Mødedato: 19.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at Borgerrådgiveren skal afdække, hvad der skal til for at løfte kvalitetsniveauet i kommunens sagsbehandling og borgerbetjening

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Det foreslås

  1. at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at der i budgetforslag 2014 indarbejdes det i bilag 1 beskrevne forslag om, at Borgerrådgiveren i 2014 og 2015 får til opgave at afdække og analysere, hvad der skal til for at løfte kvalitetsniveauet i kommunens sagsbehandling og borgerbetjening på udvalgte områder, samt
  2. at Borgerrepræsentationen inden indsatsperiodens udløb evaluerer projektet med henblik på at vurdere, om indsatsen skal fortsætte.

(Stillet af Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti)

Problemstilling

Løsning

Økonomi

Videre proces

MOTIVERING

Uanset hvilke initiativer Københavns Kommunes forvaltninger har sat i værk gennem de sidste 8 år, har fejlene i sagsbehandlingen været konstant både i forhold til fejlprocent og fejltyper.

Kommunen har selv i 2012 konstateret, at der er fejl i 53,8 % af de sager, hvor en borger har klaget til Borgerrådgiveren.

Det er pinligt, at forvaltningerne - trods den samme kritik år efter år fra Borgerrådgiveren - ikke selv har formået at rette op på sagsbehandlingen og borgerbetjeningen.

Forslagsstillerne kan ikke længere sidde dette triste faktum overhørigt, og ønsker derfor, at der iværksættes en ny og intensiv indsats, som har gennemslagskraft til at sikre, at kvaliteten i sagsbehandlingen løftes inden for en kort tidshorisont.

Vi foreslår derfor, at Borgerrådgiveren får en særopgave med at afdække og analysere, hvad der skal til for at løfte kvalitetsniveauet i kommunens sagsbehandling og borgerbetjening på udvalgte områder. Borgerrådgiveren skal i den forbindelse udrede:

  • hvilke fejl, der er alvorligst,
  • hvilket kvalitetsniveau der kan betragtes som tilfredsstillende samt
  • på hvilken måde det tilfredsstillende kvalitetsniveau kan opnås.

En del af opgaven vil være at afdække forskelle i kvaliteten i sagsbehandlingen og borgerbetjeningen i kommunen – herunder uddannelsesmæssige, kulturelle, ledelsesmæssige eller organisatoriske forskelle – som giver en forskellig service i kommunen. Analysen af forskelle i kvalitetsniveauet vil blandt andet kunne ske gennem specifikke undersøgelser, interviews og andre dataindsamlinger. Det må antages, at der allerede i et vist omfang findes anvendelige data i de relevante forvaltninger.

Indsatsen skal dække 2-3 indsatsområder pr. år, og være målrettet mod de områder, hvor der gennem tiden er konstateret borgerrelaterede fejl. Det kunne eksempelvis være Københavns Kommunes Jobcenter, Handicapcenter København eller Socialforvaltningens tilsyn med bosteder, opholdssteder o.l.

Borgerrådgiverens indsats skal i videst muligt omfang samtænkes med en model for, hvordan Borgerrådgiveren bedst muligt med udgangspunkt i krav til forvaltningernes bagvedliggende analyser af problemer og løsninger bidrager til et individuelt og sammenligneligt overblik over status for og effekten af de syv forvaltningers indsats for at forbedre sagsbehandlingen og borgerbetjeningen.

Indsatsen foreslås at løbe i 2014 og 2015. Borgerrådgiverens erfaringer og resultaterne af de igangsatte undersøgelser skal formidles via Borgerrådgiverudvalget og Økonomiudvalget til Borgerrepræsentationen og til de enkelte forvaltninger med henblik på videre opfølgning dér. Borgerrepræsentationen kan eventuelt pålægge forvaltningerne at foretage fornøden opfølgning.

Indsatsen skal forankres hos Borgerrådgiveren som en projektorganisation, der i fornødent omfang kan indhente ad hoc-bistand og ekstern konsulentbistand.

Inden indsatsperiodens udløb skal Borgerrepræsentationen evaluere projektet med henblik på at vurdere, om indsatsen skal fortsætte.


ØKONOMI

Der henvises til bilag 1, der er et budgetnotat fra Borgerrådgiveren om ”Nedbringelse af fejl i kommunen – særlig indsats fra Borgerrådgiveren”, som Borgerrådgiveren er fremkommet med på opfordring fra politikere i Borgerrådgiverudvalget.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. juni 2013

 

Medlemsforslaget blev forkastet med 35 stemmer imod 14.


For stemte: C, I, O, Jaleh Tavakoli (løsgænger) og V.

Imod stemte: A, B, F, Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.



Socialdemokraterne og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokraterne og SF mener, at Borgerrådgiverens budgetforslag er meget interessant og bør sammen med medlemsforslaget indgå i budgetforhandling om budget 2014.”

Til top