Mødedato: 19.11.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Forespørgsel til teknik- og miljøborgmesteren om hvordan København løser sin tilsynsforpligtelse overfor de almene boligselskaber

Forespørgsel

Teknik- og miljøborgmesteren bedes redegøre for,

  1. hvad Københavns Kommune gør for at løse sin tilsynsforpligtelse overfor de almene boligselskaber på en tilfredsstillende måde overfor borgerne, så man undgår situationer som fx i Tingbjerg og Hothers Plads, hvor borgerne ikke følte sig hørt?
  2. hvor ofte har det forvaltningsretlige undersøgelsesprincip ført til, at København i 2019 og 2020 som tilsynsførende af egen drift har undersøgt sager nærmere omkring problemstillinger knyttet til driften og administrationen af de almene boligorganisationer og deres afdelinger – og er det sket ifm Hothers Plads sagen? 
  3. hvor mange regelmæssige møder om boligorganisationernes virksomhed har København i gennemsnit med boligorganisationerne?    

(Stillet af Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti)

Motivering

Det fremgår af almenboliglovens § 164, stk. 1, at kommunalbestyrelsen fører tilsyn med de almene boligorganisationer.

København skal i sin egenskab af tilsynsmyndighed på almenboligområdet holde dialogmøder med almen boligorganisationerne. Formålet med disse møder er bl.a. at løse de lokale boligsociale opgaver på en mere effektiv måde.

Hvis København bliver opmærksom på et forhold, som synes at stride imod almenboliglovgivningen og dens principper, vil København indledningsvis være forpligtet til at undersøge sagen nærmere. Dette følger af det forvaltningsretlige undersøgelsesprincip.

Asbest-sagen i Tingbjerg viste, at borgerne ikke følte sig hørt. Aktuelt har ældre beboere på Hothers Plads, siden de i 2019 blev klar over, at renoveringsaftalen reelt indebærer, at de bliver tvangsflyttet, forgæves protesteret imod, at boligselskabet Bo-Vita ikke vil friholde de ældre fra renoveringsaftalen.

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti mener, at København skal leve op til sin tilsynsforpligtelse overfor de almene boligselskaber på en sådan måde, at borgerne føler sig hørt og set i de problemstillinger, der opstår med almenboligselskaberne. Det skal for den enkelte københavner, der bor i et almenboligselskab kunne mærkes, at København påtager sig sin rolle som tilsynsmyndighed på almenboligområdet.

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti ønsker derfor med denne forespørgsel en generel drøftelse af, hvordan København påtager sig sin rolle som tilsynsmyndighed på almenboligområdet.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. november 2020

Forespørgslen blev besvaret.

Til top