Mødedato: 19.09.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2018

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen orienteres om sagen vedrørende danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2018. Københavns Kommunes omgørelsesprocent for 2018 ligger under landsgennemsnittet generelt på socialområdet. Der er dog sket en stigning i omgørelser på handicapområdet. Sagen vedrørende danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2017 blev senest behandlet af Socialudvalget den 14. november 2018, Sundheds- og Omsorgsudvalget den 22. november 2018 og Økonomiudvalget den 27. august 2019. 

Indstilling

Indstilling om,

  1.  at tage orientering vedrørende danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2018 til efterretning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets og Sundhed- og Omsorgsudvalgets budgetrammer.  

(Socialudvalgets og Sundhed- og Omsorgsudvalget)

Problemstilling

Både Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen bevilger ydelser efter serviceloven, så som hjælpemidler, personlig og praktisk støtte til københavnske borgere.

Børne- og Socialministeriets udgiver hvert år et kommuneopdelte danmarkskort med det forudgående års statistik over, hvor mange sager, der er blevet omgjort i Ankestyrelsens, i de tilfælde, hvor borgerne har klaget over kommunens afgørelse.

I overensstemmelse med lovgivningen forelægges Danmarkskort over omgørelsesprocenter på socialområdet nu for Socialudvalget (SUD) og Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) til orientering med henblik på, at udvalgene anbefaler, at sagen behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen efter sommerferien.

Løsning

Baggrund
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) og Socialforvaltningen (SOF) bevilger ydelser efter serviceloven, men til hver sin målgruppe. Her er udgangspunktet, at SOF behandler de sager, der vedrører borgere under 65 år, mens SUF behandler de sager, der vedrører borger over 65 år.

Borgere har, når de modtager en afgørelse om helt eller delvist afslag på en ydelse efter serviceloven mulighed for at klage til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen træffer så beslutning, om kommunen skal gives helt eller delt medhold, om sagen skal hjemvises, ændres eller ophæves. Når en afgørelse hjemvises, ændres eller ophæves kaldes det, at kommunens afgørelse bliver omgjort. Det hedder det, selvom en hjemvisning ikke nødvendigvis betyder, at afgørelsen bliver ændret. Ved en hjemvisning bliver sagen sendt tilbage til kommunen, der skal behandle sagen på ny og træffe afgørelse en gang til. Det kan være fordi, Ankestyrelsen mener, at der mangler yderligere oplysninger, eller der er tale om alvorlige sagsbehandlingsfejl, som ikke umiddelbart kan rettes op i klagesagsbehandlingen. Kommunen kan i disse sager godt nå frem til samme afgørelse som i første omgang, når de nye oplysninger er indhentet eller sagsbehandlingsfejlen er rettet. Omgørelsesprocenten er således andelen af sager, der bliver omgjort (hjemvist, ændret eller ophævet) af Ankestyrelsen.

Danmarkskortet
Danmarkskortet består af tre kort, der viser omgørelsesprocenterne på hhv. socialområdet generelt, børnehandicapområdet specifikt og endelig et kort specifikt for voksenhandicapområdet. I kortet for socialområdet generelt indgår alle bestemmelser i serviceloven, hvor der er kommunal klageadgang. Dvs. både børneområdet og voksenområdet. Voksenområdet omfatter derfor både social- samt sundheds- og omsorgsområdet, når der bevilges efter serviceloven. Det er ikke muligt at opdele danmarkskortet på de enkelte udvalgsområder, og dermed er både SOF og SUF's områder omfattet af det danmarkskort, der omfatter socialområdet generelt.

Læsevejledning
For orientering på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område henvises til særskilt afsnit sidst i indstillingen.

Kortet specifikt på børnehandicapområdet (SUD)
Kortet indeholder oplysninger om omgørelser på følgende områder:

  • Pasningstilbud, hjemmetræning m.m. §§ 32, 32a, 36, 39-40

(Bemærk, at §§ 39-40 om børnepasningsorlov i serviceloven ikke vedrører børnehandicapområdet. Det er ikke på nuværende tidspunkt muligt i Ankestyrelsens sagsbehandlingssystem at udskille disse sager. Derfor kan der indgå enkelte sager i opgørelsen af børnehandicapområdet, der ikke vedrører SOF's område).

  • Merudgifter § 41
  • Tabt arbejdsfortjeneste §§ 42-43
  • Personlig hjælp og ledsagelse §§ 44-45

Kortet specifikt for særlige bestemmelser på voksenhandicapområdet
Kortet indeholder oplysninger om omgørelser på følgende områder på voksenområdet:

  • Kontante tilskud § 95
  • Borgerstyret personlig assistance § 96
  • Ledsageordning § 97
  • Merudgifter § 100

Bemærk, at kortene alene opgøres på baggrund af realitetsbehandlede sager i Ankestyrelsen, dvs. stadfæstelse, ændring/ophævelse og hjemvisning. Afviste/henlagte sager tælles ikke med i opgørelserne.

Danmarkskortet for 2018
Det fremgår af Børne- og Socialministeriets hjemmeside, at gennemsnittet for omgørelsesprocenten på socialområdet generelt på landsplan er 36 pct. (47 pct. på børnehandicapområdet og 32 pct. på voksenhandicapområdet).

Som nedenstående tabel viser ligger Københavns Kommunes omgørelsesprocent i 2018 på 2 af områder under gennemsnittet i forhold til landsplan.

Tabel 1. Omgørelsesprocenten på landsplan og Københavns Kommune for 2017 og 2018

Socialområdet
generelt

Børne
handicapområdet

Voksen
handicapområdet

Omgørelsesprocenten på landsplan 2018

36 %
(27 % hjemviste
9 % ændrede)

47 %
(33 % hjemviste
14 % ændrede)

32 %
(25 % hjemviste
7 % ændrede)

Omgørelsesprocenten for Københavns kommune 2018

35 %
(27 % hjemviste
9 % ændrede)

53 %

(39 % hjemviste
14 % ændrede)

31 %
(19 % hjemviste
12 % ændrede)

Omgørelsesprocenten for Københavns Kommune 2017

37 %
(28 % hjemviste
9 % ændrede)

49 %
(32 % hjemviste
16 % ændrede)

14 %
(12 % hjemviste
2 % ændrede)

*) Data er fra danmarkskortene for 2017 og 2018 og Børne- og Socialministeriets hjemmeside.

Af det generelle danmarkskort fremgår det, at Ankestyrelsen i 2018 afgjorde 870 klagesager fra Københavns Kommune på det sociale område (heraf 218 klagesager på børnehandicapområdet og 89 klagesager på voksenhandicapområdet). I gennemsnit blev 35 procent af sagerne omgjort – 

  • fordi kommunens afgørelse efter serviceloven var forkert og derfor blev ændret (9 pct.), eller
  • fordi der manglende oplysninger, således at Ankestyrelsen ikke kunne vurdere sagen og derfor måtte hjemvise den til ny behandling i kommunen (27 pct.).

Inden for servicelovens område forekommer hjemvisninger tre gange så ofte som ændringer/ophævelser. Som tidligere nævnt betyder en hjemvisning, at sagen bliver sendt tilbage til kommunen, der skal behandle sagen på ny og træffe afgørelse en gang til.

På socialområdet generelt er omgørelsesprocenten faldet fra 2017 til 2018. Til gengæld er omgørelsesprocenten steget på handicapområdet for børn og voksne fra 2017 til 2018. På landsplan er omgørelsesprocenten også steget kraftigt på voksenhandicapområdet fra 21 til 32 pct., men er faldet fra 52 til 47 pct. på børnehandicapområdet.  Denne stigning skyldes bl.a., at Ankestyrelsen hjemviser flere sager end tidligere. Hjemvisningerne kan hænge sammen med, at Ankestyrelsen er blevet mere skarpe på, om sagerne er tilstrækkeligt oplyst inden, der træffes afgørelse i dem. Derudover oplever Socialforvaltningen, at Ankestyrelsen i højere grad end tidligere træffer afgørelser, der går imod Ankestyrelsens tidligere praksis. På baggrund af de meget få sager (11 sager), som er blevet ændret af Ankestyrelsen i 2018, er det ikke muligt at finde en primær årsag til stigningen.

Specifikt for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område
De tal, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har til rådighed, viser, at der er ganske få klager, som bliver oversendt til behandling i Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen har i 2018 behandlet 870 klager over Københavns Kommune vedr. "Socialområdet generelt". Ud af dem har Sundheds- og Omsorgsforvaltningens i 2018 oversendt 37 klagesager til Ankestyrelsen. Heraf er 34 af sagerne blevet afgjort. 29 af sagerne er blevet afgjort til SUF's fordel, mens 4 af sagerne blev hjemvist og 1 af sagerne blev ændret i Ankestyrelsen. Omgørelsesprocenten for SUF er dermed 15 pct.

Et kort resumé af de 4 hjemviste sager findes i bilag 2.

Initiativer, der kan mindske antallet af hjemviste og ændrede afgørelser
Både SOF og SUF har et stort fokus på Ankestyrelsens afgørelser, herunder ændringer af kommunens afgørelser og hjemvisninger. Forvaltningerne følger Ankestyrelsens afgørelser tæt, fordi der er et godt læringsperspektiv i at være opmærksom på, hvad Ankestyrelsen lægger vægt på i sine afgørelser. Herved kan forvaltningerne nemmere fokusere sine ressourcer til eksempelvis faglig sparring eller undervisning, så der træffes mere korrekte afgørelser fremadrettet.

Det bemærkes, at SOF har iværksat en række indsatser, der kan mindske antallet af klager, f.eks. opnormering af antal sagsbehandlere, bedre dialog med borgere via metoden Styrket Borgerkontakt, styrkelse af læringskulturen vha. refleksionsredskabet MiniFOKUS, mv.

Derudover gennemgår SUF samtlige af Ankestyrelsens afgørelser i de af forvaltningens sager, som er påklaget til Ankestyrelsen. Derved sikres det, at læring af de påklagede afgørelser hurtigt udbredes til de relevante enheder i forvaltningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis fagudvalgene tiltræder indstillingen, behandles indstillingen af Økonomiudvalget den 27. august 2019 og af Borgerrepræsentationen den 19. september 2019.

 

Nina Eg Hansen                                       /Katja Kayser

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Socialudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1.  at tage orientering vedrørende danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet for 2018 til efterretning.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 26. juni 2019

 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets og Sundhed- og Omsorgsudvalgets budgetrammer.  

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. august 2019

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. september 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top