Mødedato: 20.09.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Nordic Built Charter

Se alle bilag

Københavns Kommune er blevet inviteret til at indgå i projektet Nordic Built, og Overborgmesteren er blevet opfordret til at underskrive Nordic Built Charter, så Københavns Kommune fremover bliver ambassadør for Nordic Built Charter.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Overborgmesteren bemyndiges til på Københavns Kommunes vegne at underskrive Nordic Built Charter den 1. oktober 2012 med henblik på, at Københavns Kommune derved bliver ambassadør for bæredygtigt byggeri og energirenovering i Skandinavien.

 (Økonomiforvaltningen) 

Problemstilling

Den nordiske byggesektor udnytter ikke fuldt ud det enorme markedspotentiale, der ligger i bæredygtigt byggeri og energirenovering. Nordic Built-initiativet skal få branchen til at forene kræfter, bygge på eksisterende styrkepositioner og levere de bæredygtige løsninger, som efterspørges internationalt.

Nordic Built er et af de seks fyrtårnsprojekter, der blev lanceret i forbindelse med den nye industri- og innovationspolitiske samarbejdsaftale, som blev vedtaget af de nordiske handels- og industriministre i oktober 2011. Nordisk Ministerråd og Nordisk Innovation giver finansiel støtte til projektet og sidstnævnte bidrager også til realiseringen af ​​projektet sammen med de nordiske lande.

I løbet af 2012 har Nordic Built samlet en gruppe topledere fra en lang række centrale aktører i nordiske landes byggesektorer for at udvikle den særlige nordiske DNA i byggeriet og det byggede miljø. Dels for at styrke innovation, kvalitet og bæredygtighed i egne virksomheder og produkter, og dels for at styrke det nordiske eksportpotentiale.

Den 8. august underskrev 20 topledere fra den nordiske byggesektor Nordic Built Charter i København – bl.a. Cowi, Henning Larsen Architects, Skanska, Snøhetta, NCC, Velux, Ikea og KAB. Målet er i alt at skaffe 250 ambassadører, heraf 20 af de mest betydningsfulde aktører fra hvert land. Ved at underskrive Nordic Built Charter forpligter de sig til at implementere 10 principper i deres arbejde og træffe nødvendige foranstaltninger til at levere konkurrencedygtige løsninger inden for bæredygtigt byggeri. Konkret skal der udskrives en konkurrence i landene med det formål at få branchens aktører til at levere deres ypperste – både målrettet det nationale marked og det internationale marked.

Københavns Kommune er blevet inviteret til at indgå i Nordic Built og Overborgmesteren er blevet opfordret til at underskrive og fungere som ambassadør for Nordic Built Charter. Chartret skal underskrives ved en større begivenhed med klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard mandag den 1. oktober 2012.

Løsning

Energirenoveringsdagsordnen kommer til at præge det næste 10 års diskussion om byudvikling og byomdannelse i Europa. Danmark har generobret en plads i førerfeltet for energitiltag i nybyggeri med vores varslede krav om skærpelse af bygnings-reglementet i 2015 og 2020. Det har medført at en meget stor del af de aktive bygherrer allerede i dag arbejder med 2015 kravene som minimum og udvikler mod 2020 kravene. En tilsvarende placering er realistisk i forhold til energirenovering, men kun hvis bygherrer og andre centrale aktører tør gå foran og italesætte forventningerne.

Hvis Overborgmesteren på Københavns Kommunes vegne underskriver Nordic Built Charter, bliver København en del af dette fælles nordiske samarbejde. Dermed er København med til at skubbe på markedet for at udvikle nybyggeri og renoveringer i en mere bæredygtig retning og eksportere disse løsninger internationalt.

Økonomiforvaltningen vurderer, at det kan have en effekt i den internationale storbykonkurrence, da man derved får sat København på det globale landkort i forhold til bæredygtigt byggeri og energirenovering og samtidig associeret byen med nogle af de væsentligste aktører fra de nordiske landes byggesektorer.

Det er samtidig vurderingen, at de ti principper som Nordic Built Charter baseres på, korresponderer med Københavns Kommunes boligpolitiske og klimamæssige målsætninger. Dermed medfører en indtræden i dette samarbejde ikke væsentlige nye forpligtelser, men er altovervejende en ny platform til at markedsføre og udvikle den københavnske byggetradition og kommunens klimamålsætninger. 

Charterets ti principper er:

1. Skabt til mennesker og fremmer livskvaliteten
2. Skubbe grænserne for bæredygtig præstation, som følge af vores innovative tankegang og høje vidensniveau
3. Kombinere byliv med naturens kvaliteter
4. Opnå CO2-neutralitet over bygningers livscyklus
5. Er funktionelt, smart og æstetisk tiltalende, bygger på det bedste fra den nordiske designtradition
6. Er robust, slidstærk, fleksibel og tidløs - bygget til at holde
7. Udnytter lokale ressourcer og er indrettet til lokale forhold
8. Fremstiller og vedligeholder gennem partnerskaber og bygger på transparent samarbejde på tværs af grænser og fag
9. Anvender koncepter, som er skalerbare og bruges globalt
10. Profiterer mennesker, erhvervslivet og miljøet

De ti principper kan i praksis implementeres i København fx i kommende udbud og partnerskaber om byggeri af nye almene boliger. Som indkøber kan kommunen derved forpligte leverandører til at gøre ord til handling i den videre udvikling af København.

Albertslund og Ballerup Kommuner har allerede sagt ja til at være med i charteret og Aarhus og Odense Kommune er også inviteret, men har endnu ikke givet en tilbagemelding. Hvis disse byer også træder ind i samarbejdet, vil der forventeligt vise sig andre synergieffekter i forhold til at markedsføre København og Danmark i forhold til bæredygtigt byggeri og energirenovering internationalt set.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Ved den nationale underskrivningsbegivenhed den 1. oktober lanceres samtidig det andet modul i Nordic Built-programmet, da innovatører i byggebranchen og andre brancher inviteres til at deltage i en omfattende konkurrence, der handler om at komme med det bedste forslag til at energirenovere en udvalgt bygning i hvert nordisk land. Der arbejdes på om én af bygningerne kan være i København. Den officielle udskrivning af konkurrencen finder sted d. 8. november 2012.

Projektet vil blive fulgt op med flere aktiviteter i perioden 2012-14.

I ugerne efter den nationale underskrivningsbegivenhed i København, vil der være tilsvarende underskrivningsbegivenheder i Norge, Sverige og Finland.

Borgerrepræsentationen vil blive orienteret om status på arbejdet sommeren 2013.


                    

 

         Bjarne Winge

                                                                  /Claus Juhl

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top