Mødedato: 20.09.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til Kommuneplanstrategi 2018 - Verdensby med ansvar

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende ’Forslag til Kommuneplanstrategi 2018 – Verdensby med ansvar’ i en 8 ugers offentlig høring. Kommuneplanstrategien er en strategi for udviklingen af København i årene frem til 2031.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at det godkendes, at ’Forslag til Kommuneplanstrategi 2018 - Verdensby med ansvar’ sendes i en 8 ugers offentlig høring,
  2. at københavnerdialogen om 'Forslag til Kommuneplansstrategi 2018 - Verdensby med ansvar' tages til efterretning.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal i henhold til Planlovens § 23 A i første halvdel af valgperioden offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen.

Kommuneplanstrategien er Borgerrepræsentationens vurdering af byens udvikling og strategien for udviklingen af København i årene frem til 2031. Samtidig besluttes med kommuneplanstrategien en fuld revision af Kommuneplan 2019, som lægger rammerne for planlægningen af byens fysiske udvikling.

Planloven fastsætter desuden, at planstrategien skal sendes i en offentlig høring og at Kommunalbestyrelsen derefter skal tage stilling til de bemærkninger, der er kommet frem, og beslutte, om der skal ændres i den offentliggjorte strategi.

Løsning

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med kommunens øvrige seks fagforvaltninger og på grundlag af bl.a. tre tematiske fagseminarer samt to interessentmøder med byens universiteter, erhvervsliv, forskere og fagfolk m.fl. udarbejdet et forslag til Kommuneplanstrategi 2018.

Intern høring

I perioden 24. april til 19. juni 2018 har Forslag til Kommuneplanstrategi 2018 været i en 8 ugers intern høring, hvor kommunens seks fagudvalg, 12 lokaludvalg samt Københavns Kommunes Udsatteråd, Ældreråd, Ungeråd, Handicapråd og Frivilligråd er blevet hørt. Under den interne høring har Økonomiforvaltningen deltaget i møder med fagudvalgene, lokaludvalgene samt de fem råd i den udstrækning, der var interesse for dette.

Alle høringssvar er behandlet i en hvidbog (bilag 1) og har resulteret i 106 foreslåede ændringer til Forslag til Kommuneplanstrategi 2018.

Ændringerne jf. høringssvar adresserer bl.a.:

  1. at Københavns udfordring mht. stigende boligpriser, som især rammer borgere med lav betalingsevne, skærpes ift. at sikre boliger i forskellige størrelser og prisklasser – jf. høringssvar fra bl.a. Socialudvalget, Udsatterådet, Ungerådet samt flere lokaludvalg

  2. at fokus på at skabe multifunktionelle løsninger i de kommunale faciliteter skærpes, herunder at det offentlige byggeri, som fx skoler, daginstitutioner, kultur- og fritidsfaciliteter, tænkes ind som lokalt mødested, til brug henover døgnet – jf. høringssvar fra bl.a. Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget samt flere lokaludvalg

  3. at dilemmaet med stigende turisme og byens hverdagsliv balanceres – jf. høringssvar fra bl.a. Indre By Lokaludvalg, Nørrebro Lokaludvalg samt flere lokaludvalg

  4. at god adgang til vandet og rekreative grønne områder i København tydeliggøres, i takt med den stigende befolkningstilvækst som samtidig forudsætter fortætning af byen – jf. høringssvar fra bl.a. Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Sundhed- og Omsorgsudvalget samt flere lokaludvalg

  5. at der er blik for at byrum, kollektiv trafik og offentlige bygninger gøres fysisk tilgængeligt for alle – også for byens ældre, borgere med gangbesvar og borgere med fysiske eller psykiske handicap – jf. høringssvar fra bl.a. Sundhed- og Omsorgsudvalget, Socialudvalget, Handicaprådet, Frivilligrådet, Ældrerådet samt flere lokaludvalg

  6. at det er specificeret, at offentligt byggeri skal sikre, at byen rummer gode fysiske rammer for børn og unge i et 0-18 års perspektiv – jf. høringssvar fra bl.a. Børne- og Ungdomsudvalget samt flere lokaludvalg

  7. at samarbejdet på tværs af folkeskoler, vidensinstitutioner og virksomheder skærpes for bl.a. at skabe de bedste forudsætninger for job efter endt uddannelse samt inspirere byens børn og unge til fremtidens jobs – jf. bl.a. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

En række høringssvar har omhandlet revisionen af kommuneplanen og vil blive vurderet i arbejdet med Forslag til Kommuneplan 2019.

Offentlig høring

Såfremt Borgerrepræsentationens godkender Forslag til Kommuneplanstrategi 2018 den 20. september 2018, gennemføres en 8 ugers offentlig høring. En københavnerdialog, hvor især københavnerne, men også andre aktører i byen, inviteres til at deltage i en bred dialog om byens udvikling med udgangspunkt i Forslag til Kommuneplanstrategi 2018. Dialogen med københavnerne fungerer derfor også som en tidlig inddragelse af københavnerne forud for revisionen af Kommuneplan 2019.

Københavnerdialogen vil især ske via en række aktiviteter, som samlet under titlen ’#københavnersnak’, skal skabe fysiske såvel som digitale samtaler, dialog og debat om Københavns udvikling;

  1. fem fællesmiddage med københavnerne i eksisterende folkekøkkener rundt om i byen, hvor byens udvikling sættes til debat – i et personligt perspektiv.

  2. fem pop up debatter i forskellige byrum rundt om i byen, hvor københavnere og politikere sætter byens udvikling til debat - i et samfundsmæssigt perspektiv

  3. kampagnen ’#københavnersnak’ på sociale medier, som via en Tænketank bestående af fem kendte københavnere, der alle har en holdning til byens udvikling og en stor følgerskare på sociale medier, når ud til de målgrupper, som ellers ofte er fraværende i lignende processer.

  4. fællesmiddage og møder med relevante professionelle aktører for Københavns udvikling, herunder byggebranchen og kulturinstitutionerne.

  5. presseindsats og PR vedrørende dialogprocessen, herunder en fælles borgmesterkronik som bringes i et landsdækkende medie, digitale bannere samt PR på plakatsøjler i byrum.

  6. lokale debatter afholdt af lokaludvalgene. Økonomiforvaltningen er i dialog med Lokaludvalgene, som er inviteret til at sætte Kommuneplanstrategi 2018 til debat i et lokalt perspektiv    

Medlemmerne af Borgerrepræsentationen inviteres til, at tage aktiv del i københavnerdialogen i såvel fællesmiddage, pop-up debatter og via deltagelse i kampagnen ’#københavnersnak’ på de sociale medier.

Den offentlige høring vil tage udgangspunkt i Københavns Kommunes principper for inddragelse jf. initiativet ’Sammen om byen’.

Københavnernes holdninger og ønsker for byens udvikling indarbejdes i kommuneplanstrategien i et særskilt afsnit og hvor det i øvrigt i kommuneplanstrategien måtte være relevant. Økonomiforvaltningen udarbejder en hvidbog, der resumerer den offentlige debat og tager stilling til de indkomne høringssvar. Hvidbogen fremlægges sammen med ’Kommuneplanstrategi 2018 – Verdensby med ansvar’ for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen primo 2019 til endelig vedtagelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kommuneplanstrategien og resultatet af den offentlige høring er, sammen med en række analyser, udgangspunktet for revisionen af kommuneplanen. Forslag til Kommuneplan 2019 vil blive fremlagt til politisk behandling i første halvår af 2019 med offentlig høring og endelig vedtagelse ultimo 2019.

 

Peter Stensgaard Mørch                          /Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det godkendes, at ’Forslag til Kommuneplanstrategi 2018 - Verdensby med ansvar’ sendes i en 8 ugers offentlig høring,
  2. at københavnerdialogen om 'Forslag til Kommuneplansstrategi 2018 - Verdensby med ansvar' tages til efterretning.  

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2018

 

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Et medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F og V.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: O.

 

 

Enhedslisten, Alternativet og SF afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten, Alternativet og SF kan se, at forvaltningen har fravalgt en del forslag fra den interne høringsprocessen og ønsker frem imod behandlingen i Borgerrepræsentationen at formulere ændringsforslag til Kommuneplanstrategien, der bl.a. fremmer: 1) En grønnere by - herunder grøn transport. 2) Muligheder for billigere boliger gennem: mere fleksible boligstørrelser, flere almene boliger, mulighed for at stille lavere parkeringskrav, 3) Bevarelse og skabelse af produktionsvirksomheder i København 4) Øget tilgængelig i byen samt 5) Sikring af kreativ udfoldelse, rekreative arealer og sikring af kulturelle tilbud i byen.”

 

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkninger:

 

”Vi mener, at der mangler at blive indarbejdet en vision om Metro til alle bydele, så alle københavnere kommer til at bo i gåafstand fra en Metrostation.”

 

”Vi mener, at der bør indarbejdes en plan for parkeringspladser til københavnerne, så der ikke i nogen bydele er en belægningsprocent på over 95.”

 

”Vi mener, at der skal indarbejdes til- og frakørsler til en havnetunnel.”

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav endvidere følgende protokolbemærkning:

 

”For os konservative er det vigtigt, at der i den kommende kommuneplan tages højde for det stigende indbyggertal. Der bør være boliger i alle størrelser og prisklasser. Der bør skabes plads til mere infrastruktur - gerne med Metrobetjening af alle bydele og med mere trafik lagt ned under jorden, herunder også en havnetunnel. Vi finder, at mængden af almene boliger på 20 procent af boligmassen bør være tilstrækkelig. Vi mener ikke, at fortætning er en kvalitet i sig selv. Der skal være fokus på at skabe rekreative arealer - både naturarealer og idrætsfaciliteter, der svarer til en by med flere indbyggere.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2018

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:                   

 

ÆF1

”Side 13 under afsnittet “Stigende ulighed og udfordret sammenhængskraft”. “Der er store forskelle på indkomst” tilføjes: ”sundhedstilstand og gennemsnitlig levealder.””

 

ÆF2

”Side 30 i afsnittet “Skab plads til mange nye boliger” tilføjes:

”Der er i særlig grad behov for etablering flere mindre almene lejeboliger til unge og til ældre i København. Det skal gøres lettere for almene boligselskaber at fortætte med etablering af nye og mindre almene ungdoms- og ældreboliger på deres grunde, og hvor f.eks. kravene til antal parkeringspladser pr. bolig skal være væsentligt lavere.””

 

ÆF3

”Side 31. Afsnittet ”Byg blandet by og skab variation i boligbyggeriet” tilføjes: Der skal ske en spredning af nye hotelbyggerier over København, så enkelte bydele ikke overbelastes og udvikler en karakter af turistenklaver, men tilrejsende tværtimod får mulighed for at overnatte i hele København.”

 

ÆF4:

”Side 32-33 under afsnittet ”En grøn, sund og bæredygtig by” ændres det nuværende trafikmål: “Fordeling af den kørende trafik i København med mindst 1/3 på cykel, mindst 1/3 med kollektiv trafik og højst 1/3 med bil” til: “KBH 2025 Klimaplanens målsætning om, at mindst 75 % af alle ture foregår i gang, på cykel eller i kollektiv trafik i 2025.””

 

ÆF5:

Side 35. Lige efter overskriften: “Skab gode rammer for fritidsliv og fællesskab” indføjes: ”København har i dag et alvorligt efterslæb i forhold til resten af landet, når det handler om borgernes adgang til idrætsfaciliteter og rekreative områder, som skal afhjælpes i forbindelse etablering af nye byområder.””

 

ÆF6:

”Side 36, efter afsnittet: “Giv plads til forskellige virksomheder ... Og der skal være plads til både de store virksomheder, hvor et domicil er den bedste ramme for virksomhedens udfoldelse og til mindre virksomheder og start-ups med behov for fleksible samt nye typer af kontorer og arbejdsfællesskaber. Tilføjes: ”Det er afgørende, at der også i fremtiden er produktionsvirksomheder i København inden for områder som f.eks. fødevarer, håndværk og letindustri. I eksisterende byområder skal det sikres, at produktionsvirksomheder kan fortsætte deres drift, og i de nye byområder skal der også indtænkes arealer til produktionsvirksomhed.”” 

 

ÆF7:

”Side 38 de sidste fem linjer i afsnittet “Styrk København ved..” erstattes af følgende afsnit: “En langsigtet satsning på Københavns Hovedbanegård som knudepunkt for fjerntrafikken til hele Europa vil sikre turister bekvem adgang til byen, københavnerne adgang til familie og venskaber i andre lande og erhvervslivet muligheder for stærke udenlandske relationer. Det vil samtidig gøre det muligt at nedbringe klimabelastningen fra flytrafik.””

 

ÆF8:

”Side 39, under overskriften “Gør København til..” skal nedenstående afsnit erstatte de første tre linjer: “Københavns Kommune vil i dialog med staten sikre, at København anvender sit fulde potentiale som lokomotiv i en national omlægning til mindre klimabelastende og mere bæredygtig forsyning og forbrug.””

 

ÆF9:

”Side 39 tilføjes ny punkt: ”Sikre københavnernes drikkevand mod forurening.”

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 26 stemmer imod 17. 10 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

Følgende undlod at stemme: B og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 27 stemmer imod 17. 10 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

Følgende undlod at stemme: B og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 27 stemmer imod 17. 10 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

Følgende undlod at stemme: B og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev forkastet med 26 stemmer imod 17. 10 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

Følgende undlod at stemme: B og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF5) blev forkastet med 27 stemmer imod 17. 10 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

Følgende undlod at stemme: B og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF6) blev forkastet med 27 stemmer imod 17. 10 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

Følgende undlod at stemme: B og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF7) blev forkastet med 27 stemmer imod 17. 10 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

Følgende undlod at stemme: B og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF8) blev forkastet med 26 stemmer imod 16. 10 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

Følgende undlod at stemme: B og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF9) blev forkastet med 26 stemmer imod 11. 15 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

Følgende undlod at stemme: Å, B og F.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 49 stemmer imod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.

Imod stemte: C og I.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte følgende protokolbemærkning:

Kommuneplanstrategien er en vigtig anledning til debat og dialog om Københavns udvikling. Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Konservative er derfor enige om ikke at stille ændringsforslag til Kommuneplanstrategien, før udkastet til Kommuneplanstrategi har været i høring blandt borgere, organisationer, virksomheder og andre interessenter. Det sker i respekt for høringsfasen. Når denne er afsluttet, vil partierne hver især fremlægge deres forslag til den endelige Kommuneplanstrategi.

 

Alternativet fremsatte følgende protokolbemærkning:

”For at sikre helhedsorienteret og bæredygtig fremgang i kommunen ønsker Alternativet, at der som succeskriterier i kommuneplansstrategien indarbejdes tre bundlinjer, således at man kigger på udviklingen på parametrene livstilfredshed og fællesskaber (den sociale bundlinje), biodiversitet og drivhusgasudledning (den miljømæssige bundlinje) samt lighed og beskæftigelse (den økonomiske bundlinje). Fremgang på disse parametre skal være målsætning for fremgang fremfor den selvmodsigende målsætning om ”bæredygtig vækst”.

 

Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning:

Enhedslisten vil også lytte til synspunkter i høringerne, det forhindrer os ikke i at påvirke udkastet der sendes i høring.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra udvalgsbehandlingen:

”Vi mener, at der mangler at blive indarbejdet en vision om Metro til alle bydele, så alle københavnere kommer til at bo i gåafstand fra en Metrostation.”

”Vi mener, at der bør indarbejdes en plan for parkeringspladser til københavnerne, så der ikke i nogen bydele er en belægningsprocent på over 95.”

”Vi mener, at der skal indarbejdes til- og frakørsler til en havnetunnel.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte endvidere deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”For os konservative er det vigtigt, at der i den kommende kommuneplan tages højde for det stigende indbyggertal. Der bør være boliger i alle størrelser og prisklasser. Der bør skabes plads til mere infrastruktur - gerne med Metrobetjening af alle bydele og med mere trafik lagt ned under jorden, herunder også en havnetunnel. Vi finder, at mængden af almene boliger på 20 procent af boligmassen bør være tilstrækkelig. Vi mener ikke, at fortætning er en kvalitet i sig selv. Der skal være fokus på at skabe rekreative arealer - både naturarealer og idrætsfaciliteter, der svarer til en by med flere indbyggere.”

Til top