Mødedato: 19.09.2002, kl. 17:30

Regulativ for anvisning af forurenet jord

Regulativ for anvisning af forurenet jord

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 19. september 2002

 

BR 480/02

Regulativ for anvisning af forurenet jord

Regulativ for anvisning af forurenet jord

Indstilling om, at regulativ for anvisning af forurenet jord i Københavns Kommune vedtages.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at regulativ for anvisning af forurenet jord i Københavns Kommune vedtages.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 26. august 2002

Tiltrådt.

Økonomiudvalgets behandling af sagen

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til:

at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Miljøkontrollen har udarbejdet en kommunal anvisningsordning for forurenet jord i form af et regulativ.

Formålet med regulativet er at fremme miljømæssige målsætninger, og at sikre en forsvarlig håndtering af forurenet overskudsjord i Københavns Kommune.

Anvisning af forurenet jord til rensning og deponering sker i øjeblikket ved konkret sagsbehandling af enkeltsager. Som følge af den stigende byggeaktivitet i kommunen er der behov for at anvisning af forurenet overskudsjord kan ske ifølge generelle regler i et regulativ. Regulativet følger de samme principper som den hidtidige praksis. Med regulativet sikres en smidig administration samt en hurtigere håndtering af overskudsjord for bygherrer, entreprenører m.fl.

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 3. december 2001 at udsende regulativet i officiel høring til en bredere kreds af samarbejdsparter for at sikre, at alle problemområder kunne blive inddraget i beslutningsprocessen. De centrale høringsparter har givet en række konstruktive kommentarer, som er indarbejdet i regulativet.

Regulativet træder i kraft den 1. marts 2003 og vil blive understøttet af information, vejledning og tilsyn fra Miljøkontrollen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte på mødet den 13. august 2001, at Miljøkontrollen arbejdede videre med at etablere en affaldsordning for forurenet jord i form af et regulativ, samt at regulativet blev udsendt til kommentering hos udvalgte samarbejdsparter.

Efterfølgende blev hovedelementerne i affaldsordningen tiltrådt på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 3. december 2001. Endvidere blev det godkendt, at Miljøkontrollen udsendte regulativet i officiel høring til en bredere kreds.

Høringsperioden forløb i foråret 2002, og Miljøkontrollen har på baggrund af høringssvarene udarbejdet et regulativ for anvisning af forurenet jord i Københavns Kommune.

Uddybning af indstilling

Miljøkontrollen har fundet det hensigtsmæssigt at udarbejde generelle regler for forurenet jord i form af et regulativ. Regulativet omfatter overskudsjord, som skal anmeldes efter jordforureningsloven, og overskudsjord fra øvrige arealer i Københavns Kommune, som affaldsproducenten ønsker anvist som affald.

I forbindelse med den lovpligtige anmeldelse af jordflytninger skal Miljøkontrollen samtidig anvise jorden i medfør af affaldsreglerne, fordi forurenet jord betragtes som affald. I disse tilfælde skal Miljøkontrollen altså træffe afgørelse efter konkret sagsbehandling for hver enkelt anmeldt jordflytning. Til brug herfor har ansøgeren pligt til at give oplysninger om jordens forureningstilstand. Oftest sker det ved at fremlægge analyseresultater.

Antallet af anmeldelser og anvisninger af forurenet jorde er steget, da en stor del af den jord, der graves op i Københavns Kommune, er forurenet. Jordforureningen stammer ikke kun fra gammel industri og lossepladser, men der findes også en udbredt diffus forurening af den fyldjord, der findes i varierende tykkelse overalt i byen. Som følge af den stigende byggeaktivitet er mængderne af forurenet overskudsjord steget voldsomt i de seneste år. Mængden af forurenet overskudsjord, der sendes til rensning eller deponering fra Københavns Kommune, er steget fra ca. 250.000 ton i 1998 til 1.200.000 ton i 2001.

Regulativ for anvisning af forurenet jord til styring af jordstrømme

Miljøkontrollen ønsker at indføre et regulativ for anvisning af forurenet jord i Københavns Kommune, så anvisningen sker efter generelle retningslinier, i stedet for den konkrete sagsbehandling med anvisning af enkeltsager.

Regulativet har afsæt i Miljøkontrollens praksis og principper for håndtering af forurenet jord. Blandt andet stilles der krav om, at jorden skal renses/behandles efter kommunens miljømæssige målsætninger, herunder kravet om rensning af rensningsegnet jord.

Regulativet er i overensstemmelse med "Vejledning i håndtering af forurenet jord på Sjælland, juli 2001." (Sjællandsvejledningen). Sjællandsvejledningen er udarbejdet af amterne på Sjælland og Lolland/Falster samt Frederiksberg og Københavns Kommuner for at skabe et ensartet grundlag for håndtering af forurenet jord på Sjælland. Endvidere følger regulativet de samme principper og hovedtræk, som findes i de eksisterende kommunale anvisningsordninger på affaldsområdet.

Med et regulativ, hvor overskudsjord håndteres efter generelle regler, sikres en hurtig og ubureaukratisk administration samt en hurtigere håndtering af overskudsjord for bygherrer, entreprenører, private investorer m.fl. Regulativet er dermed ikke rettet mod den enkelte borger.

Miljøkontrollens arbejde kan dermed koncentreres om at sikre, at de gældende regler bliver overholdt, og at Københavns Kommunes miljømæssige målsætninger bliver nået. Samtidig gør kommunen det let at efterleve regulativet, idet kommunen etablerer en oversigt over modtageanlæg, der har dokumenteret, at de kan behandle de oftest forekommende typer af forurenet jord i overensstemmelse med regulativets forskrifter.

Ved dette tiltag, der kombinerer pligter og muligheder for bygherrer i Københavns Kommune, kan kommunen fremme målsætninger om en miljømæssigt hensigtsmæssig og forsvarlig håndtering af forurenet overskudsjord. Regulativet vil blive understøttet af information, vejledning og tilsyn fra Miljøkontrollen.

Ikrafttrædelsesdatoen for regulativet er fastsat til den 1. marts 2003. I den mellemliggende periode vil Miljøkontrollen forberede regulativets ikrafttrædelse ved bl.a. at gennemføre informations- og undervisningskampagne, udarbejde vejlednings-materiale samt registrere transportører og modtageanlæg, som ønsker at være omfattet af ordningen.

Miljøkontrollen vil løbende og allerede efter det første år foretage en evaluering af regulativet med henblik på at følge op på de miljømæssige målsætninger og tilse om der er grundlag for at udvide de miljømæssige målsætninger og regulativets gyldigheds- og anvendelsesområde.

Regulativets formål

Det er målet, at størsteparten af den anmeldepligtige overskudsjord, som håndteres i Københavns Kommune, vil blive håndteret i et smidigt styringssystem.

De vigtigste målsætninger er:

  • At forurenet jord, der kan renses, bliver renset/behandlet.
  • At indrette transporter af forurenet jord, så spild og anden forurening af omgivelserne undgås.
  • At nedbringe mængden af ikke-erkendt forurenet jord, der håndteres som ren.
  • At opnå bedre overblik og overvågning af jordstrømme med forurenet jord.

Regulativet indeholder følgende hovedelementer:

  • Regulativet omfatter overskudsjord, hvor flytning skal anmeldes til kommunen i henhold til lov om forurenet jord, dvs. forurenet jord og jord fra kortlagte arealer og offentlige vejarealer. Overskudsjord fra andre arealer kan efter anmelderens ønske håndteres efter regulativet.
  • Regulativet omfatter overskudsjord, som affaldsproducenten ønsker anvist som affald.
  • Overskudsjorden skal klassificeres og kildesorteres før flytning. Den bygherre, entreprenør og lignende, som ikke selv ønsker eller har mulighed for dette, kan få det gjort på et karteringsanlæg.
  • Overskudsjordens forureningsklasse og –type bestemmer om den skal til rensning eller deponering.
  • Regulativetets principper for anvisning af forurenet jord bygger på Miljøkontrollens praksis og rensningsstrategi, som har afsæt i Sjællandsvejledningen.
  • Miljøkontrollen optager miljøgodkendte anlæg, der kan modtage og behandle de forskellige klasser og typer af forurenet jord, på anvisningsbilaget i regulativet.
  • Transportører af forurenet jord indsender årligt samlede statistiske oplysninger om deres jordtransporter til Miljøkontrollen.
  • Modtageanlæggene indsender oplysninger om modtagne og behandlede jordmængder til Miljøkontrollen.
  • Miljøkontrollen yder i fornøden omfang undervisning og vejledning om korrekt håndtering af forurenet jord, afgør tvivlsspørgsmål om, hvordan reglerne skal forstås, og fører tilsyn med, at reglerne overholdes.

Regulativet omfatter hovedparten af de typisk forekommende forureningsniveauer og –typer i Københavns Kommune. Det betyder, at størstedelen af den forurenede overskudsjord kan håndteres efter regulativets regler. Det bemærkes dog, at f.eks. kraftigt tungmetal-forurenet jord og jord med et højt indhold af flygtige cyanid-komponenter ikke er omfattet af regulativet. Håndtering af jord med disse forureningsniveauer og -typer skal fortsat anvises konkret.

Regulativet vedlægges denne indstilling som bilag A. Regulativet består af en regulativtekst samt fire bilag med tekniske retningslinier. Oversigten over modtageanlæg (regulativets bilag 4) vil først blive udfyldt ved regulativets ikrafttræden, når Miljøkontrollen har modtaget underretning fra de anlæg, der ønsker at deltage.

Bilag B er et notat om regulativets hovedindhold. Notatet giver en indføring til regulativet i form af en kort beskrivelse af dets formål, indhold og hjemmelsgrundlag.

Lovgrundlag

Regulativet for anvisning af forurenet jord i Københavns Kommune har hjemmel i miljøbeskyttelseslovens affaldsregler. (Miljøbeskyttelsesloven nr. 753 af 25. august 2001)

Desuden følger regulativet i sin afgrænsning jordforureningslovens regler om anmeldepligt ved jordflytninger (Jordforureningsloven nr. 370 af 2. juni 1999). Anmeldepligten gælder for:

  • Al forurenet jord
  • Jord fra forureningskortlagte arealer
  • Jord fra offentlige vejarealer

Høringssvar fra aktører, som håndterer overskudsjord i Københavns Kommune

I foråret 2002 blev regulativet sendt i officiel høring til en bred kreds for at sikre, at alle synspunkter kunne blive taget med i beslutningsprocessen.

Regulativet blev udsendt til 43 organisationer og myndigheder og 97 andre aktører på jordområdet (bygherrer, entreprenører, modtageanlæg, rådgivere, advokater, interne parter i Københavns Kommune m.fl.). Se i øvrigt listen over høringsparter, bilag C.

Miljøkontrollen har modtaget i alt 17 høringssvar, hvoraf otte myndigheder, organisationer og virksomheder oplyste, at de ikke havde bemærkninger til forslaget, eller at de ønskede forslaget velkommen.

De øvrige ni høringssvar, som havde kommentarer til regulativet, har berørt følgende punkter:

  • Regulativets anvendelsesområde
  • Regulativets definitioner
  • Affaldsproducentens pligter
  • Modtageanlæggets pligter
  • Delegationsadgang

Bilag D indeholder en gennemgang af aktørernes fremsatte høringssvar.

De vigtigste ændringer efter høringsrunden

Regulativets anvendelsesområde er blevet tydeliggjort til, at reglerne omfatter overskudsjord, som ønskes anvist som affald. Dette tager højde for den mulighed, at bygherren selv har en anden lovlig anvendelse for jorden.

Regulativets definitioner er revideret, hvorved nogle er udgået, idet de allerede findes i affaldsbekendtgørelsen eller andre gældende regler, mens andre er ændret, så de egentlige forpligtelser for borgerne nu fremgår af selvstændige regler.

Oprindelig havde Miljøkontrollen ønsket, at jord kun måtte føres til anlæg, der havde indgået aftale med kommunen. Da der er rejst tvivl om hjemlen hertil, er det i stedet fastsat, at modtageanlæggene skal være miljøgodkendte, og at de skal kunne dokumentere, at de kan behandle jorden i overensstemmelse med regulativets forskrifter. Disse forskrifter bygger i øvrigt på kommunens miljømæssige målsætninger for rensning af jord. Der er hjemmel i affaldsreglerne til at fastsætte sådanne bestemmelser i et regulativ.

Visse andre regler, som der er stillet spørgsmålstegn ved, er genovervejet, men fastholdt. Det gælder blandt andet kravet til affaldsproducenten om at foretage kildesortering. For kommunen er det vigtigt, at jorden sorteres i forbindelse med opgravningen, så der kan ske en optimal viderehåndtering til genanvendelse, rensning eller deponering. Der er dog mulighed for at jorden kan sendes til et karteringsanlæg, der udfører sortering i forureningsklasser og sørger for viderehåndtering. Desuden er reglerne om transportørernes pligter fastholdt, idet der klart er hjemmel i affaldsbekendtgørelsen til at fastsætte sådanne krav til transportører, som transporterer affald, herunder forurenet jord.

MILJØVURDERING

Regulativet for anvisning af forurenet jord er i overensstemmelse med kommunens målsætninger og principper for håndtering af forurenet jord, herunder:

  • At forurenet jord håndteres og bortskaffes optimalt under hensyntagen til beskyttelse af grundvand og arealanvendelse.
  • At rensning af forurenet jord fremmes.

Regulativet for anvisning af forurenet jord vil medvirke til at:

  • Nedbringe mængden af ikke-erkendt forurenet jord der håndteres som ren jord og dels at,
  • Nedbringe antallet af ulovlige jordflytninger til ikke-godkendte modtageanlæg til et minimum.

ØKONOMI

Antallet af jordflytninger og hermed mængden af forurenet overskudsjord er steget kraftigt i de senere år. Dette har givet en øget administrativ sagsbehandling i forbindelse med anvisning af forurenet jord. Regulativet vil lette en del af dette administrative arbejde. Til gengæld vil man skulle øge tilsynsindsatsen i marken og behandling af data, for at se om reglerne bliver fulgt. Alt i alt forventes det, at Miljøkontrollens administrative belastning vil være på uændret niveau.

HØRING

Tidligere udkast til regulativet har været til kommentering hos centrale samarbejdsparter samt udsendt i officiel høring i foråret 2002 til en bredere kreds jf. bilag D.

ANDRE KONSEKVENSER

Aktørerne får med regulativet mulighed for en hurtig og smidig håndtering af forurenet overskudsjord, da jorden kan føres direkte til modtageanlæg uden en konkret sagsbehandling i Miljøkontrollen. Flytning af forurenet jord skal forsat anmeldes efter anmeldebekendtgørelsen (Anmeldebekendtgørelsen nr. 675. af 27. juni 2000).

Indførelsen af regulativet vurderes ikke at medføre øgede udgifter for affaldsproducenterne, da der er tale om videreførelse af eksisterende praksis for anvisning af forurenet jord. I det omfang, håndteringen af jorden kan foregå hurtigere, vil det være en økonomisk fordel. Transportører og modtageanlæg vil muligvis få en øget udgift til indberetning af data.

BILAG

Til indstillingen er vedlagt følgende bilag:

Bilag A:

  • Regulativ for anvisning af forurenet jord i Københavns Kommune af xx. xxxx 2002. Regulativtekst med fire bilag.

Bilag B:

  • Hovedindhold af regulativet for forurenet jord.

Bilag C:

  • Liste over parter, der modtog regulativet (udkast) i høring. Høringsperiode januar 2002 til marts 2002.

Bilag D:

  • Notat med en gennemgang af modtagne høringssvar.

 

Peter Elsman

/ Hjalte Aaberg

Til top