Mødedato: 20.05.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om fremme af bæredygtige og demokratisk forankrede virksomheder

Medlemsforslag 

Det foreslås, 

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger at udarbejde en sag til politisk behandling, der undersøger mulighederne for at fremme bæredygtige og demokratisk forankrede virksomheder samt deleøkonomiske og kooperative virksomheder jf. motiveringen.

(Stillet af Enhedslisten) 

 

Motivering

Der er øget interesse for bæredygtige og demokratiske virksomheder, herunder kooperativer. Internationalt vokser interessen, nationalt har folketinget iværksat et udvalgsarbejde for at skabe bedre vilkår for demokratiske virksomheder og i København er der flere og flere, der starter sådanne virksomheder.

Vores moderne samfund er i høj grad bygget på demokratiske virksomheder, som andelsmejerier, - slagterier mv, som Brugsen (nu Coop), andelsbanker, vandværker, elselskaber, forbrugerejede forsikringsselskaber, realkreditinstitutter og meget mere.

Og nu er der en ny interesse, ikke mindst blandt iværksættere, der er optaget af bæredygtighed og nye grønne løsninger, herunder deleøkonomi mv.

En ny generation af unge samfundsbevidste iværksættere er klar til at skabe en ny generation af kooperative virksomheder.

Men det er ofte svært for iværksættere at finde viden og erfaring om hvilke muligheder, der findes for demokratisk styrede virksomheder. 

Københavns Kommune er en foregangskommune på mange områder og vi bør også være det i forhold til denne udvikling, hvor vi kan være med til at sikre økonomisk vækst, demokratiske virksomhedsstrukturer og kooperativt iværksætteri.

Konkret foreslås det: 

  • At gå i dialog med Erhvervshus Hovedstaden om at løfte den specifikke rådgivning og tilbud om vejledning, uddannelse og opkvalificering til vores borgere, der kan fremme initiativer til at starte demokratiske, herunder kooperative, virksomheder.

     

  • At starte initiativer til f.eks. borgermøder med borgere, især i de udsatte områder, for at inspirere til opstart af deres egne små virksomheder. Herunder at afdække muligheden for at understøtte miljøer der fremmer demokratiske og kooperative virksomhedsformer.

     

  • At forvaltningerne henter inspiration fra byer og verdensdele, der er længere fremme i forhold til at fremme demokratiske, herunder kooperative, virksomheder.

     

  • At bruge redskaber i kommunens udbuds- og indkøbspolitik, der kan give bedre muligheder for at demokratiske, herunder kooperative, virksomheder kan deltage i udbud og kan levere på mindre indkøb. Fx i større omfang følge udbudslovens regler om opdeling af kontrakter, så små og mellemstore virksomheder får bedre muligheder. F.eks. ved i højere grad at bruge mulighederne for dialog med markedet inden udbud og f.eks. ved at benytte indkøbsplatforme med socialøkonomiske og socialt ansvarlige virksomheder mv.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. maj 2021

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til 1. at:

”At Borgerrepræsentationen pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger OG EFTER DIALOG MED ERHVERVSHUS HOVEDSTADEN at udarbejde en sag til politisk behandling, der undersøger mulighederne for at fremme bæredygtige og demokratisk forankrede virksomheder samt deleøkonomiske og kooperative virksomheder jf. motiveringen.”

 

Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 44 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti. 

Imod stemte: A, Ø, B, V, C, O, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.

 

Medlemsforslaget blev forkastet med 33 stemmer imod 21. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, F, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, B, V, C, O, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre opfordrer Erhvervshus hovedstaden til at udarbejde materiale der i højere grad guider alle, der ønsker at starte bæredygtige og demokratisk forankrede virksomheder samt deleøkonomiske og kooperative virksomheder. Materiale og rådgivning kan bestå i at finde rundt i de guides der allerede findes, eller hjælp til at forstå og rådgive om, hvad der skal til både i en opstartsfase, men også når virksomheden drives i hverdagen.”

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

”I Socialdemokratiet mener vi ikke, at kommunen skal have en holdning til, hvordan virksomheder er organiserede. Erhvervshuset i København hjælper alle slags virksomheder herunder virksomheder, der er demokratisk forankrede. Vi har ikke høje forventninger til, at en undersøgelse vil fremme antallet af demokratisk forankrede virksomheder i København.”

Til top