Mødedato: 20.01.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udpegning af medlemmer til Valgbestyrelsen i København samt udpegning af medlemmer til 53 valgstyrelser mv. for valgperioden 2022-2025 (2022)

Borgerrepræsentationen skal udpege 5 medlemmer til Valgbestyrelsen samt udpege medlemmer til 53 valgstyrelser (hvoraf kultur- og fritidsborgmesteren er født formand for Valgbestyrelsen).

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender, at Valgbestyrelsen for kommunalvalg består af 5 medlemmer,
  2. at Borgerrepræsentationen godkender, at Valgbestyrelsen for henholdsvis kommunalvalg- og regionsrådsvalg, folketingsvalg, Europa-Parlamentsvalg og folkeafstemninger består af de samme medlemmer,
  3. at Borgerrepræsentationen vælger 4 medlemmer til Valgbestyrelsen (udover kultur- og fritidsborgmesteren, der er født formand for Valgbestyrelsen), samt vælger en næstformand blandt de 4 valgte medlemmer,
  4. at Borgerrepræsentationen vælger 1 stedfortræder for hvert af de 5 medlemmer i Valgbestyrelsen,
  5. at Borgerrepræsentationen vælger 5 valgstyrere til hver af de 53 valgstyrelser (i alt 265 valgstyrere) samt vælger en formand for hver valgstyrelse blandt de 5 valgstyrere,
  6. at Borgerrepræsentationen vælger et antal tilforordnede vælgere til at medvirke ved afvikling af valget på de enkelte afstemningssteder og ved brevafstemning i private hjem og på plejehjem mv.,
  7. at Borgerrepræsentationen bemyndiger kultur- og fritidsborgmesteren til at modtage nye navne på valgstyrere og tilforordnede vælgere i valgperioden,
  8. at Borgerrepræsentationen godkender, at 1 af de 2 stemmemodtagere ved brevafstemning i eget hjem udpeges blandt personale i kommunen,
  9. at Borgerrepræsentationen godkender, at vælgere på institutionerne nævnt i folketingsvalglovens § 54, stk. 2, nr. 3, 4 og 6, samt den kommunale valglovs § 60, stk. 2, nr. 3, 4 og 6, henvises til at brevstemme efter reglerne om brevafstemning i eget hjem eller til at stemme på valgdagen.

(Kultur- og Fritidsforvaltningen)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal efter den kommunale- og regionale valglov, folketingsvalgloven og Europa-Parlamentsvalgloven samt til folkeafstemninger nedsætte en valgbestyrelse og vælge medlemmer hertil. Derudover skal der vælges valgstyrere til valgstyrelserne ved de 53 afstemningssteder i Københavns Kommune samt tilforordnede vælgere til at medvirke til afvikling af valg på de enkelte afstemningssteder og som brevstemmemodtagere.

Løsning

Valgbestyrelsen er ansvarlig for at tilvejebringe stemmesedler og opslag og forestå fintællingen og den endelige opgørelse af valget. Derudover skal valgbestyrelsen ved kommunalvalg modtage og godkende kandidatlister samt anmeldelse om listeforbund og valgforbund. Kultur- og Fritidsforvaltningen står for den praktiske varetagelse af opgaverne.

Valgbestyrelsen for folketingsvalg, folkeafstemninger og Europa-Parlamentsvalg skal bestå af 5 medlemmer, mens valgbestyrelsen for kommunal - og regionsrådsvalg skal bestå af mindst 5 og højst 7 medlemmer. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at antallet af medlemmer til alle valgbestyrelser, som hidtil, fastsættes til 5, og at valgbestyrelserne – ligeledes som hidtil – består af de samme 5 medlemmer.

Kultur- og fritidsborgmesteren er født formand for valgbestyrelserne. Borgerrepræsentationen skal således vælge 4 medlemmer ved forholdstalsvalg blandt sine medlemmer samt en næstformand blandt de 4 medlemmer. Valget af medlemmer til Valgbestyrelsen og valgstyrelserne gælder for hele valgperioden 2022-2025.

Borgerrepræsentationen skal ligeledes vælge valgstyrere til de 53 valgstyrelser. Efter valglovene skal hver enkelt valgstyrelse bestå af mindst 5 og højst 9 medlemmer. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at antallet af valgstyrere i den enkelte valgstyrelse som hidtil fastsættes til 5.

Borgerrepræsentationen skal således vælge i alt 265 valgstyrere ved forholdstalsvalg blandt kommunens vælgere. Henset til det store antal valgstyrere foreslås det, at kultur- og fritidsborgmesteren bemyndiges til at modtage nye navne på valgstyrere i valgperioden, hvis det nødvendige antal endnu ikke er valgt, når et valg skal afholdes, eller en allerede valgt valgstyrer udtræder af hvervet.

Borgerrepræsentationen skal ligeledes vælge tilforordnede vælgere efter forholdstalsvalg blandt kommunens vælgere. Fordelingen af tilforordnede vælgere afspejler Borgerrepræsentationens sammensætning ved konstitueringen. Senere ændringer i sammensætningen har ikke betydning for fordelingen af tilforordnede vælgere. Der er til alle valg brug for et meget stort antal tilforordnede vælgere.

Da afviklingen af valg i Københavns Kommune er en stor og voksende opgave, vil der ved nogle valg også blive rekrutteret tilforordnede, der kun fungerer som aftentællere udover de tilforordnede, som deltager fra om morgenen og til optællingen er slut.

Erfaringsmæssigt er det svært for de politiske partier at skaffe det fornødne antal tilforordnede vælgere, og interesserede vælgere og kommunalt ansatte vil derfor – i overensstemmelse med Indenrigs- og Boligministeriets vejledninger – blive udpeget i det omfang de politiske partier ikke kan indstille det fornødne antal tilforordnede vælgere. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår derfor, at kultur- og fritidsborgmesteren bemyndiges til at modtage navne på tilforordnede vælgere i valgperioden, hvis det nødvendige antal endnu ikke er indstillet, når et valg skal afholdes, eller en allerede indstillet tilforordnet vælger udtræder.

De opgaver som efter valglovene påhviler kommunalbestyrelsen, f.eks. udarbejdelse af valglister, udsendelse af valgkort, tilrettelæggelse af brevafstemning herunder brevafstemning i private hjem og på plejehjem og tilrettelæggelse af afstemningen på selve valgdagen, varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Som udgangspunkt er det 2 stemmemodtagere, som er udpeget blandt de tilforordnede vælgere, som modtager brevstemmer, som afgives ved brevafstemning i private hjem og på plejehjem mv. Efter valglovene kan Borgerrepræsentationen imidlertid bestemme, at én af disse to stemmemodtagere, er en person som udpeges blandt personale ansat i kommunen.

Da det erfaringsmæssigt er svært for de politiske partier at indstille det fornødne antal tilforordnede vælgere, som kan afse tid til at være brevstemmemodtager i 3 uger før valgdagen, foreslås det, at Borgerrepræsentationen beslutter, at én af de to stemmemodtagere ved brevafstemning i private hjem og på plejehjem mv., er en person som udpeges blandt personale ansat i kommunen.

Det fremgår af folketingsvalglovens § 54, stk. 2, nr. 3, 4 og 6, og den kommunale valglovs § 60, stk. 2, nr. 3, 4 og 6, at vælgere, der bor eller opholder sig i de nedenfor nævnte boformer eller boliger, kan brevstemme i boformen eller boligen.

Det drejer sig om følgende boformer og boliger:

  • Boformer tilvejebragt efter reglerne i lov om social service til midlertidigt eller længerevarende ophold for voksne, der på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov herfor, samt boformer for voksne, der drives efter nævnte lovs forsøgsbestemmelser.
  • Opholdssteder uden for de pågældendes bolig, hvor kommunen efter reglerne i lov om social service giver tilbud om personlig hjælp, omsorg og pleje m.v. til personer, som på grund af midlertidig eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov herfor.
  • ·Øvrige almene ældreboliger, der er omfattet af lov om almene boliger mv., øvrige ældreboliger, der er omfattet af lov om boliger for ældre og personer med handicap, samt lette kollektivboliger og boliger og hjem for gamle, syge og svagelige, der er omfattet af de i medfør af lov om boligbyggeri og lov om almene boliger m.v. fastsatte forskrifter herom.

Borgerrepræsentationen kan imidlertid beslutte, at brevafstemning i de nævnte boformer skal foregå efter reglerne om brevafstemning i hjemmet. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår af praktiske årsager, at Borgerrepræsentationen beslutter at vælgere med ophold eller bopæl i de nævnte institutioner henvises til at brevstemme efter reglerne om brevafstemning i private hjem eller til at stemme på valgdagen.

Bemærkninger til hvervet

Antal pladser

Valgbestyrelsen

5 medlemspladser.

Valgstyrelser

5 valgstyrere til hver af de 53 valgstyrelser, hvoraf 1 medlem skal være formand.

Særlige krav/valgbetingelser

Valgbestyrelsen

Kultur- og fritidsborgmesteren er født formand for Valgbestyrelsen.

Der er krav om medlemskab af Borgerrepræsentationen.

Valgstyrelser

Medlemmerne skal være vælgere i Københavns Kommune.

Fordelingen skal ske under ét, jf. den kommunale valglov § 16. Dette gælder ligeledes udpegningerne af formandsposterne.

Bemærkninger i øvrigt

Ingen.

Udpegningstype

Forholdstalsvalg (d´Hondts).

Vederlag

Nej.

Funktionsperiode

Funktionsperioden følger den kommunale valgperiode.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. januar 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

De valgte medlemmer og stedfortrædere fremgår af bilag 4 under dagsordenspunkt 1 (Godkendelse af dagsorden).

Overborgmesteren blev bemyndiget til at modtage de evt. manglende navne.

 

For en opdateret liste over navne se kommunens hjemmeside:

Oversigt over indmeldte medlemmer til BR-møde 20.01.2022.pdf (kk.dk) (Hverv for valgperioden 2022-25).

Til top