Mødedato: 18.05.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Fællesindstilling om rammer for aftaler om brug af Københavns Kommunes byvåben på idrætsklubbers spillertrøjer med det formål at brande København

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til administrationsgrundlag for idrætsklubbers brug af Københavns Kommunes byvåben på spillertrøjer.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at Borgerrepræsentationen godkender vedlagte administrationsgrundlag for indgåelse af gensidigt bebyrdende aftaler med idrætsklubber med hjemsted eller hjemmebane i København om brug af Københavns Kommunes byvåben på klubbens spillertrøjer med henblik på branding af København.

(Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har den 2. marts 2017 besluttet at pålægge Økonomiforvaltningen med inddragelse af Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om rammer for indgåelse af gensidigt bebyrdende aftaler med idrætsklubber med hjemsted eller hjemmebane i København om brug af Københavns Kommunes byvåben på klubbens spillertrøjer med henblik på branding af København.

Løsning

Formålet med Borgerrepræsentationens beslutning er at åbne op for muligheden for at styrke forbindelsen mellem Københavns Kommune og kommunens idrætsklubber og samtidig brande København.

Det kan ske ved indgåelse af, på markedsvilkår, gensidigt bebyrdende aftaler med interesserede idrætsklubber med hjemsted eller hjemmebane i Københavns Kommune om brug af kommunens byvåben på klubbens spillertrøjer.

Aftalerne skal indgås på markedsvilkår. Ved fastsættelsen af markedsværdien lægges der vægt på værdien af kommunens branding ved klubbens brug af kommunens byvåben på spillertrøjerne på den ene side og værdien for klubberne af brugen af byvåbnet på den anden side.

Der skal altid foretages en konkret vurdering af markedsværdien for henholdsvis kommunen og idrætsklubben.

Forventningen er, at aftalerne vil kunne indgås, uden at kommunen vil have udgifter forbundet hermed, idet idrætsklubberne vil kunne have en interesse af tilsvarende markedsværdi - som værdien af kommunens branding - i at kunne markedsføre sig som en klub i Københavns Kommune.

En ordning - som beskrevet ovenfor - har været drøftet med Statsforvaltningen, der har meddelt, at den ikke vil stride mod forbuddet mod kommerciel anvendelse af kommunens byvåben. Dette må ses i sammenhæng med, at formålet med ordningen er kommunens ønske om at brande/markedsføre sig selv, at kommunen ikke må betale mere end markedsprisen herfor, og at kommunens køb af sådanne ydelser ikke står i et misforhold med formålet.

Tilsvarende fremgår af en udtalelse af 7. marts 2008 fra Statsforvaltningen Syddanmark vedr. en sag fra Odense Kommune. Af udtalelsen fremgår følgende bl.a. (udtalelsens s.14):

"... det er fast antaget i de kommunale tilsynsmyndigheders praksis, at en kommune efter kommunalfuldmagtsreglerne har adgang til at varetage informationsmæssige opgaver, herunder gøre opmærksom på kommunens navn og eksistens. Kommunen kan således lovligt indgå aftaler med en fodboldklub om, at kommunen mod betaling får kommunens navn trykt på spillertrøjerne. Det er i den forbindelse af afgørende betydning for lovligheden, at der er tale om en gensidigt bebyrdende aftale mellem klubben og kommunen, samt at kommunen højst må betale markedsprisen herfor, således at der ikke er tale om maskeret tilskud til fodboldklubben. Kommunens køb af reklameydelser til brug for promovering må ikke stå i åbenbart misforhold med formålet."

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet vedlagte administrationsgrundlag med rammer for indgåelse af gensidigt bebyrdende aftaler med idrætsklubber med hjemsted eller hjemmebane i København om brug af Københavns Kommunes byvåben på klubbens spillertrøjer med henblik på branding af København.

Indgåelse og administration af de konkrete aftaler med idrætsklubberne skal varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen, da det er Kultur- og Fritidsudvalget, der har ansvaret for den umiddelbare forvaltning af sager vedrørende kommunens byvåben.

I administrationsgrundlaget indgår, at der ved indgåelsen af de gensidigt bebyrdende aftaler skal iagttages følgende kriterier:

  • Idrætsklubben skal enten have hjemsted eller hjemmebane i Københavns Kommune.
  • Idrætsklubbens aktiviteter må ikke stride mod Københavns Kommunes værdier.

Derudover skal aftalerne være betinget af følgende:

  • Byvåbnet må kun anvendes på den pågældende idrætsklubs spillertrøjer.
  • Idrætsklubben skal gøre brug af det design af Københavns Kommunes byvåben, som er udarbejdet og godkendt af kommunen til brug for tryk på spillertrøjer. Afvigelser skal godkendes af Kultur- og Fritidsforvaltningen.
  • Placeringen af Københavns Kommunes byvåben på spillertrøjer skal ske således, at byvåbnet ikke umiddelbart fremstår i tæt samhørighed med kommercielle sponsorer.
  • Det er idrætsklubbens ansvar, at placeringen og størrelsen af byvåbnet følger den respektive idræts- eller sportsorganisations regelsæt herfor.
  • Grundlaget skal være i overensstemmelse med Statsforvaltningens udtalelse i sagen, jf. telefonnotat af 12. januar 2017 og notat af 10. november 2016.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Administrationsgrundlaget træder i kraft fra datoen for Borgerrepræsentationens godkendelse.

 

Mette Touborg                                   / Peter Stensgaard Mørch

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender vedlagte administrationsgrundlag for indgåelse af gensidigt bebyrdende aftaler med idrætsklubber med hjemsted eller hjemmebane i København om brug af Københavns Kommunes byvåben på klubbens spillertrøjer med henblik på branding af København.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2017

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Maria Frej, Mathilde Illum Aastrøm, Taner Yilmaz, Simon Strange, Carl Christian Ebbesen, Kasper Heumann Kristensen, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte for indstillingen.

Et mindretal (Jens Kjær Christensen) stemte imod.

Indstillingen blev således godkendt.

Jens-Kristian Lütken deltog ikke i afstemningen.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. maj 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, V, C og I.

Imod stemte: Ø.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. maj 2017

 

Indstillingen blev godkendt med 39 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, V, F, O, C, I og Kasper Heumann Kristensen (løsgænger).

Imod stemte: Ø.

Til top