Mødedato: 18.05.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan ”Rødegård” (Islamisk kulturcenter og ungdomsboliger på Øresundsvej), Amager Øst

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Rødegård”. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af en ny bygning til et eksisterende islamisk kulturcenter samt 38 almene ungdomsboliger på Øresundsvej 51.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at lokalplan ”Rødegård” godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Grundejer ønsker at bygge en ny bygning til det eksisterende islamiske kulturcenter på Øresundsvej 51 samt opføre 38 almene ungdomsboliger i samme bygning. Byggeønskets bebyggelsesprocent og friarealprocent er ikke i overensstemmelse med eksisterende lokalplan, og derfor forudsætter projektet en ny lokalplan. Lokalplanforslaget (bilag 1) blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 19. december 2016 og har været i høring fra den 21. december 2016 til den 24. februar 2017. Forvaltningen har modtaget ni henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Bygningen ønskes placeret på hjørnet af Øresundsvej og Moselgade, hvor de eksisterende nedslidte bygninger i 1½ etager rives ned og erstattes af en bygning på ca. 2.000 m2 etageareal, der i seks etager vil afslutte karréens hjørne. Kulturcentret placeres i stuen og på første sal, og ungdomsboligerne placeres fra anden til femte sal. Bygningen indgår i karréens gårdlaugRødegård”, der i november 2016 optog ejendommen på Øresundsvej 51 i gårdlauget. Der henvises i øvrigt til faktaarket i bilag 2.

Høring

De ni modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I henvendelserne er medtaget én indsigelse fra en andelsboligforening, der er sendt som klage til Natur- og Miljøklagenævnet. Andelsboligforeningen er utilfreds med, at bygningen skal indgå i gården, idet gården derved får mindre lys og flere brugere til følge. Nævnet har afvist at behandle klagen, da planen ikke er endeligt vedtaget, og har henvist til, at der kan klages over retlige spørgsmål, når lokalplanen er bekendtgjort. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Amager Øst Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 8
Amager Øst Lokaludvalg beskriver, at de har deltaget i et møde med bygherre og forvaltningen samt et borgermøde med beboere fra gårdlauget. Beboerne var positive i forhold til kulturcentret, der har ligget på stedet i mange år. Beboerne var tilfredse med, at svalegangene var lagt ind i bygningen. Lokaludvalget ønsker skitsen, hvor facaden fremstår i røde sten, fastholdt og lægger generelt vægt på indpasning i forhold til omgivelserne.

Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen er enige i, at det er væsentligt, at bygningen indpasses i forhold til omgivelserne herunder i farve og form, hvilket indgår i lokalplanens bestemmelser. Lokaludvalgets ønske om røde sten er ikke et eksplicit krav i lokalplanen, der ud over tegl også giver mulighed for, at facaden kan være pladebeklædning i naturmaterialer. Forvaltningen vurderer, at sådanne materialer, der fx kan være forskellige typer af metal med en bronze- eller rustfarvet overflade, på samme måde som tegl kan indgå i sammenhæng med kvarterets overvejende røde murstensfacader.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Flere borgere er bekymrede for forringede lysforhold for både Rødegård og naboejendomme.
  2. To borgere foreslår, at bygningen placeres et andet sted, og to borgere foreslår, at grunden anvendes til andre formål fx grønt område, skybrudssikring eller parkering.
  3. Flere borgere er bekymrede for gårdens indretning herunder cykelparkering og affald, når der kommer nye brugere. Herunder er en borger bekymret for mulig støj i gården fra nye brugere.
  4. En borger er bekymret for støj fra trafik og manglende parkering i området. En borger ønsker mindre parkering til det nye byggeri.
  5. En borger ønsker bedre facadearkitektur. En borger mener, at byggeriet medfører en forringelse af ejendomsværdien.
  6. En andelsboligforening er imod lokalplanforslaget og utilfreds med, at de i en byggesag har fået afslag på altaner i stueetagen mod gårdsiden under henvisning til friarealprocenten, når der nu tillades nyt byggeri med flere brugere til følge.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Bygningen er disponeret, så den afslutter karréens hjørne i sammenhæng med de omkringliggende bygninger. Dette er i overensstemmelse med bebyggelsesprincippet i den eksisterende lokalplan samt i overensstemmelse med kommuneplanens bestemmelser om huludfyldning og afrunding af randbebyggelse. I lokalplanen er der krav om tilpasning til omgivelserne herunder med en skrå tilpasning af byggeriet mod Moselgade 34. Der vil fortrinsvis falde skygge over vejarealer fra midt på dagen, hvorved lysforhold i eftermiddags- og aftentimerne i gården tilgodeses. Der vil ikke falde skygger over nabogårdens grønne arealer fra den nye bygning. På den baggrund vurderer forvaltningen, at bebyggelsens omfang og lysforhold er tilfredsstillende.
  2. Kommunen har ikke mulighed for at disponere over og flytte placeringen til en anden ejers grund. Der er ikke afsat kommunale midler eller planer om at erhverve grunden til en anden anvendelse som eksempelvis grønt område.
  3. Den fælles gård har et omfang og en indretning samt afskærmning mod de omgivende veje, som forvaltningen vurderer at kunne rumme både eksisterende og nye brugere. Almindelig brug af gården vurderes ikke at medføre væsentlige støjgener. Cykelparkering og affaldshåndtering for det nye byggeri skal ske på egen grund, men kan også efter beslutning i gårdlauget helt eller delvist ske ved optimering af de eksisterende anlæg i gården.
  4. Forvaltningen vurderer, at i forhold til områdets nuværende trafik vil en stigning være marginal og ikke i et omfang, der medfører forøget trafikstøj i området. Parkeringsnormerne i lokalplanen er fastlagt i overensstemmelse med kommuneplanen, som lokalplanen ikke har mulighed for at afvige fra.
  5. Forvaltningen er enig i, at bygningen skal fremstå med høj arkitektonisk kvalitet. I lokalplanen er der krav til arkitektonisk kvalitet i bestemmelserne om facader herunder ved krav til materialer og farver og ved krav om markering af de to nederste etager. I forhold til ejendomsværdi vil det ikke være lovligt efter planloven at inddrage lokalplanens positive eller negative påvirkninger af ejendomsværdier.
  6. Lokalplanen er ikke til hinder for opholdsaltaner. Vedrørende altaner i stueetagen har forvaltningen orienteret den pågældende andelsboligforening om, at Teknik- og Miljøudvalget forventeligt i maj 2017 skal tage stilling til justerede altanretningslinjer. Vedrørende friarealet vil nybyggeriet ikke medføre et mindre friareal, idet der tilføres ca. 50 m2 friareal til gårdarealet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven. Indstilling om tilsagn til kommunal støtte til etablering af almene boliger på stedet vil blive forelagt Borgerrepræsentationen særskilt, hvilket forventes at ske ultimo 2017. Finansiering til støtte af almene boliger afholdes fra den eksisterende bevilling til kommunal grundkapital.

 

 

Pernille Andersen                    /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ”Rødegård” godkendes.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. maj 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. maj 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top