Mødedato: 19.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 202 "Fisketorvet" med kommuneplantillæg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplantillæg med tilhørende kommuneplantillæg. Med planen ændres bestemmelserne om bl.a. anvendelse og bebyggelsestæthed for et ca. 3 ha stort areal med henblik på udvikling af et tidssvarende bolig- og erhvervsområde.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 202 ”Fisketorvet” (bilag 1) med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) godkendes med henblik på fælles offentliggørelse i 8 uger, samt
  2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et informationsmøde, samt

(Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

København vokser med 100.000 indbyggere frem mod år 2025 ifølge de seneste prognoser. Sydhavn er i Kommuneplan 2011 udpeget som byudviklingsområde med potentiale for nye boliger og erhverv. Skanska har som grundejer anmodet om en lokalplan med kommuneplantillæg for området, som med sin beliggenhed mellem Havneholmen i nord og Teglholmen i syd sammen med Enghave Brygge udgør det ”manglende led” i Helhedsplanen for Sydhavn. Denne plan blev behandlet i Borgerrepræsentationen i 2002.  

Den gældende lokalplan nr. 202 fastlægger størstedelen af det aktuelle planområde til engroshandel med fiskeprodukter mv. med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og resten til serviceerhverv med en bebyggelsesprocent på 150. Kommuneplan 2011 fastlægger området til boliger og serviceerhverv med en bebyggelsesprocent på 150. Engrosfisketorvet er flyttet til Nordhavnen, og Skanska ønsker nu at opføre en bebyggelse med ca. 17.000 m2 helårsboliger og ca. 26.000 m2 serviceerhverv i området. I alt ønsker Skanska at opføre 43.600 m2, svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 140. Med denne bebyggelsesprocent tages der højde for, at Skanska allerede har udnyttet ca. 11.000 m2 etageareal af byggeretten i forbindelse med bebyggelsen på Havneholmen. For den resterende del af området bliver bebyggelsesprocenten ca.185. Området ligger attraktivt ved Tømmergraven og Vasbygade og i gangafstand fra Dybbølsbro Station og Fisketorvet.

Derudover ønskes husbådmiljøet med tilhørende bådskure i videst mulig omfang bevaret.

Løsning

Med udgangspunkt i Skanskas bebyggelsesforslag er der udarbejdet forslag til lokalplantillæg med tilhørende kommuneplantillæg. Baggrunden for en øget bebyggelsesprocent i området er til stede, fordi området ligger inden for en gangafstand af 400 - 600 m i forhold til Dybbølsbro Station. Forvaltningen vurderer, at den øgede tæthed vil være arkitektonisk velbegrundet med maksimalt 8 etager, og en bygningshøjde på maksimalt 32 m. For at imødekomme ønsket om en bebyggelsesprocent på 185, er der udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg, der ændrer området fra en C2-ramme til en C3-ramme. Herved skabes mulighed for at tiltrække yderligere arbejdspladser til København og således bidrage til væksten i byen.

Parkeringsdækningen fastsættes til 1 plads pr. 200 m2 etageareal. 20 pct. kan placeres på terræn. Derudover etableres 20 ekstra p-pladser på terræn til de eksisterende husbåde, som ligger til kaj ved lokalplanområdet. Terrænparkeringen placeres på de støjbelastede arealer langs Vasbygade, hvor der ikke kan bygges på grund af ledningsanlæg.

Det overordnede trafikbillede i området ændres ikke. Adgangen til lokalplanområdet etableres fra vejen ”Havneholmen” via den eksisterende rundkørsel.

 

Byliv

Med henblik på at give mulighed for at styrke bylivet i området har planen fokus på:

  • Havnepromenaden med en høj prioritering af fodgængere og cyklister og det miljø, der kan opstå omkring promenaden.
  • Bevaring af alle 20 eksisterende husbåde og integrering af eksisterende og ombyggede bådskure i projektet.
  • Etablering af ny bydelsplads ved Tømmergraven med en overdækning, der bearbejdes arkitektonisk. Pladsen og det byliv, der opstår her, skal medvirke til at binde området sammen med Enghave Brygge.
  • Udadvendte funktioner i stueetagen langs vejen Havneholmen og den nye promenade.

Bæredygtighed

Områdets byggeri opføres i laveste energiklasse. I øvrigt sikres bæredygtighed ved:

  • Begrænsning af parkeringspladserne, herunder terrænparkeringen, der medvirker til, at ubebyggede arealer fremstår attraktive og tilskynder til brug af kollektiv trafik.
  • En øget tæthed i området med forskellige boligstørrelser, erhverv og servicefunktioner.
  • Krav om LAR (lokal afledning af regnvand), grønne tage eller solceller.

Kommuneplan

Omdannelse af de udtjente havnearealer i Sydhavn til et nyt attraktivt byområde udgør et væsentligt element i realiseringen af Kommuneplan 2011, herunder at:

  • medvirke til at opfylde den samlede målsætning om, at der skal bygges 45.000 nye boliger i kommunen inden 2025,
  • fuldføre en sammenhængende planlægning af Sydhavnens havnefront fra Sjællandsbroen til Fisketorvet,
  • skabe attraktive byrum med nye muligheder for rekreation ved vandet, herunder en ny pladsdannelse ved Tømmegraven og grønne promenader,
  • bidrage til at sikre et passende udbud af lokaliseringsmuligheder for erhverv
  • planlægge/realisere et cykelruteforløb fra Sluseholmen til Bryggebroen/ Dybbølsbro Station,
  • at udvide detailhandlen i ”bymidte Fisketorvet” med 1.500 m2 til i alt 56.500 m2 med henblik på at skabe byliv i det aktuelle område.

I budget 2012 blev der afsat 2 mio. kr. til forundersøgelse af en afgrening af Cityringen via Sydhavnen til Ny Ellebjerg Station. Der undersøges p.t. muligheder for linjeføring og placering af stationer. Finansieringen er ikke aftalt. I givet fald vil en metrostation blive placeret i området umiddelbart nordøst for Cirkuspladsen, hvilket vil forbedre trafikbetjeningen mærkbart og stille krav til forbindelser og udformning af bebyggelsesplanen for grunden. Skanska ønsker derfor på sigt, såfremt der bliver placeret en metrostation ved Fisketorvet, at have mulighed for at øge tætheden yderligere omkring denne station, hvorfor deres bebyggelsesplan er udarbejdet under hensyn til en mulig anden etape.

 Der tages med denne lokalplan og kommuneplantillæg ikke stilling til et sådant scenarie, idet en anden etape også skal ses i sammenhæng med evt. planer for Fisketorvet og en ændret trafiksituation generelt. En yderligere fortætning vil således kræve et nyt tillæg til lokalplanen og til kommuneplanen.

Intern høring

Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget. Der er bl.a. modtaget høringssvar fra Vesterbro Lokaludvalg.

Vesterbro Lokaludvalg finder, at den kommende bebyggelse generelt fremstår som et element, der er med til at mure havnen inde. Udvalget er bekymret for, at det opbyggede miljø med eksisterende bådskure vil forsvinde, og der ønskes detailhandel og mindre butikker, der kan skabe hverdagsliv. Det findes tvivlsomt, om byggeriet kan leve op til kommunens målsætninger om grøn vækst og hverdagsliv.

Bebyggelsesplanen har efterfølgende været fremlagt og diskuteret på et møde i Lokaludvalget den 28. januar 2013 med Teknik- og miljøforvaltningens Center for Bydesign.

Forvaltningerne bemærker, at det eksisterende miljø omkring husbådene har været i fokus ved udarbejdelsen af planforslaget. Bådmiljøet i Tømmergraven er med planen fastholdt som et naturligt element i byområdet, herunder er der langs med promenaden planlagt en 2,5 m bred kantzone til ophold og byinventar for beboerne i husbådene. Derudover integreres eksisterende og nye bådskure på den nye pladsdannelse ved Tømmergravens afslutning mod øst samt i kantzonen på den anden side af promenaden mellem denne og den nye boligbebyggelse. Grønne hensyn er også en vigtig del af planen, og bylivet understøttes med planens mulighed for at etablere 1500 m2. detailhandel langs med promenaden og på hjørnet Vasbygade/Havneholmen.

Miljøvurdering

Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer. Dette skyldes, at planen ikke omhandler anlægsarbejder, der har store miljøkonsekvenser for omgivelserne.

Borgerdialog

Det foreslås, at der i forbindelse med offentlighedsperioden afholdes et informationsmøde, og at der annonceres på Københavns Kommunes høringsportal (Bliv hørt) og hjemmeside.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Når projektet er realiseret, vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 9 mio. kr. årligt og give mulighed for ca. 750 arbejdspladser.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene i offentlig høring i 8 uger. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen vinteren 2013/14.

 

 

 

Claus Juhl                           /Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 202 ”Fisketorvet” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger,
  2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et informationsmøde.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 13. maj 2013

Sagen blev udsat.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 27. maj 2013

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev anbefalet.

A, B, F, Ø afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten prioriterer med vedtagelsen af lokalplanforslaget højt, at bådskurer og maritimt miljø bevares og udvikles”.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2013

Indstillingen blev anbefalet.

A, B, F, Ø videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. maj 2013:

”Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten prioriterer med vedtagelsen af lokalplanforslaget højt, at bådskurer og maritimt miljø bevares og udvikles”.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. juni 2013

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at parkeringsnormen fastsættes til én parkeringsplads pr. 100 m2.”



Det af Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag blev forkastet med 38 stemmer imod 12.

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F, Jaleh Tavakoli (løsgænger), Signe Goldmann (løsgænger), Sofie K. Led (løsgænger) og Ø.

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten ønskede at videreføre deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten prioriterer med vedtagelsen af lokalplanforslaget højt, at bådskurer og maritimt miljø bevares og udvikles”.

 

Der blev givet frist til mandag den 24. juni 2013 kl. 12.00 til afgivelse af mindretalsudtalelser.

Til top