Mødedato: 18.06.2014, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til udvidelse af KKFO Akeleje, Valby

Se alle bilag
Der skal tages stilling til anlægsbevilling til udvidelse af KKFO'en Akeleje, som ligger i en selvstændig bygning på samme matrikel som Ålholm Skole. 

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 16.720.020 kr. i årene 2014-15 til udvidelse af KKFO'en Akeleje, Vibeholmen 3, med 97 pladser i en ombygning og ny tilbygning.

Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.

Det bemærkes, at der ingen bemærkninger er for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget) 

Problemstilling

Som følge af det store kapacitetsmæssige pres på byens folkeskoler mangler fritidsområdet også pladser til de mange elever. Der er pasningsgaranti for de yngste børn i fritidsinstitutioner og for at sikre, at alle elever får tilbudt en plads i nærheden af deres skole, blev der i Budget 2013 afsat midler til at udbygge fritidsområdet med 29 nye grupper. Grupperne bliver etableret tæt på de skoler, hvor behovet er størst og på de skoler, som forventes at blive udbygget i de kommende år.

Det øgede kapacitetspres på Ålholm Skole kan håndteres inden for skolens nuværende rammer, men behovet for fritidshjemspladser er stigende. Derfor søges der i denne indstilling om midler til at etablere 4 nye KKFO grupper til Ålholm Skoles elever, hvorefter skolens behov for fritidspladser er opfyldt ifølge de seneste prognoser.

Løsning

KKFO'en Akeleje ligger som en selvstændig bygning med tilknytning til Ålholm Skole. Akeleje består af to hovedbygninger, hvoraf den ene huser KKFO'en og den anden klubtilbuddet. Her imellem ligger en ét-plans bygning, der rummer de eksisterende køkkenfaciliteter, bespisningsområdet og et væksthus, som i dag ikke fungerer efter hensigten.

Huset udvides ved at ombygge og tilbygge dele af eksisterende forhold herunder også nedrivning af ét plans bygningen. KKFO'en tilføres nyt køkken, bespisningsområde, værkstedsfaciliteter, aktivitetssal, opgraderede garderobeforhold samt toiletforhold. Den nye bygningsdel opføres i to planer, der tænkes ind i de eksisterende forhold, så husets funktioner bliver mere sammenhængende. Akeleje kan herved opnormeres fra 85 pladser til 182 pladser. 

Som følge af folkeskolereformen, har skolen ønsket at anskue KFFO'en ud fra en mere værkstedsorienteret pædagogik, således at der lægges op til at huset kan anvendes hele dagen.

De eksisterende køkkenfaciliteter er vurderet til ikke at være tilstrækkelige og der er derfor indarbejdet et nyt køkkenværksted, der samtidig kan håndtere morgenåbning med tilbud om morgenmad og bespise alle KKFO'ens børn om eftermiddagen, og som med fordel kan aflaste EAT bodens kapacitet på skolen.  

Det har været nødvendigt at fastlægge en handlingsplan for genhusning af KKFO-børnene og tildels klubbørnene under byggeperioden. I samråd med skolens ledelse er der fundet egnede lokaler på selve skolen til morgenåbning og til KKFO-børnene om eftermiddagen. Klubbørnene vil have mulighed for at benytte sig af lokaler i Ungdomsklubben FATO på Frilands Allé 2. 

Projektet vil blive tilpasset i forhold til eventuelle beslutninger i forbindelse med ”Kapacitetsanalysen” og ”Fremtidens Fritidstilbud”, som snarest forelægges for BUU, i det omfang det er muligt og således, at projektet ikke forsinkes. Evt. ændringer af funtionsprogrammet for skoler og KKFO/FH som følge heraf vil således blive indararbejdet i projektet.  

Brugerinddragelse
Projektet er udarbejdet i tæt samarbejde med et byggeudvalg bestående af Området, ledelse og medarbejdere fra Akeleje. Forældrerådet er løbende blevet orienteret om projektet og genhusningsplanen. Brugerne er yderst tilfredse med projektet.

Tidsplan

Pladserne forventes ibrugtaget i maj 2015.

Praktikpladser

I henhold til den foreløbige økonomiske opgørelse af projektets økonomi er de normerede lønudgifter 4,8 mio. kr. svarende til 12 årsværk. De kommunale regler tilsiger, at 10% heraf skal være praktikantpladser, svarende til 1,2 årsværk.

Høring i Københavns Ejendomme

Høringssvar fra Københavns Ejendomme fremgår af bilag 3. Høringssvaret giver ikke forvaltningen anledning til bemærkninger.

Økonomi

I budget 2013 blev der afsat 128,1 mio. kr. (2014 p/l) til etablering af 29 fritidshjem/KKFO-grupper. Anlægsbevillingerne til KKFO’en Akeleje finansieres af denne ramme.

Der er indtil videre udarbejdet følgende indstillinger med finansiering indenfor rammen. 
 

 Tabel 1. Bevillinger til KKFO og Fritidshjem

Projekt

Grupper

Bevilling

Gruppepris

1.000 kr. (2014 p/l)

Amager Fælled Skole (BR 23/5 2013)

2

7.120

3.560

Børnebyen Prinsessegade (BR 12/12 2013)

4

23.000

5.750

Carl Nielsens Allé (BR 10/4 2014)

1

4.490

4.490

Rødkilde Skoles KKFO (BUU 2/4 2014)

2

2.250

1.125

Fritidshjemmet Lykkebo (BUU 2/4 2014) inkl. udearealer

1,5

7.982

5.321

Ålholm Skoles KKFO Akeleje

4

16.720

4.180

I alt

15

61.562

 

 

Anlægsbevillinger vedrørende de resterende fritidshjem/KKFO grupper fremsættes løbende i takt med, at der udarbejdes projekter.

Oplysninger om de bevillingsmæssige konsekvenser, detaljer om anlægsbevillingerne samt oplysninger om hvordan bevillingerne er opdelt på kategorier fremgår af bilag 1.

Benchmark

De 29 grupper, der skal etableres for budget 2013 midler vil i gennemsnit koste 4,42 mio. kr. Tabel 1 viser gruppepriserne for de projekter, der indtil nu er udarbejdet anlægsbevillinger for. Anlægsudgiften varierer meget fra projekt til projekt, selvom projekterne udføres efter samme funktionsprogram og i samme kvalitet. Generelt er nybygning dyrest, tilbygninger billigere, mens ombygninger er de billigste - især hvis der er tale om ombygning af eksisterende lokaler som f.eks. basislokaler. Anlægsudgiften påvirkes endvidere af, i hvor høj grad projektet udløser krav om nye tekniske installationer og/eller adgangsforhold.

Ombygningen og tilbygningen sker mellem to eksisterende bygninger, som bl.a. bevirker at der skal etableres mindre klimaskærm/facade og terrændækket 'genbruges'. Dette kan være med til at gøre den gennemsnitlige gruppepris lidt mindre for denne bygesag. Ved at bygge til 4 grupper, er der ligeledes udgiftsposter under byggesagen, der gennemsnitlig falder i takt med et øget antal kvadratmeter.

Driftsøkonomi

De årlige driftsudgifter for de nye KKFO pladser ekskl. husleje forventes at blive 3.484.763 kr., svarende til 35.925 kr. pr. plads. Hvis pladserne i stedet blev etableret på en institution, hvor driftsudgifterne svarer til gennemsnittet for alle institutioner, ville den årlige driftsudgift have været 3.738.394 kr. Det svarer til 38.540 kr. pr. plads. De lavere driftsudgifter skyldes, bl.a., at der er tale om en udvidelse, der ikke udløser grundbeløb. 

Der anvises dækning for driftsudgifterne på funktion 3.22.05.1, KKFO.

Videre proces

Efter fremlæggelse af sagen for BUU fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.



                  Else Sommer                /Knud Langberg

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 16.720.020 kr. i årene 2014-15 til udvidelse af KKFO'en Akeleje, Vibeholmen 3, med 97 pladser i en ombygning og ny tilbygning

Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.


Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2014


Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. juni 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top