Mødedato: 20.05.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Respekt for ressortfordelingen

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til sag om respekt for ressortfordelingen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen slår fast, at luftforurening i styrelsesvedtægten er henlagt til Teknik- og Miljøudvalget, og at andre udvalg eller forvaltninger som følge heraf ikke kan påtage sig opgaver eller initiativer vedrørende luftforurening, eks. kampagner herom,
  2. at Borgerrepræsentationen slår fast, at ansvaret for forebyggende og sundhedsfremmende tilbud i styrelsesvedtægten er placeret under Sundheds- og Omsorgsudvalget. Hverken Sundheds- og Omsorgsudvalget eller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan træffe beslutninger om sundhedsfremmende initiativer inden for områder, hvor ansvaret i medfør af styrelsesvedtægten er henlagt andre udvalg,
  3. at Ekspertgruppen om de sundhedsskadelige konsekvenser af luftforurening fortsætter i sin nuværende konstruktion med den samme arbejdsdeling mellem Sundhedsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, til dette års rapport er afrapporteret i foråret 2022. Indsatsen stopper derefter.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Gruppeformandskredsen behandlede på sit møde den 16. april 2021 et forslag fra Det Konservative Folkeparti om ”Respekt for ressortfordelingen.”

Økonomiudvalget behandlede indstillingen på sit møde den 11. maj 2021, og besluttede med de vedtagne ændringsforslag at anbefale indstillingen over for Borgerrepræsentation jf. oversigt over politisk behandling. 

Løsning

Det Konservative Folkeparti havde i sit forslag til gruppeformandskredsen følgende motivering:

”Det fremgår af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt, at luftforurening ressortmæssigt er henlagt til teknik- og miljøområdet. Ressortansvaret for luftforurening fremgår således eksplicit af §19, stk. 2, nr. 10:

https://www.kk.dk/sites/default/files/koebenhavns_kommunes_styrelsesvedtaegt_2017_-_pr_2018.pdf

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har iværksat en kampagne om luftforurening og hvor samtlige virkemidler henhører under teknik- og miljøområdet:

https://renluft.kk.dk/?fbclid=IwAR1hyCz9Lht7bs7rhYFFQlMXCPSJ1WB3pryNwQnwIuAIyEtnUMIejcz7oKw

Økonomiforvaltningen havde udarbejdet et notat om udvalgenes opgavevaretagelse (bilag 1) til brug for drøftelserne i gruppeformandskredsen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Borgerrepræsentationen træffer beslutning om indstillingen.

Oversigt over politisk behandling

Gruppeformandskredsen anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Borgerrepræsentationen meddeler Sundheds- og Omsorgsborgmesteren, at luftforurening i styrelsesvedtægten er henlagt til Teknik- og Miljøudvalget, og at det er i strid med styrelsesvedtægten, at Sundheds- og Omsorgsborgmesteren tager initiativer vedrørende luftforeningen, herunder en kampagne, hvor samtlige virkemidler henhører under Teknik- og Miljøområdet.

 

Gruppeformandskredsens beslutning i mødet fredag den 4. december 2020

Sagen blev udsat til gruppeformandskredsens møde fredag den 22. januar 2021.

 

Gruppeformandskredsens beslutning i mødet fredag den 22. januar 2021

Sagen blev udsat.

 

Hvis tiden tillader det, behandles sagen på gruppeformandskredsens ekstraordinære møde, hvor dagsordenens punkt 3 og 4 også behandles. Hvis ikke, vil sagen blive behandlet på gruppeformandskredsens møde fredag den 16. april 2021, og vil blive sat på dagsordenen efter gruppeformandskredsens faste punkt ”Status på IT”.

 

Gruppeformandskredsens beslutning i mødet fredag den 26. februar 2021

Sagen blev udsat.

 

Sagen vil blive behandlet på gruppeformandskredsens møde fredag den 16. april 2021 og vil blive sat på dagsordenen efter gruppeformandskredsens faste punkt ”Status på IT”.

 

Gruppeformandskredsens beslutning i mødet fredag den 16. april 2021

Medlemsforslagets 1. at-punkt blev drøftet.

 

Medlemsforslagets 2. at-punkt blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, V, Å, C, O og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: F

Undlod at stemme: -

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2021

 

Sekretariatschef i Borgerrepræsentationens Sekretariat, Christian Vigh, var til stede under sagens behandling af hensyn til sagens oplysning.

 

Der blev fremsat følgende ændringsforslag til erstatning for indstillingen, som anbefales over for Borgerrepræsentationen:

 

Enhedslisten og Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning for 1. at-punkt:

 

”At Borgerrepræsentationen slår fast, at luftforurening i styrelsesvedtægten er henlagt til Teknik- og Miljøudvalget, og at andre udvalg eller forvaltninger som følge heraf ikke kan påtage sig opgaver eller initiativer vedrørende luftforurening, eks. kampagner herom.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre og Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt 2. at-punkt:

 

”At Borgerrepræsentationen slår fast, at ansvaret for forebyggende og sundhedsfremmende tilbud i styrelsesvedtægten er placeret under Sundheds- og Omsorgsudvalget. Hverken Sundheds- og Omsorgsudvalget eller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan træffe beslutninger om sundhedsfremmende initiativer inden for områder, hvor ansvaret i medfør af styrelsesvedtægten er henlagt andre udvalg.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) som nyt 3. at-punkt:

 

”Ekspertgruppen om de sundhedsskadelige konsekvenser af luftforurening fortsætter i sin nuværende konstruktion med den samme arbejdsdeling mellem Sundhedsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, til dette års rapport er afrapporteret i foråret 2022. Indsatsen stopper derefter.”

 

Det af Enhedslisten og Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev godkendt med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, C og O.

Imod stemte: F.

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev godkendt med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, C og O.

Imod stemte: F.

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev godkendt med 12 stemmer mod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F, C og O.

Imod stemte: -

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Et udvalg skal inden iværksættelse af foranstaltninger, der er af væsentlig betydning for et andet udvalg, høre det pågældende udvalg.”

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Medlemsforslaget er efter vores vurdering i strid med styrelsesvedtægten. Det følger af styrelsesvedtægten, at Sundheds- og Omsorgsudvalget har ansvaret for sundhedsfremme og forebyggende indsatser – hvilket også omfatter luftforurening, som jo netop har store sundhedsmæssige konsekvenser og en af de største kilder til for tidligt død i København. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil grundlæggende have svært ved at varetage tværgående sundhedsrelaterede opgaver, hvis det ikke sker i samarbejde med og på tværs af forvaltninger.

 

Desuden er der af flere omgange taget stilling til politisk, at der er klare sundhedsaspekter af luftforureningsområdet. Det afspejles klart ved budgetaftalerne for budget 2019, OFS 2020 og budget 2021.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. maj 2021

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt med 48 stemmer mod 5. 0 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, V, Å, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.

Imod stemte: F.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Venstre, Alternativet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Et udvalg skal inden iværksættelse af foranstaltninger, der er af væsentlig betydning for et andet udvalg, høre det pågældende udvalg.”

 

SF videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Medlemsforslaget er efter vores vurdering i strid med styrelsesvedtægten. Det følger af

styrelsesvedtægten, at Sundheds- og Omsorgsudvalget har ansvaret for sundhedsfremme og forebyggende indsatser – hvilket også omfatter luftforurening, som jo netop har store sundhedsmæssige konsekvenser og en af de største kilder til for tidligt død i København. Sundheds-og Omsorgsudvalget vil grundlæggende have svært ved at varetage tværgående sundhedsrelaterede opgaver, hvis det ikke sker i samarbejde med og på tværs af forvaltninger. Desuden er der af flere omgange taget stilling til politisk, at der er klare sundhedsaspekter af luftforureningsområdet. Det afspejles klart ved budgetaftalerne for budget 2019, OFS 2020 og budget 2021.”

Til top