Mødedato: 21.01.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes visitation til tilbud efter serviceloven til borgere med sjældne handicap og erhvervet hjerneskade

Se alle bilag
Ankestyrelsen offentliggjorde den 13. november 2015 resultaterne af en undersøgelse af kommunernes praksis af visitation til tilbud efter serviceloven til borgere med sjældne handicap og erhvervet hjerneskade, som Københavns Kommune har deltaget i. Formålet med undersøgelsen er at give myndighederne, i særdeleshed kommunerne, kvalificerede råd og meldinger om både gode og dårlige forhold i sagsbehandlingen og afgørelserne. Socialforvaltningen har i 8 ud af 9 sager truffet korrekte afgørelser svarende til ca. 89 procent af sagerne. Socialforvaltningen ligger således en del højere end landsgennemsnittet for korrekte afgørelser på 60 %.  

Indstilling

Indstilling om, 

    1. at resultaterne af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes visitation til tilbud efter servicelovens til borgere med sjældne handicap og erhvervet hjerneskade tages til efterretning, jf. bilag 1.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Ankestyrelsen har udarbejdet en praksisundersøgelse om kommunernes visitation til tilbud efter serviceloven til borgere med sjældne handicap og erhvervet hjerneskade, som Københavns Kommune har deltaget i. 

Ankestyrelsen har i praksisundersøgelsen gennemgået og vurderet 98 sager fra 24 kommuner, heraf 9 sager fra Københavns Kommune fra Socialforvaltningens Borgercenter Handicap.

Resultatet af praksisundersøgelsen forelægges Borgerrepræsentationen, da disse undersøgelser i henhold til retssikkerhedslovens § 79 a skal behandles på et møde i kommunalbestyrelsen i de kommuner, der har deltaget i undersøgelsen. Forpligtigelsen til den politiske behandling skal være med til at sikre politisk fokus og ansvar for sagsbehandlingen i kommunerne.
 

Løsning

Ankestyrelsen vurderer, at Socialforvaltningen generelt lever op til anbefalingerne. Ankestyrelsen har vurderet, at Socialforvaltningen i 8 ud af de 9 sager, som kommunen har medvirket med, har truffet en helt korrekt afgørelse svarende til ca. 89 procent af sagerne, og forvaltningens afgørelser ligger således væsentligt bedre end niveauet på landsplan. Ankestyrelsen har vurderet, at Socialforvaltningen i én af sagerne kun havde truffet en delvis korrekt afgørelse. Sagen ville derfor være blevet delvist hjemvist.  Den ene sag i forvaltningen, som Ankestyrelsen fandt kun var afgjort delvist korrekt, falder ind under en af Ankestyrelsens generelle anbefalinger på baggrund af undersøgelsen, jf. anbefaling nr. 2 under oveskriften "bevilling af hjælp", som er gengivet neden for. Forvaltningen manglede at tage stilling til, om borgeren også kunne tilkendes et § 104 aktivitets- og samværstilbud, og manglede således at foretage en helhedsvurdering af borgerens behov.

Forvaltningen har gennemgået de enkelte sager og er enig med Ankestyrelsen i deres vurdering af sagerne. Den konkrete sag, som Ankestyrelsen vurderer ikke er afgjort korrekt, er blevet sendt tilbage til genoptagelse. Det er dog forvaltningens vurdering, at forvaltningen generelt foretager en helhedsvurdering af borgerens behov, men at der er sket en enestående fejl i den konkrete sag.

Kommunerne træffer samlet set korrekte afgørelser i 60 procent af sagerne. 40 procent af sagerne, svarende til 39 sager, er ikke i overensstemmelse med lovregler og praksis. Disse 39 sager ville være blevet ændret eller hjemvist, hvis de havde været klagesager. I de 39 sager, som ikke er i overensstemmelse med regler og praksis, har problemet typisk været mangelfulde oplysninger om borgerens helbredsmæssige forhold og utilstrækkelig præcisering af den hjælp, kommunerne har tildelt.

Ankestyrelsens anbefalinger på baggrund af undersøgelsen

Ankestyrelsen er i relation til offentliggørelsen af undersøgelsen kommet med en række anbefalinger, som vedrører samtlige kommuner i landet. Som nævnt oven for, er det kun anbefaling 2 om at foretage en helhedsorienteret indsats under "bevilling af hjælp", som Socialforvaltningen i en enkelt sag ikke havde levet op til.

Bevilling af hjælp

  1. Kommunerne skal tilrettelægge hjælpen ud fra den enkeltes borgers behov og forudsætninger og i samarbejde med borgeren.
  2. Kommunerne skal være opmærksomme på en helhedsorienteret indsats, som kan understøtte den enkeltes mulighed for en mere selvstændig tilværelse.
  3. Kommunerne skal sikre, at borgernes helbredsforhold, ressourcer og kompetencer afklares og tage stilling til indholdet i tilbuddet, som kan afhjælpe borgerens funktionsevnenedsættelse, inden kommunerne bevilger hjælpen.
  4. Kommunerne skal sikre sig, at der er tilstrækkelige oplysninger til at kunne foretage en konkret og individuel vurdering af, hvilket indhold hjælpen skal have, for at kunne kompensere for borgerens funktionsevnevurdering.

Botilbud og personkreds

  1. Kommunerne skal sikre sig, at hjælpen i botilbuddet matcher borgerens behov.
  2. Kommunerne skal være opmærksomme på, at hvis borgeren ikke kan give informeret samtykke til optagelse i en bestemt boform, skal magtanvendelsesbestemmelserne iagttages.
  3. Kommunerne skal sørge for, at der er de nødvendige tilbud efter serviceloven.

Særlige sagsbehandlingsregler

  1. Kommunerne skal i højere grad oplyse borgeren om hvilke faktiske oplysninger, der ligger til grund for afgørelsen.
  2. Kommunerne skal sikre sig, især ved bevilling af botilbud, at de anvender lovgivningen og den udmeldte praksis fra Ankestyrelsen korrekt.
  3. Kommunen skal sikre sig, at der foretages løbende opfølgning af sagen til vurdering af hjælpebehovet, og at denne kompetence ikke delegeres til for eksempel botilbuddet.
  4. Kommunerne bør på grund af dokumentationskrav i højere grad overveje hensigtsmæssigheden af at udarbejde skriftlige afgørelser, selvom der ikke er et sådant krav efter lovgivningen.

Forvaltningen vil sende Ankestyrelsens anbefalinger på baggrund af undersøgelsen til Borgercentrene til opmærksomhed i den fremadrettede sagsbehandling.

Økonomi

Sagen har ikke økonomiske konsekvenser.

 

Anette Laigaard/

                                                      Eva Stokbro Jensen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget at anbefale over for Borgerrepræsentationen,

  1. at tage resultaterne af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes visitation til tilbud efter servicelovens til borgere med sjældne handicap og erhvervet hjerneskade til efterretning, jf. bilag 1.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den  16. december 2015

Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev anbefalet overfor Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. januar 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top