabe bedre byrum på gadeplan, at forbedre fremkommeligheden for erhvervstrafikken i København, så der ikke spildes arbejdstimer, og at skabe mere plads til cykler på de meget cykeltrafikerede gader såsom H.C. Andersens Boulevard, Torvegade, Frederiksborggade.

Vi foreslår et særligt fokus på Kgs. Nytorv. Dette område vil få den bedste dækning af metro og tilbyder gode alternativer til bilkørsel. Teknologisk er der mange muligheder for regulering af trafikken i området uden at dette medfører store fysiske ændringer. Fx kan biler med adgangstilladelse udstyres med en særlig chip. Alle andre biler, der kører igennem, kan registreres ved foto og indkasserer derefter automatisk en bøde.

Følgende konkrete forslag ønskes overvejet:

  • lukning for gennemkørende trafik over Kongens Nytorv for almindelige personbiler. Erhvervskørsel, handicapkørsel og lignende skal fortsat kunne gøre over Kongens Nytorv.
  • Afprøvning af bilbaner forbeholdt erhvervskørsel på centrale stærkt trafikerede veje, således at erhvervstrafik, handicapkørsel og lignende får mere plads og bedre fremkommelighed.

Åbningen af den nye Metrocityring giver os en unik mulighed for at mindske privatbilismen. Det er afgørende, at denne mulighed bruges.  

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. juni 2018

Medlemsforslagets 1. at-punkt blev vedtaget med 48 stemmer imod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.
Imod stemte: C og I.

 

Medlemsforslagets 2. og 3. at-punkt blev vedtaget med 45 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.
Imod stemte: V, C og I.


Socialdemokratiet og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokraterne og Radikale Venstre kan fuldt ud støtte medlemsforslagets at-punkter, men er ikke enige motiveringens forslag om at lukke ring 2 for gennemkørende trafik, da det vil betyde en voldsom forøgelse af trafikken på Nørre og Østre Voldgade, Farimagsgade og Søgaderne. Der ønskes i stedet en helhedsløsning i forhold til trafikafviklingen i Indre By.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre vil gerne kigge på nye trafikløsninger og tilskynde til brug af offentlig transport, men det er kritisk at lukke en hovedfærdselsåre gennem byen i form af Ring 2 over Kgs. Nytorv. Forslaget vil sende biltrafikken over i mindre og dårligt egnede gader i Indre By, og Venstre vil derfor ikke skære Ring 2 over, før der ligger et alternativ i form af en Havnetunnel.”

Til top