Mødedato: 20.09.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2019/2020 - efter høring

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag om ændring af skoledistrikter efter, at forslagene har været i høring.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at det for skoleindskrivningen 2019/2020 gælder, at karré 39003B i rode 390 flyttes fra Ørestad Skole til Kalvebod Fælled Skole.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 2. maj 2018 at sende forslag til skoledistriktsændringer i Bispebjerg og i Ørestad på Amager i høring. Derudover sendte udvalget også mulige fremtidige forslag til skoledistrikter i høring.

Løsning

Ved høringsfristens udløb er der indkommet 64 høringssvar. Afsendergruppen består i hovedparten af beboere og forældre til børn i de berørte områder, men indeholder også henvendelser fra lokale vejlaug, skolebestyrelser, lokaludvalg, forældreforeninger og Ungerådet KBH. Herudover har en 5.-klasses elev fra Skolen i Sydhavnen indsendt et høringssvar.

Alle høringssvar fremgår af bilag 2 og resuméer af høringssvarene fremgår af bilag 3.

Forvaltningen foreslår, blandt andet på baggrund af høringssvarene, at oprette et skoledistrikt nu for den nye skole på Sluseholmen i Sydhavnen og flytte en del af Carlsberg Byen fra Vesterbro Ny Skole til Bavnehøj Skole. Sydhavnen og Carlsberg sendes på ny i høring, da det foreslås, at ændringerne er gældende fra indskrivningen 2019/2020 og ikke som en fremtidig mulig løsning.

Bispebjerg

Forvaltningen foreslog at flytte rode 304, da det blev anset som den løsning, der ved afvejning af samtlige principper for ændring af skoledistrikter afhjalp kapacitetspresset på Utterslev Skole tilstrækkeligt, ville give de sikreste nye skoleveje, og også havde en tilfredsstillende socioøkonomisk balance. Samtidig ville løsningen resultere i flere elever til Grøndalsvængets Skole, der lige nu har overkapacitet, ved at flytte rode 297 og 298 fra Tagensbo til Grøndalsvængets Skole.

Blandt beboere og forældre er der fra flere modstand mod at flytte rode 304 fra Utterslev Skole til Tagensbo Skole. Flere beboere i og omkring vejlauget DoReMe har afgivet høringssvar, og de skriver bl.a., at der er i deres vejlaug er et stærkt sammenhold og nabofællesskab, som er med til at løfte området og øge trygheden. De skriver, at flere børnefamilier bliver boende nu og vælger den lokale folkeskole, Utterslev Skole. Det forventes, at en flytning af rode 304 vil have en negativ indflydelse på både beboersammensætning i lokalområdet, fællesskabet i vejlauget og den positive udvikling, som området er i. Flere mener desuden, at forslaget strider imod principperne om ændring af skoledistrikter – bl.a. hvad angår trafiksikkerhed, forældres forventninger og en blandet elevsammensætning. Endelig frygtes det, at mange ressourcestærke børnefamilier igen vil fravælge eller fraflytte området eller vælge privatskoler frem for folkeskoler.

Utterslev Skoles skolebestyrelse er for det fremlagte forslag, hvor Utterslev afgiver rode 304 til Tagensbo – primært fordi en omlægning er nødvendig for at kunne løse skolens kapacitetsudfordringer. Tagensbo Skoles skolebestyrelse bakker også op om forslaget, men påpeger, at ændringen kræver fokus på at skabe sikre skoleveje for de nye elever, samt at ændringen kan medføre en mindre blandet elevsammensætning. Samme holdning deles af Forældreforeningen og Bispebjerg Lokaludvalg. Skolebestyrelsen på Grøndalsvængets Skole indstiller til, at kommunen ser på en mere jævn fordeling af elever med belastet social baggrund samt fordelingen af tosprogede elever. Bellahøjs skolebestyrelse er positive overfor et større distrikt, men ønsker at man tænker i at hæve skolens socioøkonomiske niveau. Dette ser de ikke ske ved det alternative forslag, hvor rode 297 og 298 flyttes til Bellahøj.

Der er flere høringssvar, der peger på, at løsningen hvor Utterslev Skole afgiver noget af rode 279, kan være en bedre løsning end den, forvaltningen indstiller. Bispebjerg Lokaludvalg, skolebestyrelsen på Bellahøj Skole og andre peger på, at dette forslag i højere grad tager højde for den socioøkonomiske balance mellem skolerne. Der er dog også beboere i rode 279, der er imod forslaget, og som har indvendinger, der bl.a. har at gøre med skolevejen til Bellahøj Skole, hvor børnene skal krydse Hareskovvej, som er en stor vej.

Forvaltningen har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen undersøgt mulighederne for, hvordan der kan etableres en sikker skolevej på tværs af Hareskovvej. Det synes dog ikke muligt på tilfredsstillende vis, og selvom løsningen, hvor noget af rode 279 flyttes fra Utterslev Skole til Bellahøj Skole, giver mere socioøkonomisk blandede skoler i området, skal det være sikkert for børnene at komme til skolen. Derfor kan forvaltningen ikke anbefale denne løsning.

Forvaltningen foreslår derfor at fastholde det oprindelige forslag, hvor rode 304 flyttes fra Utterslev Skole til Tagensbo Skole og rode 297 og 298 flyttes til Grøndalsvængets Skole.

Amager

Den løsning, som forvaltningen har foreslået, er den, der ud fra en kapacitetsmæssig betragtning og en geografisk betragtning ses som mest hensigtsmæssig. Det er en udfordring, at Ørestad City/Syd er udformet, som det er tilfældet. Nogle børn vil uanset skoledistrikternes udformning - givet placeringen af skoler - ikke vil være tilknyttet den skole, der ligger tættest på, hvor de bor. Samtidig har det været nødvendigt at flytte en betydelig del af Ørestad Skoles distrikt for at afhjælpe kapacitetsudfordringerne på Ørestad Skole.

Skolebestyrelsen ved Kalvebod Fælled Skole argumenterer for en mere langsigtet løsning, end den forvaltningen har foreslået. Skolebestyrelsen foreslår, at der på nuværende tidspunkt oprettes et skoledistrikt til den skole, der er planlagt på Hannemanns Allé. Skolebestyrelsen påpeger, at hvis distriktet oprettes nu, vil de klasser fra Kalvebod og Ørestad Skole kunne starte på den nye skole og evt. holde til på Kalvebod Fælled Skole indtil bygningen står færdig. Det er der flere høringssvar, der bakker op om.

Nogle påpeger, at den foreslåede løsning gør skolevejen mere usikker for de børn, for hvem der foreslås et nyt skoledistrikt. Blandt andre Ungerådet påpeger nødvendigheden af at sikre en sikker skolevej for børnene, der vil skulle gå på Kalvebod Fælled Skole i stedet for Ørestad Skole.

Hvad angår sikker skolevej er forvaltningen i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen, der i praksis står for at sikre, at krydsning af store veje mv. kan foregå forsvarligt. Der er udarbejdet et budgetønske til budget 2019, hvor der efterspørges midler til at sikre de nødvendige trafikale løsninger.

Der er herudover flere høringssvar, hvori der argumenteres for, at man på sigt bør lave ét stort distrikt i Ørestad City/Syd, hvor beboerne selv kunne ønske, hvilken Ørestad Skole deres børn skal gå på. Det foreslås af andre, at man i stedet for det foreslåede bør flytte villakvartererne øst for Ørestads Boulevard (rode 342) - det skal dog understreges, at det ikke vil være tilstrækkeligt for at løse udfordringen i Ørestad.

Da der ikke på nuværende tidspunkt er givet en anlægsbevilling til den nye skole på Hannemanns Allé, har forvaltningen ikke foreslået at tildele et skoledistrikt til en ny skole. Der er tale om en lang opstart, inden den nye skole er endeligt klar til ibrugtagning. Der er derfor overhængende risiko for, at det bliver nødvendigt at justere distrikterne igen inden ibrugtagning af den nye skole, da den forventede befolkningsudvikling i området sandsynligvis vil ændre sig.

Forvaltningen foreslår derfor, at det oprindelige forslag fastholdes. Der er behov for at afhjælpe kapacitetspresset på Ørestad Skole fra indskrivningen næste år, men forvaltningen finder det for tidligt at lave skoledistrikterne, som de forventeligt vil se ud, ved fuld udbygning af Ørestad. Det foreslås, at de fremtidige distrikter genbesøges ved behandling af skoledistrikter til indskrivningen 2020/2021.

Carlsberg Byen

En del af Carlsberg Byen til Bavnehøj

Lokaludvalget Kgs. Enghave, Brug Folkeskolen og skolebestyrelsen på Bavnehøj Skole ser positivt på en fremtidig tilknytning af en del af Carlsberg Byen til Bavnehøj Skole. Blandede skoler, sammenhængende lokalområder og sikker skolevej fremhæves som argumenter. Vesterbro Lokaludvalg efterspørger mere information om fx det fremtidige antal børn i Carlsberg Byen og størrelsen af ledig kapacitet på henholdsvis Vesterbro Ny Skole og Bavnehøj Skole, før de afgiver svar på dette spørgsmål. Bavnehøj Skole er tresporet, men det er kun på et klassetrin, at der for nuværende er oprettet tre klasser. På tre klassetrin er der omvendt kun én klasse. Vesterbro Ny Skole er firesporet og har de sidste tre år oprettet tilsvarende fire klasser og de to år forinden blev der oprettet fem klasser. Forvaltningens befolkningsprognoser kan ikke isoleres til Carlsberg, men for Vesterbro og Kgs. Enghave forventes behovet at kunne dækkes af de eksisterende skoler frem til 2026.

For at potentielle nye beboere i Carlsberg Byen i så god tid som muligt ved, hvilket skoledistrikt deres børn kommer til at høre til, sendes forslaget i høring til ikrafttrædelse til skoleindskrivningen 2019/2020.

Sydhavnen

Distrikt til den nye skole på Sluseholmen

Et stort antal borgere anbefaler, at man på nuværende tidspunkt tildeler den planlagte skole på Sluseholmen et skoledistrikt, så forældre i god tid kan se, hvilken skole de tilhører, for at opbygge elevgrundlaget i god tid og for at tage pres af Skolen i Sydhavnen. Der er generelt utilfredshed med håndteringen af kapacitetsudfordringen i Sydhavnen.

Forvaltningen tildeler normalvis ikke skoledistrikter til nye skoler, inden der er givet anlægsbevilling til skolen. Derfor kan der dog godt være argumenter for at tildele skoledistrikt til den nye skole til skoleåret 2019/2020. Fx at Skolen i Sydhavnen er fyldt, og at der behov for kapacitetsafhjælpende foranstaltninger allerede til skoleindskrivningen næste år.

Forvaltningen anbefaler af denne grund og på baggrund af lokale ønsker, at den planlagte skole på Sluseholmen på nuværende tidspunkt tildeles et distrikt, der udgøres af Sluseholmen samt den vestlige del af rode 196 (karréer: 19604, 19605, 19606, 19612E, 19612F, 19613A, 19613B, 19614A, 19614B, 19615A, 19615B, 19616 (som vist i bilag 1)). Dette sendes på ny i høring sammen forslaget om Carlsberg Byen.

Mulige fremtidige ændringer

Amager Nord og Bryggens Bastion

Et svar vedrører Amager Fælled Skole, når der skal laves nye distrikter med udbygningen af Bryggens Bastion, hvor der argumenteres for at tilbageføre rode 326 og 345 til Amager Fælled Skole, der lige nu hører til Lergravsparkens Skole.

Herudover er der indkommet høringssvar om bl.a. Grønttorvet og Indre By, som også kan ses af bilagsmaterialet.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser tilknyttet distriktsændringer.

Videre proces

Indstillingens 1. og 2. at-punkt behandles i Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) (BR forventeligt den 20. september 2018).

Indstillingens 3. og 4. at-punkt vedrørende Sydhavnen og Carlsberg sendes i forkortet høring i tre uger, hvorefter indstillingen vedr. disse to punkter sendes i skiftlig votering i Børne- og Ungdomsudvalget, forventeligt i uge 37. Derefter behandles disse to punkter i ØU og BR (BR forventeligt den 11. oktober 2018).

Alle ændringer vedr. indskrivningen til skoleåret 2019/2020 træder i kraft samme dag, de besluttes endeligt i BR.

 

 

Tobias Børner Stax                        /Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at det for skoleindskrivningen 2019/2020 gælder,

 

1. at Utterslev Skole afgiver rode 304 til Tagensbo Skole og at Tagensbo Skole afgiver rode 297 og 298 til Grøndalsvængets Skole,

 

2. at karré 39003B i rode 390 flyttes fra Ørestad Skole til Kalvebod Fælled Skole.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at det for skoleindskrivningen 2019/2020 gælder,

 

3. at forslaget om distrikt til den planlagte skole på Sluseholmen sendes i høring som ændring til skoleindskrivningen 2019/2020 - skoledistriktet udgøres af Sluseholmen samt den vestlige del af rode 196 (karréer: 19604, 19605, 19606, 19612E, 19612F, 19613A, 19613B, 19614A, 19614B, 19615A, 19615B, 19616 (som vist i bilag 1)),

 

4. at forslaget om Carlsberg Byen, hvor den sydvestlige del af rode 203, der omkranses af J.C. Jacobsens Gade, Franciska Clausens Plads og Bohrsgade, flyttes fra Vesterbro Ny Skole til Bavnehøj Skole, sendes i høring som ændring til skoleindskrivningen 2019/2020.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2018

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag i tilknytning til indstillingens 1. at-punkt:

"At behandlingen af ændringer af skoledistrikter i Bispebjerg udskydes til behandlingen af distriktsændringer vedr. skoleåret 2020/2021".

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning, hvorfor indstillingens 1. at-punkt bortfaldt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt - og sendes således i høring.

Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt - og sendes således i høring.

 

Socialdemokratiet ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Forslaget om at flytte en del af Utterslev Skoles distrikt til enten Tagensbo Skole eller til Bellahøj Skole, belyser ikke i tilstrækkeligt omfang, hvordan kommunen som en del af distriktsændringen vil skabe enten en sikker skolevej over Tomsgårdsvej til Tagensbo Skole, eller over Hareskovvej til Bellahøj Skole. Derfor har vi ønsket at udskyde beslutningen om et nyt skoledistrikt indtil kommunen har udarbejdet anbefalinger til sikre skoleveje som en del af sagen, så en model for sikker skolevej indgår, når der foreslås flytning af roder i Utterslev skoledistrikt.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Socialdemokratiet videreførte sin protokolbemærkning fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 15. august 2018:

 

"Forslaget om at flytte en del af Utterslev Skoles distrikt til enten Tagensbo Skole eller til Bellahøj Skole, belyser ikke i tilstrækkeligt omfang, hvordan kommunen som en del af distriktsændringen vil skabe enten en sikker skolevej over Tomsgårdsvej til Tagensbo Skole, eller over Hareskovvej til Bellahøj Skole. Derfor har vi ønsket at udskyde beslutningen om et nyt skoledistrikt, indtil kommunen har udarbejdet anbefalinger til sikre skoleveje som en del af sagen, så en model for sikker skolevej indgår, når der foreslås flytning af roder i Utterslev skoledistrikt.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2018

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Socialdemokratiet videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Enhedslisten, Radikale Venstre og SF tilsluttede sig:

"Forslaget om at flytte en del af Utterslev Skoles distrikt til enten Tagensbo Skole eller til Bellahøj Skole, belyser ikke i tilstrækkeligt omfang, hvordan kommunen som en del af distriktsændringen vil skabe enten en sikker skolevej over Tomsgårdsvej til Tagensbo Skole, eller over Hareskovvej til Bellahøj Skole. Derfor har vi ønsket at udskyde beslutningen om et nyt skoledistrikt indtil kommunen har udarbejdet anbefalinger til sikre skoleveje som en del af sagen, så en model for sikker skolevej indgår, når der foreslås flytning af roder i Utterslev skoledistrikt.”

Til top