Mødedato: 17.11.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Socialforvaltningens og Børne- og ungdomsforvaltningens deltagelse i Socialministeriets forebyggelsesprojekt

Se alle bilag

Socialforvaltningens deltagelse i Socialministeriets Forebyggelsesprojekt, herunder udmøntning af øget indtægts- og udgiftsbudget.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 0,69 mio. kr. på bevillingsområde Tværgående opgaver og administration, funktion 6.45.51.1 fordelt på årene 2011-2012 som angivet i tabel 1 jf. økonomiafsnittet, godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Socialministeren har i et brev til overborgmesteren opfordret Københavns Kommune til at deltage i ministeriets forebyggelsesprojekt. Formålet med projektet er, at de deltagende kommuner udvikler og implementere en forebyggelsesstrategi, der beskriver, hvorledes kommunen fremadrettet vil arbejde med at forebygge udskillelse og udsathed blandt børn, unge og familier. Ministeriet ønsker fokus på forebyggelse af udskillelses fra almensystemet såvel som forebyggelse af anbringelser uden for hjemmet.

Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget blev henholdsvis den 21. marts og den 6. april orienteret om, at de to forvaltninger har valgt at tilkendegive interesse for at deltage i projektet. Den 20. juni 2011 modtog de to forvaltninger endelige godkendelse af deltagelse.  Københavns Kommune er udvalgt som én blandt fem kommuner. Socialministeriet har i årene 2011-2012 afsat 1,380 mio. kr. til Københavns Kommune. Midlerne kan kun bruges til strategisk udviklingsarbejde og implementeringsaktiviteter og eksempelvis ikke til iværksættelse af nye indsatstyper og efteruddannelse af frontpersonale. Københavns Kommune har fået bevilliget 1,820 mio. kr. mindre end forvaltningerne søgte, hvorfor projektet er tilpasset siden interessetilkendegivelsen.

Løsning

Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen er langt, når det kommer til tiltag vedr. inklusion, tidlig indsats og forebyggelse. Der er dog ikke tradition for, at strategisk udvikling sker på tværs af de to forvaltninger. Der er således behov for at tiltag, indsatser og udviklingsprojekter sammentænkes på tværs af de to forvaltninger. Forebyggelsesstrategien vil således tage udgangspunkt de strategier og programmer, der allerede er udviklet på området – Københavns Kommunes strategi for arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier og Specialreformen 2.0 – Tidlig Indsats og Inklusion.

Formålet med udarbejdelse af en fælles forebyggelsesstrategi på tværs af Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen er at skabe en fælles sigtelinje for, hvorledes man fremover vil arbejde sammen om at forebygge udskillelse og udsathed blandt børn, unge og familier. Strategien skal sikre en effektiv tidlig og forebyggende indsats, herunder at indsatsen hænger sammen på tværs af fagligheder og forvaltninger, således at endnu flere sårbare og udsatte børn, unge og familier i fremtiden modtager en rettidig og helhedsorienteret indsats.

 

Proces for udarbejdelse af forebyggelsesstrategien

Processen for udarbejdelse af strategien vil ske i løbende dialog med brugere og medarbejdere. Der vil blive ansat hvad svarer til 1-2 fuldtidsstillinger i de to centralforvaltningerne, mens de resterende midler vil blive brugt til at frikøbe lokale medarbejdere til deltagelse i udviklingsarbejdet samt tværfaglige udviklingsworkshops.

Socialministeriet har stillet krav til at arbejdet med forebyggelsesstrategien overordnet består af de 3 nedenstående delopgaver:

1.      Udarbejdelse af en social profil

Der skal udarbejdes en social profil, der skal danne afsæt for forebyggelsesstrategien. Socialministeriet har valgt Deloitte til at udføre denne opgave på tværs af de 5 udvalgte kommuner. Den sociale profil vil indeholde nøgletal, der sammenholdes med landsgennemsnittet og lignende kommuners nøgletal. Udover kvantitativt data vil den sociale profil bygge på en række fokusgruppeinterview med politikere, ledere fra central- og lokalforvaltning samt frontmedarbejdere, således den udformes og tilpasses til Københavns Kommunes. Den sociale profil skal fremadrettet bruges til at følge med i udviklingen på området.

2.      Udarbejdelse af forebyggelsesstrategien

Forebyggelsesstrategien vil tage udgangspunkt i den sociale profil og de udfordringer denne beskriver samt indsatsområder, der allerede er identificeret i Københavns Kommunes strategi for arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier og Specialreformen 2.0 – Tidlig Indsats og Inklusion. Forvaltningerne ønsker således, at bruge forebyggelsesstrategiarbejdet, og de tilførte medarbejderressourcer, til at støtte implementeringen af børnestrategien og specialreformen.

I forlængelse heraf vurderer forvaltningerne, at der er størst behov for, at sætte fokus på analyser og beskrivelser af konkrete implementerbare initiativer. Den fælles forebyggelsesstrategi vil således ikke have form af et overordnet strategipapir, som frontmedarbejdere vil have svært ved at få ejerskab til, men implementerbare omorganiserings- og indsatsbeskrivelser. Der vil således blive udarbejdet konkrete handle og implementeringsplaner for de udvalgte indsatsområder samt opstillet konkrete mål, der løbende kan følges op på.     

Metodisk vil arbejdet med forebyggelsesstrategien bygge på tematiserede udviklingsworkshops for relevante frontmedarbejdere samt casestudier, hvor sagsforløb for udvalgte målgrupper gennemgås.

Forebyggelsesstrategiens indsatsområder vil først blive endeligt udvalgt, når den sociale profil er udarbejdet. På baggrund af de identificerede udfordringer i børnestrategien og specialreformen, har de to forvaltninger dog udvalgt 3 indsatsområder; udarbejdelse af redskaber til tidlig opspring af børn med risikoprofiler, procedure for arbejdet med overgange samt udvikling af fleksible tilbud, herunder alternativer til dagbehandling. For alle tre indsatsområder gælder det, at der i nogle områder er gjort gode erfaringer. Med forebyggelsesstrategien kan disse beskrives såvel som, der er ressourcer til at understøtte en styrket implementering af eks. nye procedurer og tiltag på tværs af byen.

3.      Implementering og opfølgning af forebyggelsesstrategien  

Der skal ske en målrettet implementering og forankring af strategien. På baggrund af løbende opfølgning på målsætningerne vil indsatserne blive tilpasset med henblik på at sikre en effektiv implementering og forankring hos alle relevante aktører.

Økonomi

Jf. 2. at-punkt hæves Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget med 0,69 mio. kr. (2011 p/l)  i årene 2011-2012 på bevillingsområdet Tværgående opgaver og administration funktion 6.45.51.1, som anført i nedenstående tabel 1:

 

Tabel 1. Ændring af indtægts- og udgiftsbudget vedr. Forebyggelsesprojektet

1.000 kr.

2011

2012

I alt

Indtægtsbudget

-100

-590 

-690

Udgiftsbudget

100 

 590

 690


 

308.416 kr. (154.208 kr. pr. forvaltning) af den samlede bevilling i 2012 er i den oprindelige bevilling fra Socialministeriet afsat i 2011. Socialministeriet har dog givet dispensation til at midlerne overføres samt udbetales i 2012, således de indgår i servicemåltalet for 2012.

Hvis der herudover i det enkelte budgetår skulle opstå et mindreforbrug, vil der ikke være mulighed for at overføre midlerne til næste budgetår, idet der vil mangle servicemåltal til dette. Midlerne vil i stedet skulle betales tilbage til Socialministeriet.

Der vil finde en tilsvarende finansiering sted fra Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Videre proces

Socialudvalget vil blive forelagt den endelige forebyggelsesstrategi i medio 2012. Eventuel udvikling af forvaltningernes indsatsvifte vil kunne indgå i budgetforhandlinger for 2013 og 2014.
 
Anette Laigaard                    Claus Juhl

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller,

1.      at Socialudvalget godkender forvaltningens deltagelse i Socialministeriets Forebyggelsesprojekt.

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende,

2.      at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 0,69 mio. kr. på bevillingsområde Tværgående opgaver og administration, funktion 6.45.51.1 fordelt på årene 2011-2012 som angivet i tabel 1 jf. økonomiafsnittet.

 
Socialudvalgets beslutning i mødet 21. september 2011

Kontorchef Ane K Christensen overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt


Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. november 2011

Indstillingen blev anbefalet.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. november 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top