Mødedato: 20.01.2005, kl. 17:30

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 262 "Brune Kødby" med tilhørende kommuneplantillæg

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 262 "Brune Kødby" med tilhørende kommuneplantillæg

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 20. januar 2005

 

 

BR 34/05

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 262 "Brune Kødby" med tilhørende kommuneplantillæg

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 262 "Brune Kødby" med tilhørende kommuneplantillæg

 

 

Indstilling om, at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 262 "Brune Kødby" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, samt at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet og et borgermøde udformet som et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalpresse.

                                            (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 262 "Brune Kødby" vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet og et borgermøde udformet som et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalpresse

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplantillæg hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet og et borgermøde udformet som et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalpresse

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2004

Anbefalet

Mikkel Warming (Ø) og Karin Storgaard (O) tog forbehold

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2004

Martin Geertsen (V) deltog ikke i behandlingen af sagen på grund af inhabilitet.

Anbefalet.

O og Ø videreførte deres forbehold fra mødet den 8. december 2004 i Bygge- og Teknikudvalget.

 

 

 

RESUME

I mødet den 9. juni 2004 tiltrådte Borgerrepræsentationen en indstilling om nærmere vilkår for gennemførelse af en 4. etape af DGI-byen, der blandt andet forudsætter, at der til DGI overdrages en 8.500 m2 stor del af matr. nr. 1657 Udenbys Vester Kvarter, København, som er en del af Brune Kødby, samt at der indgås aftaler mellem Kommunen og DGI-byen om finansiering og drift. Udbygningsplanerne forudsætter endvidere en ændring af det planmæssige grundlag i form af et tillæg til lokalplan nr. 262 "Brune Kødby" og et tillæg til Kommuneplan 2001.

Planforslagene muliggør en ønsket udvidelse af DGI-byens nuværende etageareal på ca. 16.800 m2 med ca. 9.300 m2 og fastlægger en bebyggelsesprocent på 80 for DGI-byen og Brune Kødby under ét. Projektet omfatter på- og tilbygninger, nye underjordiske anlæg, en ny fløj mod Tietgensgade og et parkeringsanlæg til ca. 260 biler mod Ingerslevsgade med indkørsel fra Staldgade. Hovedstadens Udviklingsråd har foretaget en screening af parkeringsanlægget i henhold til reglerne om VVM og konkluderet, at der ikke skal udarbejdes en VVM-redegørelse forinden realisering. I området mod Tietgensgade bliver der mulighed for at opføre et byggeri i 4 etager, mens et aktivitets- og parkeringsanlæg, der vender mod Ingerslevsgade, højst må have en bygningshøjde på 2 m.  

Endvidere suppleres anvendelsesbestemmelsen i lokalplanens underområde II – i overensstemmelse med det af Borgerrepræsentationen den 25. november 2004 vedtagne tillæg til Kommuneplan 2001 om detailhandel – således at der bliver mulighed for at indrette detailhandel i det udpegede lokalcenter.

Det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 overfører området med bl.a. DGI-byen fra et O2*- område til et O3*-område, og den særlige bestemmelse om anvendelsen samt beregningen af bebyggelsesprocenten under ét videreføres.

Der redegøres for, at forslagene ikke er omfattet af det nye regelsæt om miljøvurdering af planer og programmer, og for at det projekt, som lokalplanen muliggør, er blevet til i et tæt samarbejde mellem bygherren og relevante kommunale enheder.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 7. december 1995 (BR 732/95) en indstilling om endelig vedtagelse af en lokalplan for et område mellem Halmtorvet og Ingerslevsgade ("Brune Kødby") med tilhørende tillæg nr. 28 til Kommuneplan 1993.

Lokalplanområdet er opdelt i to underområder, hvor område I er fastlagt til offentlige formål samt private institutioner af almennyttig karakter med henblik på, at en række af bydelen Vesterbros behov for rekreative og kulturelle funktioner kan opfyldes. Begrundet i områdets centrale beliggenhed og nærhed til Hovedbanegården skal funktionerne også betjene brugere uden for bydelen.

Område II, der indtil videre udgør en naturlig del af Hvide Kødby, fastlægges til erhverv.

Lokal planen muliggør blandt andet opførelse af DGI-byen i en del af område I. Opførelsen er sket i etaper, hvor 1. etape (hal- og skydebanefaciliteter og administrationslokaler) stod færdig i 1997, mens 2. etape (Vandkulturhuset) og 3. etape (DGI-byens Hotel) stod færdige i 2000.

DGI-byen har rettet henvendelse til kommunen om gennemførelse af en 4. og sidste etape. I mødet den 9. juni 2004 (BR 331/04) tiltrådte Borgerrepræsentationen en indstilling om nærmere vilkår for gennemførelsen af denne etape, der blandt andet forudsætter, at der overdrages en 8.500 m2 stor del af matr. nr. 1657 Udenbys Vester Kvarter, København, til DGI samt at der indgås aftaler om finansiering af afværgeforanstaltninger og kommunens deltagelse i den fremtidige drift af DGI-byen.

Udbygningsplanerne forudsætter endvidere en ændring af det planmæssige grundlag i form af et tillæg til lokalplan nr. 262 "Brune Kødby" og et tillæg til Kommuneplan 2001.

 

Det aktuelle projektforslag

Projektforslaget til DGI-byens 4. etape er udarbejdet af Arkitekterne Schmidt, Hammer og Lassen og indeholder en lang række nye faciliteter. Projektet omfatter på- og tilbygninger, nye underjordiske anlæg, en ny fløj mod Tietgensgade og et parkeringsanlæg til ca. 260 biler. Etapen vil afrunde bebyggelsen og tilføre yderligere funktionelle og arkitektoniske kvaliteter.

Midt i området vil blive anlagt et torv med mulighed for bl.a. teaterforestillinger. På taget af det nye anlæg vil der være et "fortov" med udsigt over København samt baner til bl.a. beachvolley, et udendørs badebassin samt taghaver.

Mod Ingerslevsgade vil det nye parkeringsanlæg fremtræde som et lavt, skulpturelt plateau, der møder omgivelserne med brede trappeflader. Anlægget vil skærme Billedskolen fra Ingerslevsgades trafik, men stadig lade Brune Kødbys fredede og bevaringsværdige bygninger være synlige fra vejen. Tilkørsel til parkeringsanlægget skal ske fra Staldgade, og udformningen skal tilgodese en trafiksikker adgang til blandt andet Billedskolen, Teaterbutikken og Musikskolen.

Parkeringsanlægget forventes i øvrigt at dække behovet for hovedparten af aktiviteterne i både DGI-byen og Brune Kødby, hvorved parkeringspresset i det tilgrænsende område kan lettes. Hovedstadens Udviklingsråd har foretaget en screening af parkeringsanlægget i henhold til reglerne om VVM og konkluderet, at der ikke skal udarbejdes en VVM-redegørelse forinden realisering.

 

Forslag til lokalplantillæg

Forslaget til lokalplantillæg omfatter ejendommene matr. nr. 1641, 1657 og del af 374 Udenbys Vester Kvarter, København, og muliggør en udbygning med ca. 9.300 m2 etageareal af DGI-byen, som i det eksisterende kompleks rummer ca. 16.800 m2 etageareal. Forslaget fastlægger en bebyggelsesprocent på 80 for området under ét, og byggeriet skal opføres inden for nærmere angivne byggefelter.

Efter udvidelsen vil DGI-byen omfatte ca. 26.000 m2 etageareal. Desuden vil nye lokaler blive etableret i kælder med et samlet areal på ca. 6.800 m2. Det nederste parkeringsdæk udgør halvdelen af det areal, mens resten af arealet er baner og badeanlæg. På tagfladerne indrettes haver og aktivitetspladser på arealer, der udgør ca. 4.300 m2.

På ejendommen matr. nr. 1641 ibid. må bebyggelse højst opføres i 4 etager med en bygningshøjde på 17,5 m. Herudover kan der etableres tagterrasser og ovenlys, rækværker og andre transparente bygningsdele i op til 22,5 m's højde. Det eksisterende klatretårn mod Tietgensgade kan forhøjes til maksimalt 25 m's højde. For bebyggelse inden for en afstand af ca. 26 m fra den fredede og bevaringsværdige bebyggelse må gesimshøjden ikke overstige 7 m.

På ejendommen matr. nr. 1657 ibid. må der i et byggefelt mod Ingerslevsgade etableres et aktivitets- og parkeringsanlæg hvor bygningshøjden i fløjen mod gaden ikke må overstige 2 m og mod DGI-byens hotel ikke 3 m.

Derudover fastlægger forslaget, at Staldgade og dennes videre forløb mellem Halmtorvet 13 og 15 er udlagt som vej. I den oprindelige lokalplan er Staldgade forudsat at skulle udmunde i Halmtorvet mellem nr. 15 og 17, men vejudlægget er efter ønske fra de erhvervsdrivende i området ændret, som beskrevet.

Det forudsættes, at indkørsel til p-anlægget skal ske fra Staldgade, og i forbindelse med, at der gives byggetilladelse til et konkret projekt, vil der blive stillet krav om anlæg af Staldgades sydlige ende mod Ingerslevsgade. Endvidere skal der ske en omlægning af krydset Staldgade/Ingerslevsgade. Foruden den nye trafik til p-anlægget er Staldgade og krydset belastet af tung erhvervstrafik. Vejanlæggene og tilkørslen til p-anlægget skal udformes således, at der opnås trafiksikker adgang, ikke mindst for børn til fods og på cykel, fra Ingerslevsgade til institutionerne i Brune Kødby.

De ubebyggede arealer i lokalplanens område I skal være offentligt tilgængelige, og skal indrettes efter forvaltningens nærmere godkendelse.

For område II muliggør lokalplanforslaget, at der kan etableres butikker i overensstemmelse med det kommuneplantillæg om retningslinier for detailhandel, som Borgerrepræsentationen vedtog den 25. november 2004.

 

Forslag til kommuneplantillæg

Lokalplanforslaget er ikke i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægningen i Kommuneplan 2001, og der er derfor udarbejdet et forslag til tillæg til kommuneplanen. Kommuneplan 2001 fastlægger område I til offentlige formål (O2*-område) med bemærkningen: "Der åbnes mulighed for, at der i naturlig tilknytning til den fastlagte anvendelse til offentlige formål m.v. kan udøves erhvervsvirksomhed. Den maksimale bebyggelsesprocent (60) samt friarealets størrelse beregnes under ét. Hjørnet Tietgensgade/Ingerslevsgade skal markeres med en særlig bebyggelse, der kan opføres i maksimalt 5 etager, ekskl. tagetage."

Lokalplanforslaget er ikke i overensstemmelse med dette for så vidt angår bebyggelsesprocenten. Derfor ændrer tillægget til kommuneplan O2*- bestemmelse til en O3*- bestemmelse med bemærkningen: "Der åbnes mulighed for, at der i naturlig tilknytning til den fastlagte anvendelse til offentlige formål mv. kan udøves erhvervsvirksomhed. Den maksimale bebyggelsesprocent samt friarealets størrelse beregnes under ét." Bestemmelsen vedrørende bebyggelse i op til 5 ½ etage på hjørnet af Tietgensgade/Ingerslevsgade udgår af såvel lokalplan som kommuneplantillæg.

Bestemmelsen vedrørende maksimal bebyggelsesprocent udgår af kommuneplantillægget, da der ikke vil være tale om en overskridelse af den generelle ramme for O3*-områder.

Forslaget til kommuneplantillæg er optrykt i bilag 1.

 

Forslag til dialogstrategi

Der foreslås følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne i offentlighedsperioden.

-         Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialog del.

-         Udstilling i lokalområdet.

-         Afholdelse af et borgermøde i lokalområdet i form af et orienteringsmøde.

-         Fælles offentliggørelse af planforslagene i lokalblade.

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

Der henvises til vedlagte bilag, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillæget" vedrørende trafikstøj og eventuel forurening af undergrunden mv.

 

Miljøvurderingsloven

Den 21. juli 2004 trådte lov om miljøvurdering af planer og programmer i kraft, jf. indstilling om delegation af screening i henhold til miljøvurderingsloven til forvaltningen, som var forelagt Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 24. november 2004.

Et kriterium for, om planer er omfattet af denne lov, er blandt andet tidspunktet for igangsætningen af udarbejdelsen af planerne.

Ved ovennævnte indstilling om vilkårene for 4. etape af DGI-byen tiltrådte Borgerrepræsentationen i mødet den 9. juni 2004 igangsætningen af udarbejdelsen af tillæg til kommune- og lokalplan. Hermed er udarbejdelsen af de konkrete planer igangsat før lovens ikrafttræden, og de er derfor ikke omfattet af loven.

 

Høring

Det projektforslag, der ligger til grund for planforslagene, er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem bygherren, Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen.

Der har været afholdt et møde med deltagelse fra Økonomiforvaltningen, Plan & Arkitektur, Vej & Park og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Endvidere deltog repræsentanter for Billedskolen, Teaterbutikken og Musikskolen, som har til huse i Brune Kødby, og formålet med mødet var at drøfte adgangsforholdene til det planlagte p-anlæg og til institutionerne i Brune Kødby i øvrigt.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt de lokale repræsentanter gav udtryk for, at de var utilfredse med, at p-anlæggets indkørsel kommer til at indskrænke friarealerne til de tre nævnte institutioner, og at de finder, at tilbygningen til DGI-byen kommer til at ligge for tæt på de eksisterende bygninger i den sydlige del af Brune Kødby, og derved indskrænker friarealerne yderligere. De lagde stor vægt på, at der ved udformningen af vejanlægget i Staldgade og omlægningen af krydset i Ingerslevsgade blev taget størst muligt hensyn til trafiksikkerheden for de børn, der bruger institutionerne.  

Forvaltningen skal bemærke, at efter Vej & Parks opfattelse vil det være muligt at udforme vejanlæggene således, at der opnås trafiksikker adgang for trafik til fods og på cykel til institutionerne. Af hensyn til trafikafviklingen skal indkørslen til p-anlægget placeres i Staldgade med en afstand til krydset ved Ingerslevsgade.

 

Andre konsekvenser

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslag til tillæg til lokalplan "Brune Kødby" og forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

 

 

Erik Jacobsen                                                               Mette Lis Andersen

 


Til top