Mødedato: 19.09.2002, kl. 17:32

Dispensation fra Lukkeloven

Dispensation fra Lukkeloven

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for tillægsdagsorden torsdag den 19. september 2002

 

BR 499/02

Dispensation fra Lukkeloven

Dispensation fra Lukkeloven

Indstilling om, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at der ikke meddeles butikkerne i Amager Centret dispensation til at holde åbent fra kl. 10.00 til 16.00 søndag den 20. oktober 2002.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

(Standsningsret)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at der ikke meddeles butikkerne i Amager Centret dispensation til at holde åbent fra kl. 10.00 til 16.00 søndag den 20. oktober 2002.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2002

Der blev begæret afstemning om forvaltningens indstilling.

Et flertal (Hellen Hedemann, Bjarne Fey, Finn Rudaizky, Klaus Hansen, Mona Heiberg og Jens Kjær Christensen) stemte for forvaltningens indstilling.

Et mindretal (Martin Geertsen, Leslie Arentoft og Karin Storgaard) stemte imod.

Forvaltningens indstilling blev dermed tiltrådt, d.v.s. at Københavns Kommune anbefaler Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at der meddeles afslag på Amager Centrets ansøgning om dispensation.

Leslie Arentoft begærede sagen indbragt til afgørelse af Borgerrepræsentationen (standsningsret i henhold til styrelseslovens § 23). Under hensyn til sagens hastende karakter anmodes om at sagen optages på Borgerrepræsentationens møde den 19. september 2002.

 

 

RESUME

Centerforeningen Amager Centret har søgt om dispensation fra Lov om butikstid med henblik på at holde butikkerne i Amager Centret åbne søndag den 20. oktober 2002 i forbindelse med åbningen af metro-stationen på Amagerbro ved Amager Centret.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan efter indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget tillade, at Lov om butikstid fraviges ved ganske særlige lejligheder.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har kun i meget sjældne tilfælde givet dispensation, og der har typisk været tale om officielle begivenheder af meget omfattende karakter og ofte med deltagelse af en række danske og udenlandske organisationer. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har tillige lagt stor vægt på geografisk tilknytning til de officielle arrangementer.

Kultur- og Fritidsforvaltningen finder ikke, at der er planlagt arrangementer i Amager Centret - hverken officielle eller andre arrangementer - der ud fra den meget restriktive praksis på området vil kunne berettige en dispensation fra Lov om butikstid i anledning af åbningen af metro-stationen Amagerbro, hvorfor det indstilles, at ansøgningen ikke anbefales til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

SAGSBESKRIVELSE

Efter § 1, stk. 1 i Lov om butikstid skal butikkerne holde lukket søndage. Fra 1. juli 2001 må butikkerne holde åbent fra kl. 10.00 til kl. 17.00 fire søndage om året. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan herudover efter indstilling fra kommunalbestyrelsen tillade, at § 1, stk. 1 fraviges ved ganske særlige lejligheder.

Borgerrepræsentationens kompetence er i henhold til § 15 i Københavns Kommunes styrelsesvedtægt henlagt til Kultur- og Fritidsudvalget, der varetager opgaver i relation til næringsloven.

I anledning af metro-stationens åbning søndag den 20. oktober 2002 søger centerforeningen Amager Centret om dispensation fra Lov om butikstid således, at butikkerne kan holde åbent søndag den 20. oktober 2002 fra kl. 10.00 til kl. 16.00.

De fire søndage om året, der efter loven må holdes åbent, har Amager Centret allerede disponeret over, hvorfor der nu søges om dispensation.

Centerforeningen Amager Centret anfører i sin ansøgning, at Københavns Bygge- og Teknikborgmester Søren Pind vil indlede arrangementet med en tale til borgerne. Derudover vil metroens åbning blive fejret med afholdelse af diverse musikalske indslag samt underholdningsaktiviteter for børn, ligesom der arrangeres et halv-marathonløb med passage af metro-stationen.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har kun i meget sjældne tilfælde givet dispensation, og der har typisk været tale om officielle begivenheder af meget omfattende karakter, ofte med deltagelse af en række danske og udenlandske organisationer. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har tillige lagt stor vægt på en geografisk tilknytning til de officielle arrangementer.

Der er eksempelvis givet dispensation i forbindelse med Det Sociale Topmøde, 1000 -års jubilæet i Roskilde, åbning af Storebæltsbroen, til Gråsten by i anledning af det kongelige bryllup, i København i anledning af 150-året for Danmarks Riges Grundlov, Dronning Margrethes 60 års dag og senest i forbindelse med Danmarks afholdelse af Det Europæiske Melodi Grand Prix i København.

Derimod har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 22. august 2002 givet afslag på en ansøgning om dispensation i forbindelse med festligholdelsen af Strøgets 40 års jubilæum - trods officiel deltagelse af Københavns Kommune og en positiv tilkendegivelse fra Hoffet om deltagelse.

Kultur- og Fritidsforvaltningen finder ikke, at der er planlagt arrangementer i Amager Centret - hverken officielle eller andre arrangementer - der ud fra den meget restriktive praksis på området vil kunne berettige en dispensation fra Lov om butikstid i anledning af åbningen af metro-stationen Amagerbro, hvorfor det indstilles, at ansøgningen ikke anbefales til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

HØRING

Der er ikke foretaget høringer.

BILAG

1. Ansøgning af 15. april 2002 fra Centerforeningen Amager Centret

2. Brev af 27. august 2002 fra Centerforeningen Amager Centret med nærmere oplysninger om program for metro-stationens åbning

 

Olga Brüniche-Olsen

/ Birgitte Rasmussen

Til top