Mødedato: 20.09.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Nye trafikknudepunkter under Bynet 2018-projektet

Se alle bilag
Som en videreførsel af Bynet 2018-projektet er der udpeget en række knudepunkter i den kollektive trafik, der vurderes at få betydning når Cityringen åbner i 2018. Økonomiudvalget skal godkende, at der kan igangsættes et udviklingsarbejde om at styrke trafikknudepunkterne og dermed sammenhængen i den kollektive trafik. Borgerrepræsentationen skal udmønte midler til arbejdet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at der gives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. i 2012 (2012 p/l) og 0,5 mio. kr. i 2013 (2012 p/l) af midlerne afsat til Bynet 2018-projektet, på Økonomiudvalgets bevilling, økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 2.28.23.3 standartforbedringer af færdselsarealer, til igangsættelse af undersøgelsen.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Når Cityringen åbner i 2018 vil den kollektive trafik i København afgørende blive ændret, og busserne vil i højere grad end i dag bringe passagerer til og fra metroen. Det er derfor vigtigt, at steder, hvor højfrekvente busser og metro- og S-togsbaner mødes eller steder, hvor flere højfrekvente busser møder hinanden, fungerer bedst muligt.

Projekter om forbedring af busfremkommelighed og skifteforhold tager som oftest 3-5 år i Københavns Kommune fra ide til endelig etablering. Derfor vil nye projekter, der igangsættes nu, planmæssigt kunne være færdigetableret i 2018 når Cityringen åbner.

Løsning

Økonomiforvaltningen har udvalgt 10 knudepunkter i København, der forventes at få særlig betydning for den kollektive trafik i 2018. Udvælgelsen er sket på baggrund af trafikmodelberegninger om forventede antal skiftende passagerer i 2018, og på baggrund af drøftelser med Teknik- og Miljøforvaltningen, DSB, Metroselskabet og Movia.

Det anbefales derfor, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og i dialog med trafikselskaberne, får undersøgt, hvordan de udvalgte knudepunkter kan optimeres i forhold til blandt andet

  • skifteforhold 
  • trafikinformation, 
  • busfremkommelighed til og fra knudepunkterne og
  • lokal justering af busruterne – jf. 1. at-punkt.
Stederne er: Københavns Hovedbanegård, Krydset Tagensvej-Blegdamsvej, Sundbyvester Plads, Ryparken Station, Valby Station, Vanløse Station, Amagerbro Station, Christianshavns Station, Ny Ellebjerg Station og Sydhavns Station – jv. Bilag 1.

Nørrebro Station forventes også at få stor betydning i 2018 når Cityringen åbner. Den planlægges imidlertid forbedret i forbindelse med busfremkommelighedsprojektet på Frederikssundsvej, og medtages derfor ikke i dette projekt. Politisk indstilling herom forventes behandlet af Teknik- og Miljøudvalget 27. august 2012, Økonomiudvalget 4. september 2012 og Borgerrepræsentationen 20. september 2012. Derudover er en række steder, der allerede er under ombygning, eller hvor udviklingsarbejde pågår eller er planlagt, frasorteret.

Ny Ellebjerg Station indgår i dette projekt, idet det forventes at bussernes funktion og tilgang til stationen, skifteforhold for passagererne mv. kan forbedres allerede i 2018, hvor København-Ringstedbanen er forventet åben. 

Imidlertid forventes Ny Ellebjerg Station på længere sigt at få en endnu større rolle som trafikknudepunkt, såfremt der etableres en Sydhavnsmetro, der tidligst kan forventes etableret i 2022. Derfor besluttede ØU d. 12. juni 2012 at der i samarbejde med Transportministeriet skal igangsættes langsigtede, strategiske analyser af Ny Ellebjerg Station som knudepunkt, der især har fokus på stationens samlet funktion, når en eventuel Sydhavnsmetro er etableret. De to projekter vil analysemæssigt foregå parallelt, men vil etableringsmæssigt foregå med minimum 4-5 års mellemrum, såfremt de besluttes etableret.

Undersøgelserne i dette projekt, der vil blive udarbejdet af konsulenter i samarbejde med Københavns Kommune, vil resultere i forslag til, hvad der kan optimeres på de udvalgte trafikknudepunkter, skøn af nødvendige af anlægsinvesteringer, samt skøn af de driftsøkonomiske effekter for busserne af de foreslåede tiltag. Dermed vil det danne grundlag for beslutning om videreprojektering af et eller flere af knudepunkterne.

Økonomi

De samlet 1 mio. kr. (2012 p/l) til undersøgelsen i 2012 og 2013 vil blive finansieret af midler afsat til busfremkommelighedstiltag i Bynet 2018-projektet.

Såfremt undersøgelsen resulterer i en anbefaling om igangsættelse af projektering af en eller flere af de undersøgte knudepunkter, vil bevilling af midler hertil, skulle indgå i forhandlingerne om Budget 2014.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen godkender beslutningspunktet, vil undersøgelsen blive udarbejdet i vinterhalvåret 2012-2013.

På baggrund af undersøgelsen forventer forvaltningerne i foråret 2013 at indstille til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og eventuelt Borgerrepræsentationen, at bevilling af midler til projektering og etablering af en eller flere af knudepunkterne indgår i forhandlingerne om Budget 2014.


Claus Juhl                              / Bjarne Winge 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter et udviklingsarbejde af, hvilke tiltag, der kan styrke de udvalgte trafikknudepunkter, så de i 2018 bedst muligt understøtter sammenhængen mellem busser, tog og metro.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.      at der gives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. i 2012 (2012 p/l) og 0,5 mio. kr. i 2013 (2012 p/l) af midlerne afsat til Bynet 2018-projektet, på Økonomiudvalgets bevilling, økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 2.28.23.3 standartforbedringer af færdselsarealer, til igangsættelse af undersøgelsen.




Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2012

1. at-punkt blev godkendt og 2. at-punkt blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top