Mødedato: 18.05.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Modtagelse og opstilling af skulpturen "Øjeblik, før og efter", Nørrebro

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Københavns Kommune vil modtage Hein Heinsens skulptur ”Øjeblik, før og efter” som gave og lade den opstille ved Sortedam Dossering.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Hein Heinsens skulptur ”Øjeblik, før og efter” modtages som gave og opstilles ved Sortedam Dossering.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har fra Frans Schwartz Legat fået et tilbud (bilag 1) om at modtage Hein Heinsens skulptur ”Øjeblik, før og efter” til opstilling ved Sortedam Dossering (bilag 2).

Løsning

Skulpturen tænkes udført i grønpatineret bronze. Den bliver 150 cm høj, 170 cm lang og 80 cm dyb. Kunstneren ønsker at illustrere forholdet mellem tid og rum ved hjælp af to kegler, hvis spidse ender mødes i et krydsfelt. Forvaltningen har i samråd med kunstneren fundet frem til en placering ved Sortedam Dossering, hvor der i forvejen er opstillet en række nonfigurative skulpturer af bl.a. Sonja Ferlov, Søren Georg Jensen og Bjørn Poulsen mellem kastanjetræerne.

Kunstnerisk vurdering
Billedkunstudvalget har i sit høringssvar (bilag 3) den 6. december 2016 anbefalet, at Københavns Kommune siger ja til at modtage skulpturen. Udvalget fandt, at skulpturen er et generøst bidrag til byrummet, og at værket i størrelse, udtryk og skala spiller sammen med de øvrige skulpturer langs Sortedam Dossering. Endvidere fandt udvalget, at skulpturen fungerer fint sammen med den nærliggende skulptur ”Fredens port” ved Fredensgade, der er skabt af Hein Heinsen sammen med Stig Brøgger og Mogens Møller.

Lokal forankring
Nørrebro Lokaludvalg har i sit høringssvar (bilag 4) fra den 1. februar 2017 gjort opmærksom på, at placeringen af den nye skulptur bør koordineres med byggeriet på det nye Sølund.

Indpasning i byrummet
Skulpturen placeres i græsrabatten mellem gangsti og cykelsti ved Sortedam Dossering. I forhold til det nye byggeri Fremtidens Sølund (bilag 2), vurderer forvaltningen (de fagansvarlige for både monumenter og den relevante lokalplan), at det er uproblematisk at opsætte en skulptur i området foran byggeriet. Bygningsblokken i Fremtidens Sølund er i det ene hjørne mod søen trukket tilbage, så der dannes en opholdsplads. Denne plads vil danne en fin baggrund for skulpturen. Med den foreslåede placering vil skulpturen kunne opleves i forbindelse med opholdspladsen, samtidigt med at der er taget hensyn til eksisterende skulpturer og byudstyr, herunder en bænk, en affaldskurv og en lygtepæl, som er placeret i trærækken.

Forvaltningens anbefaling
Forvaltningen anbefaler på grundlag af ovenstående, at skulpturen bliver modtaget og opstillet.

Økonomi

Skulpturen er en gave fra Frans Schwartz Legat. Forvaltningen påtager sig udgifterne til at lade fundamentet støbe og skulpturen opsætte, hvilket skønsmæssigt er en udgift på omkring 50.000 kr., som afholdes over forvaltningens driftsbudget. Den løbende drift vil typisk ligge på ca. 2.000 kr. årligt, typisk til graffitibekæmpelse, og afholdes ligeledes over forvaltningens driftsbudget.

Videre proces

Hvis projektet godkendes, vil kunstneren sørge for, at værket bliver fremstillet. Det kan formentlig indvies ultimo 2017.

 

Pernille Andersen                /Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Hein Heinsens skulptur ”Øjeblik, før og efter” modtages som gave og opstilles ved Sortedam Dossering.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2017  

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. maj 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

 

” I Liberal Alliance ser vi positivt på, at en kunstner af egen fri vilje har lyst til at skænke byen et kunstværk uden at modtage honorar. Vi vil ikke gøre os til smagsdommere, men lade byen og bydelens borgere beslutte, om de har lyst til at modtage kunstværket, og hvor det skal placeres. Vi henholder os til, at der foregår en borgerinddragende proces via bydelens lokaludvalg, så den enkelte borger har mulighed for at blive hørt og gøre sin stemme gældende. Ydermere ser vi gerne, at bydelens lokaludvalg afholder engangsudgiften i forbindelse med at opstille værket.”

Til top