Mødedato: 21.06.2018, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Fremtidig kantinedrift på Ottiliavej

Se alle bilag

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende den nedenfor beskrevne samarbejdsmodel for den samlede kantinedrift på Ottiliavej, hvor der via et udbud vælges en professionel ekstern leverandør til at drive medarbejderkantinen, mens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen selv driver en café som opkvalificerende tilbud for ledige med 20-25 borgere tilknyttet.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

 

Problemstilling

Omkring den 1. april 2019 flytter 6 job- og beskæftigelsescentre fra 8 forskellige adresser sammen i nyrenoverede bygninger på Ottiliavej.

Samlokaliseringen betyder, at der skal etableres en ny model for den samlede kantinedrift bestående af en medarbejderkantine og en café.

De 6 centre har i dag forskellige kantineordninger, hovedsageligt eksterne cateringordninger, hvor medarbejdere på det enkelte center står for selve anretningen og afrydningen. I forvaltningen er p.t. en enkelt internt drevet kantine på Center Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI), og på Center for Kompetence og Beskæftigelse (CKB) drives kantinen som et opkvalificerende tilbud, hvor ca. 10 borgere arbejder som led i deres aktivering.

På Ottiliavej vil der være to salgssteder med fælles produktionskøkken – dels en ren medarbejderkantine med plads til ca. 200 spisende ad gangen, dels en café for både borgere og medarbejdere med plads til ca. 150 spisende ad gangen.

Der er behov for at træffe beslutning om, hvordan kantinedriften på Otilliavej skal drives.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har nedsat en intern arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra de berørte centre med indsigt i de eksisterende kantineordninger for at få input til kantinedriften på Ottiliavej. Forvaltningen foreslår på den baggrund en model, hvor forvaltningen selv driver caféen som et opkvalificerende tilbud i et tæt samarbejde med en professionel ekstern leverandør, som driver selve medarbejderkantinen. Den eksterne leverandør findes på baggrund af et udbud. Arbejdsgruppen anbefaler samarbejdsmodellen, da den maksimerer mulighederne for at skabe et godt fagligt miljø for borgernes opkvalificering samt en stabil drift af medarbejderkantinen.  Samarbejdsmodellen har også opbakning fra HovedMED, som særligt lægger vægt på, at modellen understøtter forvaltningens beskæftigelsesrettede fokus samtidig med, at en stabil drift af medarbejderkantinen sikres (referatet fra HovedMED’s behandling af model for kantinedrift på Ottiliavej er vedlagt som bilag).

Samarbejdsmodellen giver mulighed for at have op til 20-25 borgere ad gangen i et opkvalificerende tilbud. Det er der gode erfaringer med i dag, hvor f.eks. unge på kontanthjælp og borgere på integrationsydelse deltager i driften. Opkvalificering på området kantine og café er velfungerende, både fordi der er mange jobåbninger inden for den branche, men også fordi aktiveringstilbuddet står for hele driften af borgercaféen i åbningstiden 8-16, dvs. både madlavning, oprydning og kassebetjening mv., hvilket gør, at aktiviteten i tilbuddet ligger så tæt som muligt på forholdene på det ordinære arbejdsmarked.

Det tætte samarbejde med den eksterne leverandør giver endvidere gode muligheder for enten direkte rekruttering eller videre opkvalificering gennem praktik og løntilskud i leverandørens øvrige kantiner og lignende.

Konkret samarbejdes der om indkøb og det fælles produktionskøkken. Af hensyn til overholdelse af reglerne for statsrefusion til aktiveringstilbud skal medarbejderkantinen og det opkvalificerende tilbuds økonomi holdes adskilt. Medarbejderkantinens økonomi og bemanding skal hvile i sig selv, og medarbejderkantinen skal kunne levere mad uafhængigt af det opkvalificerende tilbuds eksistens.

Det kan overvejes om Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen alternativt selv kan stå for den samlede kantinedrift på Ottiliavej. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har imidlertid ikke erfaring med at drive en medarbejderkantine af den størrelsesorden, der bliver tale om på Ottiliavej. Medarbejderkantinen på Ottiliavej skal kunne servicere op mod 1.000 medarbejdere om dagen. Til sammenligning servicerer forvaltningens internt drevne kantine på Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration i dag ca. 200 medarbejdere. En ekstern leverandør vil komme med et organisatorisk setup omkring menuplanlægning, indkøb og intern vikardækning. Én internt drevet kantine vil være mere afhængig af enkeltpersoner, hvilket kan indebære en risiko for en mere skrøbelig drift.

Det kan også overvejes at udlicitere hele kantinedriften til en ekstern kantineleverandør. Vælges dette, vil det sandsynligvis ikke være muligt at have borgere i opkvalificerende aktivering i samme omfang som i samarbejdsmodellen, da ingen af kantineleverandørerne på markedet i dag fungerer som leverandører af opkvalificerende tilbud efter LAB-loven. Derfor er det usikkert, om kantineleverandørerne vil byde på en opgave, hvis der stilles krav om at have borgere i aktivering. Vælges det at udlicitere hele kantinedriften til en ekstern kantineleverandør, vil forvaltningen stille de krav, som Borgerrepræsentationen har besluttet om brug af sociale klausuler, jævnfør nedenfor. Det betyder, at leverandørerne kan have et begrænset antal ledige i praktik og løntilskud under hensyntagen til forholdstalskravene samt elever og ansatte på særlige vilkår (f.eks. fleksjob).

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget spurgte på udvalgsmødet den 6. marts 2018 til muligheden for, at medarbejderkantinen drives af en socialøkonomisk virksomhed (SØV).

På foranledning af Center for Indkøb i Økonomiforvaltningen har revisionsfirmaet BDO gennemført en markedsanalyse vedr. kantinebranchens og SØV-markedets modenhed. På baggrund af markedsanalysen er det Center for Indkøbs vurdering og anbefaling, at et eksternt udbud af kantinedriften på Ottiliavej ikke bør forbeholdes SØV’ere.

Center for Indkøb stiller højere egnethedskrav i deres indkøbssystem, end den almindelige SØV’er kan leve op til, og et eksternt udbud forbeholdt SØV’ere vil derfor ikke kunne gennemføres med bistand fra Center for Indkøb. For et eksternt udbud forbeholdt SØV’ere vil der derfor skulle udarbejdes et særligt udbudsmateriale, hvilket vil være tidskrævende og medføre ekstra økonomiske omkostninger til ekstern konsulentbistand.

Borgere i særlige jobordninger ved samarbejdsmodellen

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der ved udbud af opgaver kan stilles krav til private leverandører om beskæftigelse af praktikanter på en uddannelsesaftale og udvalgte grupper af ledige (løntilskud, virksomhedspraktik og fleksjob). I forhold til ansættelse af borgere i virksomhedspraktik og løntilskud skal reglerne om forholdstalskrav overholdes. Dette betyder, at det vil være muligt at have 1-2 borgere i opkvalificering i medarbejderkantinen på Ottiliavej. Borgerrepræsentationen har desuden besluttet, at der skal stilles krav om elever, når det er muligt. Det vil således indgå i kravene ved et kantineudbud. Hertil kommer, jævnfør tidligere, at samarbejdsmodellen muliggør, at 20-25 borgere kan indgå i driften af caféen som led i et opkvalificerende tilbud.

Personalet i medarbejderkantinen vil forventeligt komme til at bestå af ca. 8 ansatte. Der er både en lovmæssig og en rent praktisk grænse for, hvor stor en del af kantinepersonalet det giver mening at besætte med borgere i særlige jobordninger.

Det er på den baggrund forvaltningens vurdering, at den bedste og mest omfattende mulighed for borgerinvolvering består i at drive caféen som et opkvalificerende tilbud, hvorved 20-25 borgere kan indgå i driften af borgercaféen på Ottiliavej.

 

Økonomi

Den ændrede opgaveløsning på kantineområdet for de 6 berørte centre forventes at bidrage til en besparelse på 0,5 – 1,0 mio. kr. årligt, svarende til 10-20 pct., såfremt den foreslåede samarbejdsmodel vælges.

Der er en vis usikkerhed om estimatet for besparelsen i forhold til de nuværende udgifter, da kantinen på Ottiliavej vil have en anden karakter, end de ordninger der eksisterer i dag.

Videre proces

Da beslutningen omfatter udlicitering af opgaver, der delvist løses internt i dag, skal beslutningen forelægges Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.

Såfremt forslaget tiltrædes i Borgerrepræsentationen, vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen igangsætte:

  • en proces til afklaring af, hvilke medarbejdere der i dag har opgaver, der relaterer sig til kantinedriften, f.eks. anretning, madlavning, oprydning mv. på de berørte centre. Den proces skal afklare, hvem der er omfattet af reglerne om virksomhedsoverdragelse, og hvilke medarbejdere der evt. kan få andre opgaver på Ottiliavej. Idet reglerne om virksomhedsoverdragelse finder anvendelse, vil forvaltningen inddrage medarbejderne i forhold til selve overdragelsen. Processen for evt. intern omplacering til andre opgaver vil blive udarbejdet i samarbejde med HovedMED.

 

Michael Baunsgaard Schreiber               /Jeppe Bøgh Andersen

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende den nedenfor beskrevne samarbejdsmodel for den samlede kantinedrift på Ottiliavej, hvor der via et udbud vælges en professionel ekstern leverandør til at drive medarbejderkantinen, mens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen selv driver en café som opkvalificerende tilbud for ledige med 20-25 borgere tilknyttet.

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. juni 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Alternativet har en forventning om, at man i udformningen af udbuddet vægter kriterier for social- og klimamæssig ansvarlighed, og altså arbejder med tre bundlinjer, ikke kun den økonomiske.”

 

Til top