Mødedato: 20.08.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Idéoplæg for Byrum omkring Nørrebro Station, Bispebjerg og Nørrebro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Idéoplæg - Byrum omkring Nørrebro Stationsområde skal danne strategisk grundlag for fremtidig videreudvikling af områdets byrum og arealer i samspil med godkendte projekter og planer for området.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

    1.    at forslag til Idéoplæg – Byrum omkring Nørrebro Station godkendes som grundlag for 
           videreudvikling af områdets byrum og arealer,
jf. bilag 1,

    2.    at Teknik og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at igangsætte 
           et samarbejde med Banedanmark om udvikling af samarbejdsmodeller for de private 
           arealer under højbanen,

    3.    at Skodagrunden udlægges til bebyggelse og park/forplads i tråd med ideoplægget,

    4.    at Borgerrepræsentationens beslutning den 31. oktober 2013 om at standse salget 
           af ’Skodagrunden’ på hjørnet af Lygten og Frederikssundsvej med henblik på at lade 
           dem indgå i en samlet plan for området omkring Nørrebro Station er adresseret med 
           godkendelse af Idéoplægget, jf. bilag 1 og 2.

(Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

I november 2014 blev Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget orienteret om igangsætning af idéoplægget samt forventet indhold og proces. Baggrunden var, at Nørrebro Station bliver et af de største trafikknudepunkter i hovedstadsområdet. Metrostation og andre trafikprojekter er afsluttet i løbet af de næste par år, mens de resterende byrum fremstår nedslidte og uplanlagte. Desuden er der aktuelt byggeønsker og projekter i området, hvor lokalplanforslag for studieboliger ved Borgmestervangen er i høring over sommeren 2015. Lokalt har der af samme grund længe været et stort lokalt ønske om at sikre en sammenhængende udvikling af byrummene omkring Nørrebro Station.

Borgerproces og Idéoplæg for byrum omkring Nørrebro Station er nu afsluttet og indstilles til godkendelse med henblik på at have et strategisk grundlag for udvikling af området. Dermed bliver Borgerrepræsentationens beslutning fra den 31. oktober 2013 om at standse salget af ’Skodagrunden’ med henblik på, at den indgår i en samlet plan imødekommet.

Løsning

Forvaltningerne har udarbejdet et idéoplæg (bilag 1a-1c), som omfatter stationsområdet, herunder bl.a. Glenteparken og Tikøbgade, arealer på begge sider af højbanen samt Skodagrund, Lyngsies Plads og Basargrunden. Idéoplægget er udarbejdet med godkendte projekter og planlægning i området som forudsætning.

Formålet med idéoplægget er - i tæt lokal omverdensinddragelse - at give retning på områdets udvikling samt give principper for, hvordan de enkelte byrum fremadrettet kan anvendes og udformes. Med idéoplægget godkender Borgerrepræsentationen derfor et strategisk grundlag for en fremtidig udvikling af området i samspil med godkendte planer og projekter.

Idéoplægget omfatter visioner og strategier for området. De udmøntes i principper for anvendelse og udformning for fem konkrete byrum i området, der er illustreret i en række idéskitser til, hvordan byrummene kunne se ud. Desuden beskriver idéoplægget forslag til etapeplan for evt. videreudvikling og anlæg samt borgerdialog.

Visioner og strategi
Ideoplægget har tre overordnede visioner:

  • Bevar identitet og egenart.
  • Fra transitområde til attraktion.
  • Forbind området og skab plads til alle.

Samlet set er den overordnede strategi at vende stationsområdet fra at være et transitområde, hvor højbanen danner barriere imellem Nørrebro og Nordvest til et område, som åbnes op og bindes sammen og bliver en attraktion for byen. Det handler om at styrke tilgængelighed, fremkommelighed og tryghed i området, at styrke og supplere områdets grønne træk samt skabe plads og rammer for et varieret byliv for alle borgere.

Fem konkrete byrum
Principperne for de enkelte byrum tager afsæt i strategien samt i analyser af rumlige og trafikale forhold. Desuden er sol- skygge og støjforhold analyseret.

1. Basargrunden – byens torv
Basargrunden foreslås som områdets nye centrale, grønne, solfyldte og fleksible bytorv med rum til både hverdagsopholdet og festlige arrangementer, samt plads til forbipasserende og omstigende, hvis antal vil stige bl.a. som følge af metroens åbning. Pladsen kan bl.a. samle de aktiviteter, som i dag foregår spredt på hjørnerne omkring stationen, f.eks. - loppemarked, stadehandel mm. Derudover foreslås nye måder at integrere cykelparkering i pladsens udformning, samt gode forbindelser til omgivelserne.

2. Langs Højbanen – den grønne multifunktionelle forbindelse
Grøndalsruten er planlagt til at løbe som et grønt strøg bl.a. fra Glenteparken, langs højbanen over basargrunden med kobling til Mimersparken. Langs højbanen foreslås i tråd med igangværende aktiviteter at skabe rammer for et attraktivt og multifunktionelt byrum og etablere en række forskellige funktioner under højbanens buer, f.eks. cykelværksted, kaffebar, legeplads mm.

3. Skodagrunden – Porten til nordvest
Pladsen har i flere år huset forskellige midlertidige funktioner, senest Gadegalleriet. Ideoplægget indeholder principper for placering, indhold og omfang af en bebyggelse på stedet. Det foreslås at aktivere pladsen og de tilstødende arealer med en ny lav bygning placeret i skyggen og med en udadvendt funktion, f.eks. et spise- og udstillingssted i samspil med et nyt grønt byrum i solen.

4. Lyngsies Plads – kulturplads
Denne foreslås som områdets daglige mødested tæt forbundet med Lygten Station som kultursted. Det er bl.a. vigtigt, at Lygten Station atter åbnes op mod pladsen, er åben også i dagtimerne og at pladsen kobles bedre sammen med basargrunden.   

5. Glenteparken – den grønne og blå gårdhave
Glenteparken foreslås som lokal have, der også kan håndtere skybrud. Den vil dermed også kunne supplere skybrudssikring af Nordre Fasanvej, Glentevej og Ørnevej, som Borgerrepræsentationen godkendte 30. april 2015.

Etapeplan
Idéoplægget anbefaler, at en evt. realisering af idéoplægget planlægges i 3 etaper. Etapeplanen tager afsæt i hvilke indsatser, der med afsæt i strategien først vil give mest værdi for området. Desuden hvilke indsatser, der bør komme først, så der skabes mest mulig synergi og rettidig koordinering med igangværende projekter i området.

Etape 1
Det anbefales at etablere Grøndalsruten gennem området og aktivere arealerne langs højbanen i samspil med lokale aktiviteter samt starte på at aktivere og åbne højbanen under buerne. Forvaltningerne har været i dialog med Banedanmark, som ejer arealerne under højbanen. Der er interesse for at fortsætte dialogen med henblik på at udarbejde modeller for et samarbejde, bl.a. så fælles interesser for at åbne buerne op og etablere udadvendte funktioner kan konkretiseres. Det anbefales desuden at igangsætte udvikling af et nyt bydelstorv på Basargrunden, da den ved nedlæggelse af byggeplads for metro - forventeligt i 2017 - vil stå tom og uplanlagt. Anlæg af torvet kan også koordineres med etablering af permanent busgade. Der er i processen stillet forslag om en midlertidig aktivitet på Skodagrunden i 1 etape, men på grund af den langvarige midlertidighed, der har hersket på pladsen og i området som sådan, anbefaler forvaltningerne at man i stedet søger at etablere en permanent funktion.

Der er konkret forslag om at placere Kampsportens hus på Skodagrunden. Hvis dette finder opbakning i budget 2016, placeres udvikling af dette i første etape. Hvis der ikke afsættes midler eller alternativ placering ønskes, vender Økonomiforvaltningen tilbage med en alternativ anvendelse i tråd med idéoplægget.

Etape 2
Det anbefales at udvikle resten af området langs og under højbanen, heriblandt Glenteparken.

Etape 3
Det anbefales at udvikle Lyngsies Plads og Skodagrunden.

Borgerdialog (Bilag 1, 4, 5 og 6)
Efter indledende dialog med Bispebjerg og Nørrebro Lokaludvalg samt Områdefornyelsen blev processen gennemført som en kombination af to åbne arrangementer og referencegruppemøder. Her deltog medlemmer fra lokaludvalgene og områdefornyelsen samt en række borgere og interessenter. Processen er foregået i en fin og konstruktiv dialog med mange deltagere, og der er udtrykt tilfredshed med denne, herunder det afsluttende borgermøde. Der er også udtrykt tilfredshed med idéoplægget, som i høj grad bygger på de mange input.

Bispebjerg Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg er tilfredse med proces og idéoplæg. Bispebjerg Lokaludvalg mener, at Lygten Station bør bevares som kultursted målrettet et yngre publikum. Udvalget nævner desuden, at der er behov for toiletter, at en evt. letbane skal indgå i en videreudvikling samt langvarige midlertidige funktioner på Skodagrunden ikke er ønskeligt, men at afprøvning af et Food Court kan være en god idé. Kommentarerne vil indgå i et videre arbejde. Nørrebro Lokaludvalg er utilfredse med, at grunden bag Føtex/forslag til studieboliger mm på Borgmestervangen ikke er med.  Studieboligprojektet er indgået i udvikling af idéoplægget med den politiske godkendelse af startredegørelse for Borgmestervangen som forudsætning. Det betyder bl.a., at idéoplægget har belyst muligheder for lokal trafikafvikling mellem Borgmestervangen, Basargrunden og det øvrige stationsområde.

Økonomi

Idéoplægget har ingen økonomiske konsekvenser. Teknik og Miljøforvaltningen vil udarbejde budgetnotat til udvikling, anlæg og drift af kommunale byrum i tråd med ideoplægget til de kommende budgetforhandlinger. Herudover vil begge forvaltninger søge at tilvejebringe ekstern finansiering bl.a. gennem fonde og private investorer.

Oversigt over politisk behandling

Teknik og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

    1.    at forslag til Idéoplæg – Byrum omkring Nørrebro Station godkendes som grundlag for 
           videreudvikling af områdets byrum og arealer,
jf. bilag 1,

    2.    at Teknik og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at igangsætte 
           et samarbejde med Banedanmark om udvikling af samarbejdsmodeller for de private 
           arealer under højbanen.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentation anbefaler,

    3.    at Skodagrunden udlægges til bebyggelse og park/forplads i tråd med ideoplægget,

    4.    at Borgerrepræsentationens beslutning den 31. oktober 2013 om at standse salget 
           af ’Skodagrunden’ på hjørnet af Lygten og Frederikssundsvej med henblik på at lade 
           dem indgå i en samlet plan for området omkring Nørrebro Station er adresseret med 
           godkendelse af Idéoplægget, jf. bilag 1 og 2
.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2015


Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

A, B, F og Ø afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre ser gerne, at der - indtil der etableres permanent bebyggelse – skabes mulighed for midlertidige aktiviteter på Skodagrunden, der kan supplere Gadegalleriet, og som kan medvirke til at øge trygheden i området. De midlertidige aktiviteter bør iværksættes med inddragelse af lokaludvalget mv.”

C og V afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi mener, at den såkaldte Skodagrund igen optages på listen over kommunale grunde, der er til salg, og derefter sælges.”




Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2015

Venstre og Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at indstillingens 3. og 4. at-punkter ændres fra:

”3. at Skodagrunden udlægges til bebyggelse og park/forplads i tråd med ideoplægget,

4. at Borgerrepræsentationens beslutning den 31. oktober 2013 om at standse salget af ’Skodagrunden’ på hjørnet af Lygten og Frederikssundsvej med henblik på at lade dem indgå i en samlet plan for området omkring Nørrebro Station er adresseret med godkendelse af Idéoplægget, jf. bilag 1 og 2.”

til:

”3. at den såkaldte Skodagrund igen optages på listen over kommunale grunde, der er til salg, og derefter sælges.”

Ændringsforslaget blev forkastet med 8 stemmer mod 4 stemmer. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, O, C og I.

Imod stemte: A, Ø, B og F.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 0. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V og C.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: O og I.

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2015:

”Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF ser gerne, at der – indtil der etableres

permanent bebyggelse – skabes mulighed for midlertidige aktiviteter på Skodagrunden, der kan

supplere Gadegalleriet, og som kan medvirke til at øge trygheden i området. De midlertidige aktiviteter bør iværksættes med inddragelse af lokaludvalget mv.”


Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2015:

”Vi mener, at den såkaldte Skodagrund igen optages på listen over kommunale grunde, der er til salg, og derefter sælges.”


Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2015

Venstre og Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:

”Det foreslås, at indstillingens 3. og 4. at-punkter ændres fra:

”3. at Skodagrunden udlægges til bebyggelse og park/forplads i tråd med ideoplægget,

4. at Borgerrepræsentationens beslutning den 31. oktober 2013 om at standse salget af ’Skodagrunden’ på hjørnet af Lygten og Frederikssundsvej med henblik på at lade dem indgå i en samlet plan for området omkring Nørrebro Station er adresseret med godkendelse af Idéoplægget, jf. bilag 1 og 2.”

til:

”3. at den såkaldte Skodagrund igen optages på listen over kommunale grunde, der er til salg, og derefter sælges.""


Det af Venstre og Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 42 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.

Imod stemte: A, B, F, O og Ø.


Der ønskedes herefter afstemning om indstillingens 1. og 2 at-punkt.

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt med 51 stemmer imod 0. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, O, V og Ø.

Undlod at stemme: I.


Der ønskedes herefter afstemning om indstillingens 3. og 4. at-punkt.

Indstillingen 3. og 4. at-punkt blev godkendt med 40 stemmer imod 10. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C og V.

Undlod at stemme: I.

Indstillingen var dermed godkendt.


Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre valgte at tilslutte sig:

”Partierne ser gerne, at der – indtil der etableres permanent bebyggelse – skabes mulighed for midlertidige aktiviteter på Skodagrunden, der kan supplere Gadegalleriet, og som kan medvirke til at øge trygheden i området. De midlertidige aktiviteter bør iværksættes med inddragelse af lokaludvalget mv.”


Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Liberal Alliance valgte at tilslutte sig:

”Vi mener, at den såkaldte Skodagrund igen optages på listen over kommunale grunde, der er til salg, og derefter sælges.”

Til top