Mødedato: 18.01.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Borgerrepræsentationens delegation vedrørende varmeprojekter

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til delegation til Teknik- og Miljøforvaltningen af udsendelse af varmeprojekter i høring samt efterfølgende godkendelse af projekterne.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøforvaltningen at sende varmeprojekter i høring,
  2. at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøforvaltningen til efterfølgende at godkende projekterne med mindre, at sagen er principiel, ikke er samfundsøkonomiske mest fordelagtig eller har medført mange eller vægtige indsigelser.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I medfør af Den Kommunale Styrelseslov § 21, stk. 1 bestyrer Teknik- og Miljøudvalget de anliggender, som udvalget varetager i henhold til Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune. Af bestemmelsen følger, at udvalget har en betinget kompetence til at handle på Borgerrepræsentationens vegne. Borgerrepræsentationen kan delegere beslutningskompetence på udvalgte sagsområder til Teknik- og Miljøudvalget henholdsvis Teknik- og Miljøforvaltningen.

Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til at bemyndige Teknik- og Miljøforvaltningen at udsende varmeprojekter i offentlig høring og til efterfølgende at godkende projekterne med mindre, at sagen er principiel, ikke er samfundsøkonomiske mest fordelagtig eller har medført mange eller vægtige indsigelser.

Løsning

Godkendelsesprocessen for alle varmeprojekter er i dag delegeret til Teknik- og Miljøudvalget (Borgerrepræsentationen den 13. marts 2014). Varmeprojekter skal godkendes i henhold til ”Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg” (BEK nr. 825 af 24/06/2016).

Alle varmeprojekter skal sendes i høring, inden der tages endelig stilling til, om de skal godkendes. De høringsberettigede er berørte forsyningsselskaber og i sjældne tilfælde berørte grundejere eller andre kommuner. I dag er det Teknik- og Miljøudvalget, der beslutter at sende projektet i høring og efterfølgende træffer den endelige beslutning om godkendelse af projektet. 

Godkendelsen er en myndighedsgodkendelse af, om projektet er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt i forhold til andre relevante projekter. Kommunen må kun godkende det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt.

Projekter, der ikke lever op til bekendtgørelsens krav, men hvor Københavns Kommune har modtaget en dispensation fra Energistyrelsen til at godkende projektet, vil fortsat blive indstillet til godkendelse af Teknik- og Miljøudvalget. Forvaltningen vil desuden på baggrund af en konkret vurdering forelægge projekter for udvalget til godkendelse, hvis det vurderes, at projektet er af principiel karakter eller høringen har medført mange eller vægtige indsigelser.

Langt størstedelen af de varmeprojekter der indsendes, vedrører udlæggelse af fjernvarmeledninger i byudviklingsområder. Det er en fordel, at nedgravning af rør sker så tidligt i en byggemodningsproces som muligt.

Med den foreslåede delegation kan godkendelsesprocessen inkl. høringen forkortes med ca. en til to måneder.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, bliver delegationen for varmeprojekter indskrevet i delegationsfortegnelsen og publiceret på TMU-portalen (TMU = Teknik- og Miljøudvalget).

 

Pernille Andersen                        /Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøforvaltningen at sende varmeprojekter i høring,
  2. at Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøforvaltningen til efterfølgende at godkende projekterne med mindre, at sagen er principiel, ikke er samfundsøkonomiske mest fordelagtig eller har medført mange eller vægtige indsigelser.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. januar 2018 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. januar 2018

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top