Mødedato: 20.09.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag fra Københavns Ungeråd om etablering af mobile enheder med rådgivning til udsatte unge – ’Ungelancen’

Københavns Kommune har et ungeråd, som kommunens forvaltninger og udvalg samarbejder med, med henblik på at inddrage unges perspektiver på forvaltningernes kerneopgaver og kvalificere de politiske beslutninger. Ungerådet består af 35 unge i alderen 12-20 år bosiddende i Københavns Kommune. I forbindelse med etableringen af Ungerådet godkendte Borgerrepræsentationen den 21. september 2017 Ungerådets vedtægter, som fastslår, at Ungerådet inden for hver valgperiode kan sende op til fire indstillinger til Københavns Kommunes Borgerrepræsentation med anmodning om behandling.

 

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger samt Københavns Ungeråd at udarbejde et forslag til politisk behandling, der belyser mulighederne for at etablere en toårig forsøgsordning, hvor københavnere i alderen 14-24 år med lette og mellemsvære udfordringer tilbydes let og hurtig hjælp gennem mobile enheder (rullende rådgivning). Forslaget skal også redegøre for de økonomiske konsekvenser samt forslag til finansiering.

(Københavns Ungeråd)

Motivation

Når man som ung får ondt i livet, kan det være svært at række ud efter hjælp. Der kan være flere barriere, der gør det vanskeligt, at nå den rette bistand – fx geografi, manglende kendskab til hjælpeinstanser og manglende fortrolighed ift. at kontakte hjælpeinstansen.

På den baggrund foreslår Københavns Ungeråd en mobil enhed - ’Ungelancen’ - der er inspireret af sociolancen (indsats under Socialforvaltningen, hvor et køretøj bemandet med en socialfagligmedarbejder og en sundhedsfagligmedarbejder hjælper socialt udsatte borgere).

Intentionen med Ungelancen er at give unge i alderen 14-24 år med lette og mellemsvære udfordringer let og hurtig adgang til hjælp. Udfordringerne kan fx være problemer med skole, venner eller familie, problemer med alkohol, hash, stoffer eller anden afhængighed, at man føler sig syg eller synes, dagligdagen er uoverskuelig, er kriminalitetstruet eller lignende. Etablering af Ungelancen skal afstemmes med eksisterende initiativer i psykiatrien, socialforvaltningen og på folkeskolerne mm., som retter sig mod denne gruppe børn og unge.

Ungerådet forestiller sig, at den mobile enhed kan have form af tidligere ambulancer eller ombyggede cykler, som tilkaldes via en app-funktion. Hjælpen består af rådgivning, hvor den unge befinder sig. Det er tanken, at rådgiveren vurderer, om den akutte rådgivning skal følges op med yderligere hjælp.

Som led i at belyse mulighederne, kan det være relevant at undersøge grundlaget for et samarbejde med Headspace (anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år) ift. rekruttering af rådgivere (frivillige eller lønnede medarbejdere) samt et samarbejde med sociolancen, som har erfaring med udgående rådgivning. Der kan endvidere være gode erfaringer at hente i et bus-projekt, som tidligere er forestået af Psykiatrifonden samt Røde Kors.

Forslagets succes afhænger af, at målgruppen har det fornødne kendskab til ’Ungelancen’, hvorfor en kommunikationsindsats vil være påkrævet. I forhold til at redegøre for de økonomiske konsekvenser af forslaget, vil det derfor være relevant at beregne udgifter til hhv. drift, administration, udvikling og drift af en digital platform samt PR.   

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2018

Et forslag fra Socialdemokratiet om at henvise indstillingen til Socialudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Liberal Alliance kan ikke bakke op om en Ungelance, der skal trøste unge med kærestesorger, lektiehjælp og øv-dage. Er der tale om svære udfordringer i hjemmet og tilværelsen med psykisk sygdom, misbrug og vold, kan Ungelancen have en berettigelse, såfremt at disse opgaver ikke allerede varetages af Socialforvaltningen, som de bør”.

Til top