Mødedato: 20.06.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Dispensation til fem daginstitutioner i Tingbjerg om reglen til højst 30 pct. børn fra udsatte boligområder

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ansøgning om dispensation fra reglerne om, at der højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder for 5 institutioner i Tingbjerg.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at ansøge Børne- og Socialministeriet om en dispensation fra reglerne om, at der højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder til daginstitutionerne Stjernen, Midtfløjene/Grostedet, Væksthuset og Månestrålen i Tingbjerg fra 2020-2025,
  2. at ansøge Børne- og Socialministeriet om en dispensation fra reglerne om, at der højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder i den ny 10 gruppers daginstitution ved Store Torv i Tingbjerg fra 2024-2028.

Det forudsættes, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til opfriskning og opgradering af 4 eksisterende institutioner, samt til alternative løsninger for så vidt angår afslag på dispensationerne, vil finansieringsbehovet blive dækket indenfor Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Folketinget vedtog 13. december 2018 lov om bedre fordeling i daginstitutioner, som betyder at der højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder i et kalenderår i en daginstitution. Loven træder i kraft pr. 1.1.2020. Lovændringen er en del af udmøntningen af de samlede politiske aftaler om indsatser mod parallelsamfund.

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) skal i denne sag tage stilling til ansøgning om dispensation for institutioner i Tingbjerg. På dette BUU-møde behandles også lovændringen om bedre fordeling i daginstitutioner samt udmøntningen af det obligatoriske læringstilbud i København. 

Det er muligt at søge som dispensation fra reglerne om, at der højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder i løbet af et kalenderår samt reglen om, at børn uden for de udsatte boligområder skal tilbydes to pladser som led i opfyldelsen af pasningsgarantien, hvis den ene plads er i en daginstitution, som er beliggende i et udsat boligområde. Det anbefales, at der ikke skal søges dispensation fra den sidste regel, da det er vurderingen, at ændringen i børnesammensætningen i Tingbjergs institutioner sker via byudviklingen.

I Københavns Kommune er der pr. 1.12 2018 7 boligområder, som er på statens liste over udsatte boligområder. I København er det 10 institutioner, som har mere end 30 pct. børn fra udsatte boligområder indskrevet. Det anbefales, at der ikke søges dispensation fra reglen om, at der højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder for alle 10 institutioner og alle institutioner beliggende i udsatte boligområder.

Det er vurderingen, at der alene er behov for at søge dispensation fra reglen om, at der højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder for 5 institutioner i Tingbjerg, pga. områdets størrelse samt yderst isolerede beliggenhed og at der er i dag er mellem 85,9-95,5 pct. børn fra udsatte boligområder i institutionerne.

Samtidig er der ved at blive udarbejdet en ambitiøs udviklingsplan for Tingbjerg, hvor der arbejdes på at få Tingbjerg af statens liste over udsatte boligområder i 2025. Der arbejdes på at udvikle området fremfor at afvikle området ved at bygge op til 1500 ny private boliger. Målet er, at Tingbjerg bliver en tæt, levende og sund bydel, som danner befolkningsgrundlaget for byliv, butiksliv og velfungerende kommunale funktioner. Det er forventningen af udviklingsplanen vil betyde en større omlægning af Tingbjergs institutioner. Tingbjerg er på listen, fordi over 50 pct. af beboerne er indvandrere/efterkommere fra ikke-vestlige lande. Samtidig er indtægts- og uddannelsesniveauet lavere end gennemsnittet. Det er således ikke kriminalitet eller manglende beskæftigelse, som er årsagen til, at Tingbjerg er på statens liste.

Løsning

København har i flere år arbejdet for at give børn og unge de bedst mulige betingelser for at trives og udvikle sig, og med Børne- og Ungdomsudvalgets strategi "Vores børn - fælles ansvar" er der formuleret en klar retning for det videre arbejde. Der skal blandt andet sætte fokus på de første 1000 dage og sikre, at udsatte børn kommer bedre fra start og begynder i daginstitution, ligesom der skal sikre højkvalitetsdagtilbud, højere faglighed og trivsel i skolerne og blandt unge. Tilbud og aktiviteter skal understøttes af kompetent pædagogisk personale. I Tingbjerg er en begyndende positiv udvikling på børne- og ungeområdet i gang. Der er en større søgning mod den lokale folkeskole end tidligere, og i daginstitutionerne er der et større kompetenceudviklingsforløb undervejs og der er gennemført en række indsatser for at styrke den pædagogiske kvalitet de senere år og indsatserne fortsætter. 

I Tingbjergs institutioner har der de sidste år været arbejdet målrettet med at højne kvaliteten og fastholde personalet. Flere af institutionerne er på faglig handleplan og der har været arbejdet med mindre børnegrupper og der arbejdes målrettet med rekruttering. Der er behov for at fortsætte denne udvikling, når den ny lovgivning træder i kraft med obligatoriske læringstilbud mm. og også når ny børnegrupper starter i institutioner i som følge af den kommende byudvikling. Det anbefales derfor at afsætte midler til et fx ledelsesunderstøttende aktiviteter, investering i det fysiske læringsmiljø, et udvidet forældresamarbejde, samt styrkelse af barn/voksen relationerne. Samlet set kan det medvirke til at skabe det løft, der skal til, for at alle børn i Tingbjerg kan opleve den fortsatte udviklingen af dagtilbud i høj kvalitet.

I tabel 1 ses, de 10 institutioner i Københavns Kommune som har mere end 30 pct. indskrevne fra udsatte boligområder. Der er fire institutioner i Københavns Kommune som har mere end 85 pct. børn fra udsatte boligområder. Det er Tingbjerg institutioner Midtfløjene/Grostedet, Stjernen, Væksthuset og Månestrålen, som har i alt 375 pladser.

Tabel 1. Andel af børn fra udsatte boligområder indskrevne i institutioner over 30 pct.

Institutionsnavn Børn fra udsat boligområde Børn fra ikke udsatte boligområder Børn i alt Andel fra udsat boligområde
Midtfløjene/Grostedet 106 5 111 95,5
Stjernen 77 4 81 95,1
Væksthuset 88 10 98 89,8
Månestrålen 73 12 85 85,9
I alt i institutioner i Tingbjerg 344 31 375
Krible-Krable 49 22 71 69
Brolopperne 36 26 62 58,1
Asgård 30 36 66 45,5
Labyrinten 18 29 47 38,3
Børnehaven Voldparken 27 53 80 33,8
Husum Børnehus 17 34 51 33,3
I alt i andre institutioner ved Nørrebro og Gadelandet 177 200 377

Det er afgørende, at kommunen får dispensation for andelen af børn fra udsatte boliger i alle Tingbjergs institutioner. Det vurderes vanskeligt at øge andelen af nyindskrevne børn fra ikke udsatte boligområder i Tingbjerg, bl.a. grundet området størrelse og den isolerede placering adskilt fra andre byområder. Det anbefales derfor, at der søges dispensation for alle fire eksisterende institutioner i Tingbjerg fra 2020-2025. Samtidig anbefales det, at der søges en dispensation for den planlagte ny 10 gruppers institution ved Store Torv i perioden fra 2024-2028.  

Hvis kommunen ikke får dispensation til de fem institutioner i Tingbjerg vil det have store konsekvenser for kommunens mulighed for at fortsat at bruge daginstitutionspladserne i Tingbjerg fra 2025 - inden udviklingsplanen for Tingbjerg er gennemført. Dette kan betyde, at der skal ske en omlægning af institutionerne i årene 2020-2025 fx til udflyttersteder til institutioner i andre dele af kommunen, og samtidig vil det muligvis sætte serviceniveauet om pasning indenfor 4 km under pres og kræve en omlægning af dagtilbudskapaciteten i store dele af byen.

Ansøgningerne er tidsbegrænsede, da udgangspunktet for dispensationsansøgningerne er udviklingsplanen for området og investeringerne i ny institutioner i Tingbjerg, som er inddelt i etaper. I udviklingsplanen for Tingbjerg er der fokus på, at:

"Skolen, børneinstitutionerne og legepladserne har ry som nogle af Københavns bedste og tiltrækker både  fagligt dygtigt personale og børnefamilier indenfor og udenfor bydelen. Børnelivet i Tingbjerg er karakteriseret af let adgang til naturen, gode og trygge miljøer og attraktive tilbud for børn og unge i alle aldre. Tingbjerg er et godt sted at vokse op og høre til – og den høje kvalitet i dagtilbud og skole giver børnene de bedste kort på hånden; både fagligt og socialt. Bydelens børn bevæger sig ind og ud af  området og har god mulighed for at indgå i fællesskaber både i og udenfor Tingbjerg".

Økonomi

Forhandlinger omkring DUT-midler afsluttes i juni, og de driftsøkonomiske rammer er derfor ikke afklaret på nuværende tidspunkt. Der kan være behov for, at der i budget 2020 afsættes midler til opfriskning og midlertidig opgradering af de 4 eksisterende institutioner i dispensationsperioden.

Konsekvenserne vil være mærkbare såfremt kommunen ikke får dispensation til de 5 institutioner i Tingbjerg, bl.a. i forhold til mulighederne for at bruge daginstitutionskapaciteten i Tingbjerg - og der vil i givet fald være behov for drifts- og anlægsmidler til alternative løsninger for at sikre, at kommunen har tilstrækkelig dagtilbudskapacitet i årene fra 2020-2025. Det kan betyde, at der skal ske en omlægning af institutionerne i en midlertidig periode, fx til udflyttersteder til institutioner i andre dele af kommunen. Den samlede kapacitet i Tingbjerg udgør i alt 33 daginstitutionsgrupper.

I forbindelse med budget 2020 vil der blive fremlagt en vurdering af evt. drifts- og anlægsøkonomiske konsekvenser til en alternativ løsning, hvis der ikke opnås dispensation for institutioner i Tingbjerg.

Da det kan  betyde en større omlægning af institutionskapaciteten i Tingbjerg hvis det ikke er muligt at benytte kapaciteten kan der være behov for midler til erstatningskapacitet i pavilloner beliggende udenfor Tingbjerg - anlægsudgifterne til pavilloner til 10-gruppers daginstitution udgør ca. 17,5 mio. kr. samt ca. 2,5 mio. kr. pr. år til leje af grund og pavilloner og grund. 

Alternativet til at opsætte pavilloner vil være at omlægge de eksisterende grupper til udflyttersteder til daginstitutioner fra andre dele af byen. Det vurderes, at anlægsudgiften til omlægning af daginstitutionsgruppe til en anden aldersgruppe beløber sig ml. 0,5-1 mio. kr. Det skal bemærkes at merudgiften til driften af en udflyttergruppe udgør 0,5 mio. kr.  

Videre proces

Dispensationsansøgningerne planlægges afsendt til Børne- og Socialministeriet primo juni 2019 sammen med udviklingsplanen for Tingbjerg - med forbehold for Borgerrepræsentationens (BR) godkendelse på BR-mødet den 20. juni 2019, hvor både sagen om Udviklingsplanen for Tingbjerg og denne sag forventes behandlet.

Ministeriet har angivet en forventet svartid på tre måneder for dispensationsansøgninger, hvorfor der tidligst forventes svar på ansøgningerne primo september.

 

Tobias Børner Stax                 /     Mette Seneca Kløve

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller overfor Børne- og Ungdomsudvalget, at Børne- og Ungdomsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

  1. at ansøge Børne- og Socialministeriet om en dispensation fra reglerne om, at der højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder til daginstitutionerne Stjernen, Midtfløjene/Grostedet, Væksthuset og Månestrålen i Tingbjerg fra 2020-2025,
  2. at ansøge Børne- og Socialministeriet om en dispensation fra reglerne om, at der højst må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder i den ny 10 gruppers daginstitution ved Store Torv i Tingbjerg fra 2024-2028.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2019

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

 

Jens-Kristian Lütken (V) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen:

"Venstre anerkender at Tingbjergs placering betyder, at det er vanskeligt at ændre på andelen af børn fra udsatte boligområder i områdets institutioner. Det er dog afgørende at sammensætningen af børn bliver ændret hurtigst muligt, da navnlig danskkundskaber er alarmerende under gennemsnittet for resten af København, når de lokale børn starter i folkeskolen".

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at såfremt der ikke opnås finansiering i de kommende budgetforhandlinger til opfriskning og opgradering af 4 eksisterende institutioner, samt til alternative løsninger for så vidt angår afslag på dispensationerne, vil finansieringsbehovet blive dækket indenfor Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2019

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 22. maj 2019:

 

"Venstre anerkender at Tingbjergs placering betyder, at det er vanskeligt at ændre på andelen af børn fra udsatte boligområder i områdets institutioner. Det er dog afgørende at sammensætningen af børn bliver ændret hurtigst muligt, da navnlig danskkundskaber er alarmerende under gennemsnittet for resten af København, når de lokale børn starter i folkeskolen".

 

Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. juni 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

"Venstre anerkender at Tingbjergs placering betyder, at det er vanskeligt at ændre på andelen af børn fra udsatte boligområder i områdets institutioner. Det er dog afgørende at sammensætningen af børn bliver ændret hurtigst muligt, da navnlig danskkundskaber er alarmerende under gennemsnittet for resten af København, når de lokale børn starter i folkeskolen".

Til top