Mødedato: 17.09.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ankestyrelsens praksisundersøgelse om førtidspension

Se alle bilag
Ankestyrelsen offentliggjorde den 27. april 2015 en praksisundersøgelse om førtidspension, som Københavns Kommune har deltaget i. Undersøgelsen skal behandles af kommunalbestyrelsen i de kommuner, som har deltaget i undersøgelsen, jf. retssikkerhedslovens § 79 a.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen tager resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse til efterretning, jf. bilag 1.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Ankestyrelsen har undersøgt 10 kommuners praksis for at tilkende førtidspension og for at give afslag på førtidspension i sager, hvor borgeren har søgt om førtidspension på det foreliggende dokumentationsgrundlag, dvs. borgeren har søgt om førtidspension ud fra de oplysninger, der allerede er om borgeren. Ankestyrelsen har vurderet, i hvilket omfang de konkrete afgørelser er i overensstemmelse med lovgivning og praksis.

Ankestyrelsen har gennemgået og vurderet i alt 78 sager, heraf syv sager fra Københavns Kommune. Ankestyrelsen har haft bemærkninger til to af de syv sager. Københavns Kommune udleder læring fra de to sager, som Ankestyrelsen har omgjort, men også af de fem godkendte sager, samt undersøgelsens generelle resultater og anbefalinger. 

Løsning

I København behandles førtidspensionssager i et samarbejde mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens ansvar er at forberede sagen, herunder samtaler med borgerne, indhentelse af oplysninger, afklaring og afprøvning af borgerens arbejdsevne. Socialforvaltningens ansvar er afgørelsen af sagen og den efterfølgende kommunikation med borgerne.

Afslag på førtidspension kontrolleres kontinuerligt gennem ankesystemet, mens tilkendelser og mere principielle forhold kontrolleres gennem Ankestyrelsens praksisundersøgelser.

1. Undersøgelsens resultater
Ankestyrelsen har vurderet i alt 78 afgørelser, heraf 29 afslag på førtidspension på det foreliggende grundlag og 49 afgørelser om tilkendelse af førtidspension.

Afgørelser hvor borgeren har fået afslag på førtidspension på det foreliggende grundlag

I 29 af de 78 sager har kommunerne givet afslag på førtidspension på det foreliggende dokumentationsgrundlag.

Ankestyrelsen vurderer, at disse 29 afgørelser er rigtige.

Afgørelser hvor borgeren har fået tilkendt førtidspension
I 49 af de 78 sager har kommunerne tilkendt førtidspension til borgeren. Reglerne blev fulgt i 33 afgørelser, hvilket svarer til 67 procent.

Ankestyrelsen har vurderet i 16 af de 49 sager, svarende til 33 procent, at kommunernes afgørelse var i strid med lovgivning og praksis, idet kommunernes vurdering er sket på et utilstrækkeligt grundlag. Hvis Ankestyrelsen havde behandlet de 16 sager som klagesager, ville kommunens afgørelse enten blive ændret eller sendt tilbage (hjemvist) med besked om at kommunen behandler sagen på ny.

Kommunerne har i flere af disse sager ikke anvendt reglerne om, at borgere som hovedregel skal deltage i et ressourceforløb, før de får tilkendt førtidspension. Andre fejl var, at der manglede væsentlige oplysninger om borgeren, så der ikke var dokumentation for varig og væsentligt nedsat arbejdsevne.

Undersøgelsens samlede resultat
Nedenstående tabel 1 viser om kommunens afgørelse er i overensstemmelse med regler og praksis, eller om afgørelsen ville blive omgjort eller hjemvist af Ankestyrelsen.

Det fremgår, at fem af Københavns Kommunes syv sager er i overensstemmelse med regler og praksis, mens to sager ville være blevet omgjort eller hjemvist af Ankestyrelsen. Københavns Kommunes sager adskiller sig i mindre grad fra undersøgelsens samlede resultat, jf. tabel 1. 

Tabel 1 Ankestyrelsens vurdering af sagens afgørelse i alle 78 sager og Københavns Kommunes resultat (7 sager)*

Afgørelsen er i overensstemmelse med regler og praksis

Afgørelsen ville være blevet

omgjort eller hjemvist af Ankestyrelsen

I alt

Alle 10 kommuner

(78 sager)

62 sager

79 procent

16 sager

21 procent

78 sager

100 procent

Københavns Kommune (7 sager)

5 sager

71 procent

2 sager

29 procent

7 sager

100 procent

*De kommunefordelte resultater fremgår af undersøgelsens bilag 3, side 51.

Som det fremgår ovenfor i tabel 1 er Københavns Kommunes omgørelses- eller hjemvisningsprocent 29. For de øvrige 6-byer i undersøgelsen (Aarhus, Aalborg, Odense og Randers) ligger omgørelses-og hjemvisningsprocenten mellem 12,5 og 50 procent.

Ankestyrelsens vurdering i de to sager, hvor Københavns Kommune er blevet underkendt
Som nævnt ovenfor har Ankestyrelsen haft bemærkninger til to af de syv sager fra Københavns Kommune, svarende til 29 procent.

Ankestyrelsen vurderer, at Københavns Kommunes to afgørelser om tilkendelse af førtidspension ville blive ændret eller sagen hjemvist, hvis det havde været en klagesag,
idet kommunernes vurdering er sket på et utilstrækkeligt grundlag. I den ene sag finder Ankestyrelsen, at det ikke er dokumenteret, at arbejdsevnen er varigt og væsentlig nedsat. I den anden sag vurderer Ankestyrelsen, at afklaringen af borgerens helbred og arbejdsevne er utilstrækkelig, og at borgeren burde være yderligere afklaret før afgørelsen blev truffet.

Socialforvaltningen er i forbindelse med Ankestyrelsens høring kommet med bemærkninger til disse to sager, men Ankestyrelsen har fastholdt sin vurdering.

Ankestyrelsen har tillige bemærket, at Socialforvaltningens klagevejledning ikke oplyser, hvornår kontortid ophører, og at en klage skal være indgivet inden dette tidspunkt. Socialforvaltningen ændrer snarest klagevejledningen, så det fremgår præcist, hvornår en klage skal være kommet frem til kommunen.

Socialforvaltningens og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens fælles initiativer beskrives nedenfor.

2. Ankestyrelsens anbefalinger til kommunerne
Ankestyrelsen har følgende anbefalinger til kommunerne på baggrund af undersøgelsens resultat:
- Kommunerne skal sikre sig, at borgerne bliver afklaret beskæftigelsesmæssigt og helbredsmæssigt, før kommunerne tilkender førtidspension.
- Kommunerne skal være opmærksomme på at anvende relevante og individuelt tilrettelagte ressourceforløb til at klarlægge borgernes arbejdsevne.
- Kommunerne skal være opmærksomme på, at sagens oplysninger skal fremgå af rehabiliteringsplanens forberedende del med henvisning til den nødvendige dokumentation for oplysningerne. Rehabiliteringsplanens forberedende del skal sikre et overblik, således at borgerens sag er fuldt ud oplyst inden rehabiliteringsteamets behandling af sagen.

3. Initiativer i Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Forvaltningerne har taget Ankestyrelsens bemærkninger i de konkrete sager til efterretning såvel i forhold til den utilstrækkelige kvalitet (oplysningsniveau) som det manglende ressourceforløb i nogle af sagerne.

Som led i forvaltningernes fortsatte kvalitetsudvikling af området har direktionerne i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen i fællesskab iværksat en række initiativer. Disse skal medvirke til at styrke viden på området, sikre dokumentationsgrundlaget i sagerne samt sikre en øget tilgang af sager til rehabiliteringsteamet.

Forvaltningerne har blandt andet iværksat en løbende dialog internt til belysning af, hvad der både på  konkret sagsniveau og generelt i forhold til oplysningsniveau og ressourceforløb skal til for at opfylde de af Ankestyrelsen stillede dokumentationskrav til bevilling af førtidspension. Tilsvarende er der en løbende dialog med Region Hovedstaden om samarbejdet og samspillet mellem de lægelige oplysninger og de øvrige krav for bevilling af førtidspension. Denne dialog er suppleret med en skærpet opmærksomhed i forbindelse med Socialforvaltningens afgørelse af førtidspensionssager.

Initiativerne vurderes at imødekomme Ankestyrelsens krav og forventes implementeret på alle niveauer i løbet af 3. kvartal 2015, hvilket suppleret med den skærpede opmærksomhed i Socialforvaltningen forventes at medvirke til en mærkbar bedring af kvaliteten i de tilkendte førtidspensionssager.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender beslutningen, vil undersøgelsen blive forelagt Borgerrepræsentationen, jf. retssikkerhedslovens § 79 a.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres sideløbende med Socialudvalget om resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse.

 

Anette Laiggard                            / Gitte Bylov Larsen 

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

1. at Borgerrepræsentationen tager resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse til efterretning, jf. bilag 1.



Socialudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2015
Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. september 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. september 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top