Mødedato: 19.04.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om indhentning af mandat ved lockout i KL-regi

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Økonomiforvaltningen pålægges at udarbejde et forslag om, at Københavns Kommune stiller forslag i KL-regi, med krav om indhentning af mandat fra et KL-Topmøde ved brede varslinger af lockout af de kommunalt ansatte.
  2. at forslaget skal forelægges Borgerrepræsentationen, så det kan vedtages rettidigt til også at kunne stilles som vedtægtsændring ved Kommunernes Landsforenings næste Topmøde. 

(Stillet af Enhedslisten og Alternativet)

Motivering

Medlemsforslaget skal tilgodese et ønske om, at sikre en højere grad af overensstemmelse mellem de regler, der gælder, når private arbejdsgiverforeninger og de regler, der gælder for en offentlig arbejdsgiverforening, hvad angår indhentning af mandat om varsling af lockout. 

Et flertal blandt de 17 medlemmer i KLs bestyrelse udstedte den 7. marts et meget bredt varsel om lockout omfattende over halvdelen af alle kommunalt ansatte. Dagen efter mødtes delegerede fra alle landets kommuner, men de godt tusind delegerede fra landets kommuner blev ikke inddraget i spørgsmålet.

Forslagsstillerne er tilhængere af et princip om, at de mest afgørende spørgsmål for landets kommuner bør besluttes i kommunernes mest kompetente forsamlinger. Borgerrepræsentationen og andre kommunalbestyrelser burde således have været hørt inden udstedelsen af det meget brede varsel om lockout. Det ville være helt i tråd med, hvordan andre arbejdsgiverforeninger indhenter et mandat. 

Et meget bredt lockout-varsel bliver nemlig i andre arbejdsgiverforeninger betragtet som noget, der fordrer ekstra omhu i indhentningen af et mandat. 

ATL -Transportens arbejdsgivere – en del af DI, har således i vedtægternes § 17 en forskrift om, at bestyrelsen alene kan erklære lockout for 15% af de ansatte i branchen – lockout herudover skal vedtages på en generalforsamling for samtlige medlemmer, hvor 3/4 skal stemme for lockout, for at den kan iværksættes (se bilag 1).

Der er altså god grund til at pege på rimeligheden i at fordre et fornyet mandat fra græsrødderne i en forening, når denne forening varsler en meget bred lockout. Der er solide traditioner for indhentning af mandat til bred lockout på det private arbejdsmarked.

En lignende mekanisme bør sikres i KL’s vedtægter og love, hvorfor det klart bør vedtages en grænse for, hvilket mandat bestyrelsen har og hvornår lockoutens karakter kræver yderligere indhentning af mandat ved delegeretmøde. 

Hvis en kommunalbestyrelse ønsker at forhandle i et respektfuldt forhold til aftaleretten og gå i konflikt med afsæt i den danske model, som er udviklet på det private arbejdsmarked, må mandat til meget bred lockout også indhentes fra byens styre.

Det meget brede varsel er udsendt uden forudgående indhentning af et mandat fra de folkevalgte kommunalpolitikere. Derfor er arbejdsgiversidens krav hverken formuleret gennem en demokratisk forhandling og ej heller i overensstemmelse med de offentlige arbejdsgiveres interesser. Det misforhold bør der rettes op på.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. april 2018

Medlemsforslaget blev forkastet med 32 stemmer imod 20. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og B

Imod stemte: A, F, V, C, O og I.

Til top