Mødedato: 21.01.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Sikre Skoleveje 2015 ved Kildevældsskolen, Lergravsparkens Skole, Den Grønne Friskole, Peder Lykke Skole, Tagensbo Skole, Vigerslev Allé Skole og Korsager Skole

Se alle bilag

Med henblik på at etablere sikre skoleveje ved flere københavnske skoler skal der tages stilling til et projektforslag og frigivelse af en anlægsbevilling.

Indstilling

Indstilling om,

1. at der frigives en anlægsbevilling på 3,8 mio. kr. til anlæg af initiativer, jf. bilag 3. Bevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016, jf. Økonomiafsnittet,

2. at der frigives en anlægsbevilling på 3,2 mio. kr. til anlæg af andre sikre skolevejs-initiativer inden for projektets ramme som beskrevet i indstillingen. Bevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016, jf. Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

Problemstilling

I forbindelse med Budget 2015 (Borgerrepræsentationens møde den 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der med ”Et København med stærke skoler” afsat 10,0 mio. kr. til at etablere trygge og sikre skoleveje og nærmiljøer omkring Københavns skoler, herunder til nødvendige foranstaltninger på Slotsherrensvej som konsekvens af ændringer i skoledistriktet mellem Husum Skole og Kirkebjerg Skole.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet en liste med driftsnære initiativer til at sikre trygge skoleveje ved syv skoler, der umiddelbart kan anlægges uden ekstern projektering. Samtidig vil forvaltningen arbejde videre på initiativer, der skal projekteres af en ekstern rådgiver.

Der skal tages stilling til et projektforslag og frigivelse af midler til anlæg af de driftsnære initiativer og til frigivelse af midler til senere anlæg af de resterende initiativer udført af eksterne rådgivere.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet en liste med initiativer, der skal skabe sikre skoleveje omkring de syv neden for nævnte skoler:

  • Kildevældsskolen, jf. bilag 3A-C
  • Lergravsparkens Skole og Den Grønne Friskole, jf. bilag 3D
  • Peder Lykke Skole, jf. bilag 3E-F
  • Tagensbo Skole, jf. bilag 3G-H
  • Vigerslev Allé Skole, jf. bilag 3I
  • Korsager Skole, jf. bilag 3J

Bilag 1 viser hvor i byen, de syv skoler ligger, mens bilag 2 viser de nuværende forhold omkring skolerne.

Hovedgrebene i at sikre skolevejene består i at etablere bump, sideheller, cykelbaner, signalanlæg og krydsningspunkter, jf. bilag 3. Initiativerne vil forbedre trafiksikkerheden og trygheden for skolebørnene, idet de er med til at nedsætte hastigheden for bilister, sikre bedre oversigtsforhold, skabe bedre krydsningsmuligheder og forbedre forholdene for cyklister.

Disse driftsnære initiativer er mindre komplekse og kan anlægges uden ekstern projektering.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder sideløbende med at vurdere og prioritere andre sikre skolevejs-initiativer inden for projektets ramme. Disse forslag vil forudsætte ekstern projektering, og forvaltningen vil fremlægge konkrete projektforslag til beslutning i Teknik- og Miljøudvalget i foråret 2016.

Idet der ikke som forventet er sket forandringer i skoledistrikterne ved Kirkebjerg og Husum Skoler, er der ikke foreslået initiativer ved disse skoler indeholdt i denne projektpakke.

Konsekvensen for parkering og træer
Projektforslagene i bilag 3 indebærer ikke konsekvenser for parkering eller for træer. I forbindelse med fremlæggelse af konkrete projektforslag for de resterende initiativer, der skal udføres af eksterne rådgivere, vil forvaltningen redegøre for eventuelle konsekvenser for parkeringspladser og træer.

Høring
Listen over initiativer i bilag 3 er udarbejdet i et samarbejde mellem de oven for nævnte skoler, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Lokaludvalgene er ikke hørt om forslagene i bilag 3, da der er tale om få mindre og driftsnære anlæg.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at fremkommeligheden for busser ikke vil blive påvirket af initiativerne i bilag 3. De evt. nødvendige signalændringer vil være minimale.

Der forventes at komme samtykke fra politiet, som det kræves for, at de foreslåede initiativer i bilag 3 kan gennemføres.

Økonomi

I forbindelse med ”Et København med stærke skoler” i Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O, og Ø) blev der afsat 10,0 mio. kr. til at etablere trygge og sikre skoleveje og nærmiljøer omkring Københavns skoler. Af de 10,0 mio. kr. er 3,0 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet. Af de stjernemarkerede midler er 2,0 mio. kr. øremærket til undervisning og adfærdskampagner, og 1,0 mio. kr. er øremærket til interne udgifter og ekstern rådgivning i forbindelse med de anlægsprojekter, der skal projekteres, inden de bliver anlagt.

Med denne indstilling ønskes 3,8 mio. kr. frigivet til anlæg af initiativerne i bilag 3 samt 3,2 mio. kr. til de resterende initiativer, der skal udføres af eksterne rådgivere. De 7,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016, se også tabellen nedenfor:

Tabel 1. Anlægsbevilling – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2016 p/l)

År 2016

I alt

TMU

Sikre skoleveje Budget 2015, bilag 3.

3400 - Ordinær anlæg

2.28.23.3

3.800

3.800

TMU

Sikre skoleveje Budget 2015, anlæg af resterende initiativer

3400 - Ordinær anlæg

2.28.23.3

3.200

3.200

I alt

-

-

-

7.000

7.000

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2015 p/l)

2016

I alt

Ekstern rådgivning

0

0

Interne udgifter

0

0

Anlæg af initiativerne i bilag 3

3.800

3.800

Anlæg af resterende initiativerne

3.200

3.200

I alt

7.000

7.000

Det forventes, at anlægsprojekterne vil påvirke Teknik- og Miljøforvaltningens driftsøkonomi marginalt.

Videre proces

Anlæg af initiativer i bilag 3 forventes igangsat 1. april 2016. Projektforslag for de resterende initiativer fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse i foråret 2016.

 

Pernille Andersen

                                                                  /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget i bilag 3 danner grundlag for anlæg. 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.   at der frigives en anlægsbevilling på 3,8 mio. kr. til anlæg af initiativer, jf. bilag 3. 
          Bevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 
          2016, jf. Økonomiafsnittet.

    3.   at der frigives en anlægsbevilling på 3,2 mio. kr. til anlæg af andre sikre skolevejs-initiativer 
          inden for projektets ramme som beskrevet i indstillingen. Bevillingen skal frigives på 
          Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016, jf. Økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. november 2015

1. at-punkt blev godkendt.

2. og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. januar 2016

 Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top